Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: problem z chłodnicą, alfa sie grzeje.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał mihuvanstuff Zobacz post
    panowie i panie xD a jak jeżdżę na klimie i cisnę często 160 140 itd to temp 100 stopni jest normalna ??
    Nie - przyżydziłeś, albo poprzedni właściciel 100zł i zamontowany został prawdopodobnie zamiennik termostatu, który pracuje w innym zakresie temperatur. Pozdr

mihuvanstuff
    Gość

Domyślnie

jestem pierwszym właścicielem w Polsce.
    czy to przeszkadza w funkcjonowaniu ?? czy moge tak smigać
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 14-06-2010 o 23:30

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał heela Zobacz post
    ps2.jak stanelam gdy bylo okolo 100st. wiatrak nie dzialal. innego dnia sie wlaczyl.
    A nie czujesz czasem w kabinie spalenizny? Pytam, bo właśnie dzisiaj wymieniłem wentylator na chłodnicy... w piątek mi się spalił! Najpierw poczułem spaleniznę, potem wzrosła temp., poszedł dym spod maski... i stanąłem. Zatarł się silnik od wentylatora...

Heela sprawdź, czy wtyczka od wentylatora dobrze łączy i na włączonym silniku włącz klimę. Po chwili jak silnik jest ciepły powinien się włączyć wentylator. Nie wiem tylko, czy masz 1, czy 2 biegi wentylatora...

Kiedyś, w jakimś starym aucie jak padł mi czujnik/przekaźnik czy co to tam było to podłączyłem wentylator bezpośrednio kabelkami z aku i tak wróciłem do domu

powodzenia!
    ~tomaz
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mihuvanstuff Zobacz post
    jestem pierwszym właścicielem w Polsce.
    czy to przeszkadza w funkcjonowaniu ?? czy moge tak smigać
    Czyli nie znasz historii samochodu...
    Ja bym tak nie jeździł (szczególnie w upalne dni), bo nie na rękę byłby mi remont silnika.

Od czegoś musisz zacząć:

1. Alfa 2004 - raczej uszkodzoną, skorodowaną chłodnicę można wykluczyć, ale sprawdzić nie zaszkodzi,

2. Czy zmieniłeś pompę wodny przy wymianie rozrządu?

3. Jaki masz płyn chłodzący i kiedy go zmieniałeś? Jeśli nie wiesz, to jakiego koloru jest płyn?

4. Jeśli termostat to zamiennik - zmienić na oryginał i nie słuchać bzdur ludzi, co takie powsadzali i cieszą się, że mają grawerkę 88st (początkowego otwarcia).

mihuvanstuff
    Gość

Domyślnie

kolego z tego co wiem to rozrząd miałem wymieniony 4 tys temu, a pompa wody to nie wiem. Jak sprawdzić termostat? Alfa tylko raz mi sie tak zagrzała i to jak pisałem przy klimie i ciśnieciu. W takich temp nawet 90 stopni nie ma.
    Płyn to chyba borygo. Jak sprawdzić chłodnicę? czy sie listki sypią czy jak ??
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 18:47

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Czyli najczarniejszy ze scenariuszy, bo tak to rozumiem:

- nie wiesz czy była robiona pompa wody, którą należy wymienić wraz z rozrządem,

- "z tego co wiem to rozrząd miałęm wymieniony 4 tys temu a pompa wody toi nie wiem" - to też nie wiadomo jak zrozumieć? Tzn. Ty wymieniałeś rozrząd, czy sprzedający powiedział Ci, że nie miał co zrobić z pieniędzmi i to powymieniał dając faktury, gwarancję itp...?

- termostat najlepiej sprawdzić na komputerze obserwując temperatury w jakich załączają się wiatraki,

- Borygo, hmm każdy ma prawo jeździć na czym chce - dla mnie to szit. Najtańszy i dobry jest taki jaki zaleca książka Paraflu UP. Najtańszy, ponieważ nie trzeba go zmieniać (np. co rok) tak jak np Borygo.

Ale skoro piszesz, że nie masz nawet 90st, to nie ma się co przejmować. Na poprzedniej stronie napisałeś, że trzyma Ci 100st, więc to nie jest już raczej normalne dla multijeta.

mihuvanstuff
    Gość

Domyślnie

teraz zrobiłerm 100 km i miałem temp. normalną jak zwykle. W czwartek jade do serwisu i mi ogarną wszystko, bo szykuje mi sie wycieczka nad morze i mnie nastraszyłeś xD. Tam pójdzie wymiana płynu, sprawdzą czy chłodnica nie jest przytkana i czy termostat jest sprawny . jedynym pocieszeniem jest to, ze chłodnica sie nie "sypie". Jak sprawdzałem blaszki to są twardziutkie i w miarę proste. nawet te poowadowe. z przodu u starszego w fokusie to gorzej wygląda, wiec sie pocieszyłem
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 15-06-2010 o 18:50

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

U mnie przyczynba byla chlodnica, dzisiaj wymienilem i Bella wyleczona ,stara juz nie wygladala ladnie, a nowa pasuje idealnie http://www.allegro.pl/item1071721380...td_diesel.html . Po wymianie trzyma ladnie okolo 80 C jesli postoje w korku podejdzie pod 90 ,ale nie dochodzi ,jesli jade szybciej to wychyli sie bardziej w strone 70, czyli >80 lub <80 ,to chyba okej.

mihuvanstuff
    Gość

Domyślnie

Panowie jednak termostat był u mnie przyczyną problemu zacinał sie. Koszt 220 zł+ wymiana pzdr

Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto

Domyślnie

Uuu, to podziel się gdzie można kupić w tak atrakcyjnej cenie termostat do Multijeta?

Poniżej 3 stówek jeszcze nie widziałem.
    http://allegro.pl/item1087768649_ter..._2400_20v.html

Żeby się nie okazało, że kupiłeś zamiennik i w upalne dni znowu będziesz miał za gorąco, bo tam jest temperatura owszem 88st, ale początkowego otwarcia, a nie pełnego. Chyba, bo już zgłupiałem od tych wszystkich tematów z temperaturami... Maciejka pewnie zaraz tu wpadnie i zarzuci linkiem