Ten czujnik mierzy ciśnienie atmosferyczne i w oplu jest na kolektorze sacym obok czujnika ciśnienia doladowania. Jest on powiązany z doladowaniem.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Objawy były identyczne w oplu którego naprawialem jakiś czas temu. Pytałem też innych znajomych mechaników o czujnik atmosferyczny i mówią że prawdopodobnie musi być też w ar. Jeśli nie osobno to z czymś zintegrowany. W niektórych autach jest w ecu. Może w poniedziałek będę mieć schemat elektryczny od ar to coś popatrze.
Czujnik jest w ECU. Wygląda jak "standardowy" czujnik ciśnienia więc kto wie ten znajdzie w razie czego.
Komp porównuje wskazania pomiedzy czujnikiem ciśnienia atmosferycznego a doładowania i jeżeli róznica jest za duża to wywala błąd.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Tzn jest zintegrowany z ECU i żeby go wymienić trzeba wymienić ECU czy elektronik będzie w stanie to ogarnąć?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jak ktoś umie lutować to go wymieni. Oczywiście bez diagnozy nie ma co wymieniać.
@magil. A ty masz takie same objawy?
Konwersje USA->EU
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Nie, u mnie spadek ciśnienia doładowania wyczuwalny jest głównie na drugim biegu podczas dynamicznego przyspieszania przy 2800 obr/min (i mam wrażenie, że wtedy do tych 2800 obr auto zbiera się słabiej). Wskazówka doładowania szybko biegnie do 1.5 bar, po czym jeszcze szybciej opada do ponad 1 i wtedy auto jest już żwawe. Czasem da się go też wyczuć przyspieszając z 3. biegu przy około 2000 obr. Ale w obu przypadkach nie zawsze, mam wrażenie, że tylko w chłodniejsze dni, dlatego powiązałem to z czujnikiem ciśnienia atmosferycznego. Jak na złość, gdy chcę robić logi to problem nie występuje.
Heh. To standard w 159. Turbo nie jest nowe, a mapy za nie odpowiedzialne wydają mi się niedopracowane.
Konwersje USA->EU