Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Bierze litr oleju na 300 km :( 1.9 jtd.

Użytkownik Embrion Avatar miki-mazury
    Mieszka w
    NOS
    Auto
    alfa 156 SW 1.9 JTDM

Domyślnie

nie będę zakładał nowego tematu-bo objawy mam podobne.....otóż: na mrozie-takim powyzej 10 na minusie-strasznie auto mi przydymia na biało....no i pozera olej......moim zdaniem-przepala go....dzisiaj miałem taką sytuacje, dodam, że latem-nie wciąga oleju prawie w ogóle..silnik-1.9 16v wykluczam turbinę....z tego, co wyczytałem stawiam na odmę-i pytanie-czy to możliwe, że ją przymraża..? czym grozi taka sytuacja...no i na koniec: lamerskie pytanie: która to jest ta odma-ew jakies naprowadzenie-jak toto udrożnić?
    z góy dzięki za podpowiedzi....

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

A ogrzewanie puszczasz na maksa po odpaleniu auta? Uderz do użytkownika Maciek-156 on miał podobną sytuacje z odmą z tego co pamiętam w swojej 156 1.9mjtd.

Użytkownik Rowerzysta Avatar gontek
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

To się dołączę - W piatek był ładny mróz moja 156 1.9 16V zawsze jakoś dziwnie odpalała na mrozie, ciężej ale bez problemu. Miałem niekiedy jakby coś się może lekko zacierało, nigdy też przy odpalaniu jej nie męczę i nie odpalam na raz. Odpaliła ok jadę, patrze w tył, myślę ale mi tylna szyba zaparowała. Po momencie widzę, niestety ale to biała smuga. Mówię pięknie olej jara, stop. Patrze pod samochód a tu już sika olejem z układu wydechowego. Pięknie, turbina była regenerowana 1,5 roku wcześniej bo brała olej. Po tym było ok, zero zaników. I niestety mam podejrzenie, a jestem prawie pewien, że to znowu ona. No nic jest już mechanika a ja czekam na wyrok. Od jutra komunikacja mieszczańska.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar noname
    Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

Cytat Napisał jedrus Zobacz post
    ale znalazlem ustawe ze moge zadac od komisu zwrotu kasy lub naprawy na ich koszt tak ze nie jest zle tylko alfy mi troszke szkoda oddawac jak nie beda chcieli naprawic bo jest piekna
    ja bym na ta ustawe nie liczyl za bardzo:p heh z komisami nie wygrasz...tematy po kroc walkowane a i uwierz oni sami nie sa klika jakich malo....
    Cytat Napisał grosii Zobacz post
    le silnik po remoncie i swiety spokójpierscienie+regeneracja glowicy i o jakimkolwiek ubytku mowy nie ma
    dokladnie jak kolega mowi.... ja kupilem do remontu okazyjnie wiedzialem sie na co pisze i nie zaluje teraz nie ma zastanawiania co to jest branie oleju, ani mm nei schodzi, zawsze odpali bez zajakniecia i nie narzeka na zime

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    A ogrzewanie puszczasz na maksa po odpaleniu auta?
    Dlaczego o to pytasz? Czy puszczenie ogrzewania (a właściwie nawiewu) na maksa po odpaleniu auta działa w jakiś sposób niekorzystnie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Ja tylko bym chciał dodać, że mniej Ci bierze niż litr na 300km. Między min a max na bagnecie jest litr.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Oj chyba nawet nie ma litra ale 0,75L to na bank.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Radek jak chcesz ograniczyć zużycie oleju to zmień castrola na coś innego (np. Mobil 1). Magnatec ma to do siebie że spala się szybciej niż inne oleje. Sprawdzałem to na 2 samochodach, które wcześniej nie brały oleju a po zalaniu magnateca zaczeło ubywać około 0,5l na 1000km. Po zmianie oleju wszystko wróciło do normy. U Ciebie zużycie oleju powinno się wyraźnie zmniejszyć, ale całkiem nie zniknie bo sopro ci tego idzie. Przyczyna może tkwić w tym co wcześniej koledzy napisali.
    kolego jeśli Castrol spala się szybciej to jak wyjaśnisz mi fakt że na Castrolu zrobiłem 8tys km od wymiany i jak zalałem pod max to mam pod max'em nadal??? byłem właśnie teraz specjalnie sprawdzić w garażu... dodam że mam półsyntetyk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał gontek Zobacz post
    To się dołączę - W piatek był ładny mróz moja 156 1.9 16V zawsze jakoś dziwnie odpalała na mrozie, ..., patrze w tył, myślę ale mi tylna szyba zaparowała. Po momencie widzę, niestety ale to biała smuga. Mówię pięknie olej jara, stop. Patrze pod samochód a tu już sika olejem z układu wydechowego. ...
    Klasyczny efekt zamarznięcia odmy olejowej - ciesz się że silnik nie zapadł na "chorobę szlonych diesli"
    Cytat Napisał psylo Zobacz post
    ...Czy puszczenie ogrzewania (a właściwie nawiewu) na maksa po odpaleniu auta działa w jakiś sposób niekorzystnie?
    Dokładnie, bo może spowodować zamarznięcie odmy olejowej
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)