Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: [166] alfa nie odpala POMOCY!

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166
    dziwi mnie po co ktoś jeszcze chce majstrować i wycinać tłumiki katalizatory etc ...
    Jest kilka powodów:
    - nadzieja na podwyższenie mocy, brak kata teoretycznie daje kilka koników więcej
    - auto brzmi bardziej rasowo
    - koszt oryginalnego układu wydechowego to cena Opla Corsy w dobrym stanie a zamienników do 166 nie ma

Ja stawiam na ostatni powód.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

tomim23
    Gość

Domyślnie

Kmito ja mam kata i jak narazie nie zamierzam go wyrzucić chociaż przyznam,że kiedyś myślałem o strumienicy w jego miejsce ops: a i nie jestem zwolennikiem napraw przez resetowanie,poprostu serwis odwiedze dopiero w sobote to co szkodziło mi sprawdzić.Jak już pisałem udało się i nawet troche powciskałem i nawet nic sie nie pogorszyło he.

tomim23
    Gość

Domyślnie

A ja myśle,że jak ktoś kupuje tłumiki nie jakieś dedykowane tylko takie, jakie mu sie podobają,to musi troche pokombinować żeby ten wydech jakoś sensownie brzmiał i ja właśnie do tego dążyłem.Kupiłem dwa dosyć duże tłumiczki,każdy większy od tego dedykowanego do alfy,w dodatku moje były dedykowane do silnika4.2litra,więc spaliny w alfie tak do końca nie dawały rady,było za cicho i dlatego wyjąłem środkowy.

smuz
    Gość

Domyślnie

słuchaj sorry ale musze to powiedzieć bo az samo cisnie mi sie na usta:

Młodym człowiekiem jesteś i z tego co piszesz lubujesz sie w pierdząco dupowato brzmiących drechowozach-żadne auto mające V-ke pod machą i seryjnie zaprojektowany wydech nie musi ratowac sie jakimś wydechem przypominającym rurę od ursusa!!!!!
    Alfa szczególnie!! to auto brzmi pięknie seryjnie i nikt tego nie zmieni |( no chyba Ty na gorsze)

Twoje niby rasowe brzmienie to nadaje sie do traktora albo golfa.

Wiedza o dobieraniu tłumików -widzę ze żadna( po tym co piszesz) ,i przychylam sie do wersji ozziego.

Ja mam również najlepsze lata przed sobą ale nie rozumiem robienia z auta dupobrzmiącego wozidła

Oczywiście nie zgodzisz sie ale napisać musiałem...bez urazy ale nie rozumiem zupełnie -Twój cyrk twoje mapy wiec rób co chcesz oby tobie sie podobało....

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    brak kata teoretycznie daje kilka koników więcej
    bez obrazy ale jak słyszę takie tezy to mnie smiech ogarnia :-) Większość z tych wycinających katy nie zdaje spbie sprawy, że bierze w łeb zamierzone ciśnienie w układzie, powstają innego typu fale nadcisnienia i w efekcie to najczęściej się pogarsza sprawę. - ale subiektywnie jak RYCZY to niby więcej mocy i lepiej się zbiera etc. :-)

Cytat Napisał tomim23
    A ja myśle,że jak ktoś kupóje tłumiki niejakieś dedykowane tylko takie, jakie mu sie podobają,to musi troche pokombinować żeby ten wydech jakoś sensownie brzmiał
    Ale wydech nie jest od tego żeby brzmiał tylko żeby odprowadzał własciwie spaliny. Czyli żeby fala nadciśnienia opróżniania cylindra ze spalin, wywoływała nadciśnienie i wysysanie reszty spalin z cylindra. takie kombinowanie na chybił trafił zmienia zupelnie parametry silnika. Dlatego właśnie dedykowane tłumiki o charakterystyce podwyzszonego przepływu spalin są tak drogie bo wykonanie ich nie polega na pospawaniu puszki z której wystaja pięknie błyszczące końcówki. Każdy wydech przechodzi liczne badania i obliczenia tak ażeby spełniał właściwe parametry i żeby przyspieszona fala była ściśle ssynchronizowana z cyklem pracy cylindrów.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Może nie będzie zbyt dobrze przyjęte to co napiszę, szczególnie przez młodszych Kolegów, ale układ wydechowy - oprócz funkcji opisanych przez blackalfa 166 - służy również do wyciszenia pracy silnika, o czym niektórzy zapominają wspawujac różne wynalazki z chromowanymi końcówkami.
    Szkoda tylko, że właściciele tych pojazdów przedkładają własną przyjemność słuchania ryku swoich silników nad prawo do ciszy i spokoju "normalnych" użytkowników dróg i mieszkańców osiedli.

houek
    Gość

Domyślnie

Gadacie Panowie głupoty o głośnosci wydechów i nic a nic nie pomagacie chłopu uporac sie z problemem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

A nie prościej podłączyć auto pod egzaminer i zobaczyć dlaczego pali się "marchewka"????
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    A nie prościej podłączyć auto pod egzaminer i zobaczyć dlaczego pali się "marchewka"????
    Tak jakby wydaje mi się teraz , że nie przeczytałeś całego tematu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał houek
    Gadacie Panowie głupoty o głośnosci wydechów i nic a nic nie pomagacie chłopu uporac sie z problemem.
    To może Ty spróbuj podać na odległość przyczynę świecenia się kontrolki, a wtedy ja podam jeszcze kilka innych możliwości i tak będziemy pomagać chłopu, dokąd nie podłaczy się do kompa i nie ustali prawdziwej przyczyny.
    A co do wydechów to wcale nie sądzę, żeby opinie wyrażone przez kolegów w tym zakresie były głupotami.