Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Stukanie z przodu samochodu

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

mam kolejnego podejrzanego... jest to osłona silnika. Niestety u mnie ona jest juz w takim stanie, że bezwzględnie kwalifikuje się wymiany. Dodatkowo w paru miejscach m.in. przy szmacianych nadkolach nie jest z nimi spięta przez co wpadając w wibracje czy krótki nierówności może uderzać plastik o plastik i powstanie stukanie. Jak tylko zrobi się ciepło to zdemontuję wszystkie te elementy plastikowe i wtedy zobaczymy.

Przy okazji się Was zapytam. Osłona pod silnik jest mocowana na jakieś spinki tapicerskie czy przykręcana śrubami ? Pytam bo u mnie są dziury bez śrub i spinek i nie wiem jak je później mocować.
    Ostatnio edytowane przez Iwan87 ; 29-03-2013 o 21:37

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Nie wiem jak było oryginalnie ale ja miałem zerwaną jedną stronę w styczniu i u mnie cała jest na śruby.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rychuslu89
    Mieszka w
    Poznań, Poland
    Auto
    alfa romeo 166 t.s.

Domyślnie

Miałem stuki w przednim zawieszeniu jakoś niedawno , jak jeszcze była zima u mnie (śnieg na drogach itp) myślałem że wahacze się kończą , ewentualnie byłem dobrej myśli że to tylko łączniki , do tego dochodzi stan moich amortyzatorów z przodu , od strony pasażera skrzypi jeden przy skręcaniu (w bagażniku czekają nowe na porę wiosenną).
    Usunąłem usterkę po jakimś czasie jeśli chodzi o stuki dałem dwa złote na myjce i wymyłem nadkola
    Mam założony zestaw Eibach na przodzie , gdy nadkola okleiły się śniegiem przy drobnych nierównościach koło dotykało nadkola i wydobywał się dźwięk jakby się kończyło zawieszenie .

Auto

Domyślnie

Kolejny podejrzany wyeliminowany. Nie jest to osłona silnika. Nie mniej jednak praca nie poszła na marne bo ustaliłem z całą pewnością, że stuki dochodzą z prawej strony maski czyli przed pasażerem. Podczas bujania samochodem na boki, jak stoi o własnych siłach z założonymi kołami pojawia się ten stukot. Zaczynam coraz bardziej przekonywać się, że to faktycznie są gumy stabilizatora. Powiedzcie mi jak można zdiagnozować czy to na pewno one w warunkach parkingowych ? Większą pewność uzyskam podnosząc auto na podnośniku, zdejmując koła i wtedy próbować wyczuć luz na stabilizatorze bo zdjęcia kół go niewątpliwie odciąży.
    Dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam,
    Adam

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Możesz odkręcić jeden/dwa łączniki. Wówczas stabilizator nie pracuje i dźwięku nie powinno być.

Auto

Domyślnie

powiedz mi czy dobrze rozumiem...
    Jak odkręcę łączniki stabilizatora to wtedy stabilizator nie będzie "spięty" z zawieszeniem i będzie sobie luźno leżał. Jeżeli wtedy będę nim ruszał góra/dół i pojawią się luzy to znaczy, że gumy wyświechtane, tak ?
    Łączniki mogę odkręcić gdy auto będzie na podnośniku z kołami swobodnie zwisającymi np. bez opon, czy może być tak, że podniosę auto z jednej strony na podnośniku, zdejmę koło i odkręcę łącznik a druga strona z kołem będzie dotykała ziemi ? Przepraszam, że może zadaję trywialne pytania ale do dyspozycji mam tylko miejsce postojowe w hali garażowej i podnośnik. Nie mam kanału ani takiego podnośnika jak w warsztatach do dźwignięcia całej fury.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rob69
    Mieszka w
    kowary-Polska
    Auto
    była alfa romeo 156 2.4 jtd,alfa gt 1.9 jtd jest alfa romeo 159 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał Iwan87 Zobacz post
    powiedz mi czy dobrze rozumiem...
    Jak odkręcę łączniki stabilizatora to wtedy stabilizator nie będzie "spięty" z zawieszeniem i będzie sobie luźno leżał. Jeżeli wtedy będę nim ruszał góra/dół i pojawią się luzy to znaczy, że gumy wyświechtane, tak ?
    Łączniki mogę odkręcić gdy auto będzie na podnośniku z kołami swobodnie zwisającymi np. bez opon, czy może być tak, że podniosę auto z jednej strony na podnośniku, zdejmę koło i odkręcę łącznik a druga strona z kołem będzie dotykała ziemi ? Przepraszam, że może zadaję trywialne pytania ale do dyspozycji mam tylko miejsce postojowe w hali garażowej i podnośnik. Nie mam kanału ani takiego podnośnika jak w warsztatach do dźwignięcia całej fury.
    aby zobaczyć czy masz luzy na gumach stabilizatora musisz odkręcić obie strony,bez kół lepiej będzie widać

Użytkownik Ogier Avatar kompot
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GT 1.9JTD Q2

Domyślnie

Łaczniki odkręcaj gdy koła są równomiernie obciążone, wtedy jest to najłatwiejsze i nic Ci nie "strzeli", czyli auto na ziemi albo całe auto podniesione. Dokręcanie podobnie, z tym, że zawsze na stojącym na ziemi samochodzie, wówczas łącznik jest dokręcany przy swoim bazowym położeniu i dzięki temu ma maksymalną żywotność (tak samo robi się ze sworzniami i tulejami wahaczy, z tego samego powodu). Po odkręceniu łączników stabilizator powinien się tylko obracać, ewentualnie ruszać się lewo-prawo w stosunku do kierunku jazdy samochodu. Innych luzów nie ma prawa być.
    Ostatnio edytowane przez kompot ; 06-04-2013 o 11:48

Auto

Domyślnie

Umawiam się z mechanikiem na wymianę tych gum w ciemno razem z łącznikami. Nie chcę się bawić w samodzielne odkręcanie łączników bo kiedyś to zrobiłem w Escorcie i później nie mogłem złożyć tego do kupy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maciey
    Mieszka w
    Bielsko-Biała / Czaniec
    Auto
    BYŁA: Alfa GT Q2 1.9 JTDm 2008 177KM 372Nm, jest RCZ

Domyślnie

Tak czytam ten wątek i jedni piszą o łącznikach stabilizatora, a inni o gumach stabilizatora - mimo, że łączniki też mają trochę gumy, to nie jest to samo co guma stabilizatora.