Strona 24 z 91 PierwszyPierwszy ... 14151617181920212223242526272829303132333474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 909

Temat: Awaria silnika 2.0 170KM

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Tak czytam tą telenowele i zastanawia mnie - po co wymieniać komplet tłoków i panewek "jeśli" po sprawdzeniu dokładnym wyjdzie że elementy nie noszą śladów zużycia? Ja bym obejrzał wszystko dokładnie, pomierzył, ocenił stan tulei cylindrów. Jeśli nie ma rys ani nic to bym wsadził nowy JEDEN tłok i musi działać.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Tylko, że w sytuacji, kiedy nie wiadomo co jest przyczyną uszkodzenia jednego tłoka, ryzykuje się, że może paść następny. I co wtedy? Ponowny remont? Osobiście wolałbym u siebie wymienić wszystkie potencjalne miejsca awarii i dwa razy nie zaglądać. Pzdr.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał stuntmachine Zobacz post
    Jeśli nie ma rys ani nic to bym wsadził nowy JEDEN tłok i musi działać.
    I dasz sobie rękę uciąć, że za 20 000 km kolejny tłok nie pęknie?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Bociek/QBA przecinaliscie pekniety tlok na pol aby zobaczyc jak to wyglada od wewnatrz?
    Wtedy mozna by sie dowiedziec czy to wada materialowa czy problem lezy zupelnie gdzie indziej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał stuntmachine Zobacz post
    ...Ja bym obejrzał wszystko dokładnie, pomierzył, ocenił stan tulei cylindrów. Jeśli nie ma rys ani nic to bym wsadził nowy JEDEN tłok i musi działać.
    No, tak by zrobił każdy domorosły "Janusz mechanik" robiący auto na handel. Jakiś czas na pewno by działało.... Tłoki (podobnie jak korbowody) są kompletowane wagowo do jednego silnika - dopuszczalna różnica musi się mieścić w 5g - im mniejsza tym mniejsze drgania pracującego silnika (mogą one prowadzić do uszkodzenia korbowodu lub samego wału korbowego). Dodatkowo w przypadku pęknięcia tłoka obligatoryjne jest sprawdzenie korbowodu pod kątem jego skręcenia lub zwichrowania
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kamorado Zobacz post
    Myslalem o tym zeby go zatargac czy to do Cinka czy tez Qby i Tomka_KrK ale na zdrowy rozsadek mysle ze tu kolo Rzeszowa cos poradzą silnik jak silnik zasada dzialania ta sama jedynie uczciwy mechanik i mysle ze na miejscu tez zabliznimy rany. Nie wiem jak inni uwazaja ale jak trzeba bedzie to i rzeszowa bede targał dalej, ale to sie okaże w niedalekiej przyszlosci.
    Poradzą sobie, każdy jakoś sobie radzi Pytanie, co zrobi potem taki serwis, jak silnik znowu walnie... Jak będziesz robił wycenę remontu, to zapytaj się najpierw na co dokładnie dostaniesz gwarancję. Bo szykuje Ci się kompletny remont od A do Z, lub wymiana słupka, jeśli masz porysowane gładzie cylindrowe. I jeśli wydasz 8-10 tysięcy, to dobrze by było w miarę spokojnie po takiej naprawie spać, prawda? Juz pomijam taki detal, że przydałoby się sprawdzić, co siedzi teraz w programie... A z tym będzie niestety największy problem
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał mklimko Zobacz post
    Tylko, że w sytuacji, kiedy nie wiadomo co jest przyczyną uszkodzenia jednego tłoka, ryzykuje się, że może paść następny. I co wtedy? Ponowny remont? Osobiście wolałbym u siebie wymienić wszystkie potencjalne miejsca awarii i dwa razy nie zaglądać. Pzdr.
    Jeśli nie wiadomo co jest przyczyną to zakładając 4 nowe tłoki ryzykujesz że padnie któryś z nowych. Trochę szkoda.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Bo niestety na forum 90% ludków to pseudo znawcy tematu (nie obrażając nikogo personalnie, akurat Bocian jest kumatym uczynnym człowiekiem i też miał pecha).

Moja opinia od dawna jest taka, jeśli kupujesz auto nowe w salonie, można brać diesla, w przeciwnym wypadku ZAWSZE benzyna będzie tańsza w utrzymaniu na dłuższą metę...
    Bzdura, drogi Panie.
    Trzeba słuchać ludzi, którzy zjedli zęby na danych modelach samochodów. Wiesz, jakie są podstawowe błędy przy zakupie aut?
    - kupno auta, żeby wkurwić sąsiada - czyli ma wyglądać drogo,
    - kupno auto, które się podoba żonie, dziewczynie, kochance, koledze, itp (i to jest jedyny wyznacznik zakupu),
    - kupno taniego auta, którego koszty podstawowej eksploatacji zabijają nabywcę (czyli wszelkiego rodzaju starsze auta klasy premium, które mają nawalone przebiegu realnego parę setek tysięcy kilometrów)
    - kupno auta, które jest ładnym, wypachnionym cukiereczkiem, bez porządnej analizy jego stanu technicznego.

Powiedz mi jak to jest, że mi osobiście NIGDY auto nie wysrało silnika na drogę, NIGDY nie stanąłem w trasie, nigdy nie miałem poważnych problemów od strony technicznej w autach, które eksploatuję? Mam kurde jakieś niesamowite szczęście? A jeździłem taką liczbą aut włoskich, że generalnie powinienem być statystycznie gdzieś w czołówce tabeli pt. "pechowe awarie aut". Tylko, że ja zwracam uwagę na to, w jakim stanie technicznym mam auto i nie jeżdżę nim na zasadzie "póki odpala, to do mechanika nie ma sensu jechać".

Najlepszym sposobem na to, jak mądrze wybrać sobie samochód, jest wykonanie prostej analizy. Mamy założenie, że chcemy auto z nie sypiącym się silnikiem i nie sypiącą się skrzynią. Wchodzisz na allegro. Patrzysz w dział "motoryzacja - części samochodowe". Szukasz tego silnika, który będzie siedział w Twoim wozie marzeń. Jeśli silników jest do wyboru od cholery i kosztują niewiele - to znaczy, że ich awaryjność jest znikoma. Jeśli jest ich od cholery i są drogie - to jest pierwsza lampka ostrzegawcza. Jeśli jest ich mało i są drogie - odłóż sobie "na półkę" równowartość ceny takiego silnika tak na wszelki wypadek.
    Trzy proste przykłady - silniki - 1.9 JTDm 8V - dużo i tanie. 2.0 JTDm - dużo i drogie (to poniekąd dzięki Oplom, których oprogramowanie sprytnie unika informowania o niedosmarowaniu silnika), 3.2 V6 - mało i koszmarnie drogie. Wniosek - najbezpieczniej kupić 1.9. I tak mniej więcej też jest z awaryjnością tych jednostek - nieodpowiednio serwisowana 2.0 wysra się na panewkach. A odpowiedni serwis to nie tylko wymiana oleju co określony przebieg. To także wiedza, co w silniku trzeba zrobić, nim dojdzie do momentu, że będzie za późno na jego ratowanie. I 2.0 JTDm odpowiednio serwisowany jest genialnym silnikiem do 159.
    Podobnie sprawa wygląda ze skrzyniami biegów. Zobacz, ile jest skrzyń do np. Forda Mondeo 2.0 TDCi MK4. Od groma, po 600-700 PLN ludzie sprzedają. Kup teraz skrzynię do Alfy 159 1.9 16V. Cena 2000 PLN za coś, co się nadaje do montażu.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Dobrze rozumiem, że nowe panewki wytrzymały 80 kkm i się obróciły? Wał nowy/szlif?
    Przy okazji – wymieniałeś panewki bo stare wyglądały słabo?
    My to robiliśmy. Wymienialiśmy panewki, bo miało być wszystko zrobione tak, żeby ten silnik dużo kilometrów zrobił. I ciul - jedną panewkę po 80 tys km obróciło, a reszta wygląda też na trochę zmęczone życiem (mam zdjęcia). Wał przed remontem był idealny, prosty, został jedynie "wygładzony" przed założeniem nowych panewek. Części - żadna chińszczyzna, wszystko od sprawdzonych producentów. Nie pierwszy i nie ostatni taki silnik, który naprawialiśmy po urwaniu klapki w dolocie. Jak na razie pierwszy, który ponownie się "wyłożył". Nieszczególnie szybko po remoncie, ale też nie zrobił jakiegoś spektakularnego przebiegu...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

To co w takim 2.0 jtdm trzeba robic,oprocz odpowiedniej wymiany, odpowiedniego oleju ( powiedzmy 10 tys.millers) , by auto nam sie nie rozsypalo, tak jak kolegom ?

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Wprost czekam tylko na te silniki, aktualnie nie ma to jak 159 2.4 i zadki przypadek kolizji w której tym razem poprzez pasek za 40 zł trzeba będzie zrzucić głowice bo zawory dostały a dzwigienki wszystkie 20 calutenkie, chyba nawet twin Spark nie był aż takim królem jak nowoczesny diesel;-)

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
    Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
    JTD,TWIN SPARK,V6
    Miernik grubości lakieru Fe/Al
    Naprawa wariatora faz
    Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
    Informacje i możliwości-PW
    myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
    EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
    Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
    Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
    Naprawa Turbo