Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Kopcący problem z DPF

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał dominiq Zobacz post
    Dym to nic innego jak cząstki stałe sadzy
    Sadza sadzy nie równa. Wykonam jednak dokładniejszy research, żeby pokazać, że to jest jednak coś innego.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

U mnie właśnie smrodu w kabinie żadnego nie ma, natomiast ten dym z rury śmierdzi strasznie (jak z Ikarusa - jeśli kojarzycie ten autobus )

ViP Rowerzysta Avatar tom993
    Auto
    155 V6

Domyślnie

Odkopie temat bo właśnie mnie to dopadło... I nikt mi nie powie, że to normalne...
    Po raz drugi ( pod rząd ) dzisiaj zauważyłem wizualnie wypalanie DPF`a. Chmura nieziemska. Auto które za mną jechało od razu złapało odpowiedni dystans. . Kolor dymu - jasno-szary/niebieski.
    Jeżdżę tak jak kolega wyżej pisał głównie trasy - 60km w jedną stronę do pracy. Czasy wtrysków idealne. Auto po chipie, moc jak trzeba, przy wypalaniu też bez zmian przy czym jak mu depnąłem chmura jak z ikarusa. Stan ten potrwał z 1min i przestało dymić. Poprzednie wypalanie wyglądało identycznie. Potem, jeszcze w trakcie wypalania miałem okazję zrobić lepsze wyprzedzanie i przy koło 4k rpm znowu zobaczyłem w lusterku dym ale był zdecydowanie ciemniejszy...
    Oleju auto nie bierze (jeżdżę na dedykowanym wymiana co 10kkm, właśnie na dniach był wymieniony).
    Sprawdzałem też interwał wypalania DPF`a - wychodziło 612 km z ostatnich 5 wypaleń i czas jakieś 550s jeśli dobrze pamiętam...
    Jakieś rady poza wywaleniem ustrojstwa w cholerę?? To przez zapchanie?? Może sprawdzę jaki ma poziom zapchania po wypaleniu - w końcu miało to miejsce jakieś 20 km temu...

Dopisane:
    Sprawdziłem parametry z ECU:
    - po 23km - zatkanie 18%
    - różnica ciśnieniń 3 mbar (czy jaka tam jednostka)
    - wypalania co 591km
    - czas trwania 607s
    - temp 642C
    Ostatnio edytowane przez tom993 ; 09-04-2015 o 12:35 Powód: dodatkowe dane

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

U mnie zero dymu podczas wypalania nawet przy ostrym dodawaniu gazu. O ile mi się dobrze wydaję to przy takiej temperaturze wypalanie no może występować dym z rury. U mnie podczas wypalania występuje coś takiego jakby z rury leciały przezroczyste opary. Dym może świadczyć o złej temperaturze wypalania (za niska) lub awari filtra

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR

Domyślnie

https://www.youtube.com/watch?v=9oulaV4sGxo

Nie wierze, że z tym autem wszystko jest w porządku

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał neq Zobacz post
    https://www.youtube.com/watch?v=9oulaV4sGxo

Nie wierze, że z tym autem wszystko jest w porządku
    Przewalił kilka wypaleń i robił wymuszane

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Panie, czysta ekologia ten DPF
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Panie, czysta ekologia ten DPF
    Toż to tylko para wodna

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał tom993 Zobacz post
    Odkopie temat bo właśnie mnie to dopadło... I nikt mi nie powie, że to normalne...
    Po raz drugi ( pod rząd ) dzisiaj zauważyłem wizualnie wypalanie DPF`a. Chmura nieziemska. Auto które za mną jechało od razu złapało odpowiedni dystans. . Kolor dymu - jasno-szary/niebieski.
    Jeżdżę tak jak kolega wyżej pisał głównie trasy - 60km w jedną stronę do pracy. Czasy wtrysków idealne. Auto po chipie, moc jak trzeba, przy wypalaniu też bez zmian przy czym jak mu depnąłem chmura jak z ikarusa. Stan ten potrwał z 1min i przestało dymić. Poprzednie wypalanie wyglądało identycznie. Potem, jeszcze w trakcie wypalania miałem okazję zrobić lepsze wyprzedzanie i przy koło 4k rpm znowu zobaczyłem w lusterku dym ale był zdecydowanie ciemniejszy...
    Oleju auto nie bierze (jeżdżę na dedykowanym wymiana co 10kkm, właśnie na dniach był wymieniony).
    Sprawdzałem też interwał wypalania DPF`a - wychodziło 612 km z ostatnich 5 wypaleń i czas jakieś 550s jeśli dobrze pamiętam...
    Jakieś rady poza wywaleniem ustrojstwa w cholerę?? To przez zapchanie?? Może sprawdzę jaki ma poziom zapchania po wypaleniu - w końcu miało to miejsce jakieś 20 km temu...

Dopisane:
    Sprawdziłem parametry z ECU:
    - po 23km - zatkanie 18%
    - różnica ciśnieniń 3 mbar (czy jaka tam jednostka)
    - wypalania co 591km
    - czas trwania 607s
    - temp 642C
    Kolego identyczna sytuacja była u mnie gigantyczna biała chmura 2 razy pod rząd w odstępach co ok 450 km . Niedawno miałem kolejne wypalanie (po 430 km od poprzedniego procesu) i wypalanie było juz w normie. Z tym że zalalem dodatek do czyszczenia wtrysków (firma STP). Gdzieś na forum wyczytałem że zbyt obfite wypalanie może być skutkiem lejacych wtryskow. Na co dzień nie mam problemów z autem jedzie jak trzeba

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON