Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Temat: Coś wali w silniku!Ta Alfa oszalała!

Kolczyk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał LukiPuki Zobacz post
    Sprawdzalas plyn chlodzacy, czy niema w nim "smietany" ? Jak odpalisz auto to ma normalne obroty, czy skacza?
    Nie ma i nie skaczą.Równe obroty,strasznie kopci na szaro.Panewka? Opiłki na bagnecie...
    Jaki jest koszt wymiany panewki? Ile ich jest w moim silniku? Cały komplet czy pojedynczo można? Panewka przepuszcza paliwo do silnika jak jest trafiona? Co o tym myślicie?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 (88KW)120KM LPG OMVL DREAM XXII

Domyślnie

Raczej tam gdzie jesteś , to naprawa przekroczy wartość auta.

9none
    Gość

Domyślnie

Kod:
    Panewka przepuszcza paliwo do silnika jak jest trafiona? Co o tym myślicie?
    chyba czas aby się podszkolić w budowie alfy.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Remont silnika, wymiana panewek... śmiem twierdzić, że niestety koszt naprawy przekroczy wartość auta, tym bardziej że to Holandia. Podjedź do warsztatu, jak mało wiele znasz język zapytaj się ile żądają za wymianę panewek. Niemniej jednak, ja zakładam z góry, że to się opłacać nie będzie.

Cytat Napisał 9none Zobacz post
    chyba czas aby się podszkolić w budowie alfy.
    Ty natomiast musisz się chyba podszkolić z dziedziny używania opcji na forum, a dokładnie z opcji cytowania Ofc, bez złości.
    Spokojnie Nie każda kobieta jest tak rozeznana w temacie aut a tym bardziej Alf. Szkoda jednak, że wybrała sobie TS'a, gdzie obrót panewek jest zjawiskiem dość częstym i niczym nadzwyczajnym. O Twiny trzeba dbać szczególnie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2003 FL 1.8 TS

Domyślnie

A ja mam pytanie, czym spowodowany jest obrót panewki? Tzn. zostało zaniedbane, że tak się stało?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

niskim ciśnienie oleju, które z kolei jest spowodowane słabą jakością czopów wałów i panewek.
    Do TSów trzeba używać lepszego oleju np Valvolaine VR1 10W-60 który zachowuje film olejowy w większych temperaturach

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Na początek weź to: http://lkar.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2153 i dopasuj w miarę objawy.
    Po drugie nakręć film z pracy silnika i tego stukania, żebyśmy mogli je określić.
    Przydałby Ci się kabel i program do diagnostyki, żeby wyczaić skąd to paliwo w oleju, bo na razie ja widzę tu trzy strony wróżenia z fusów, ale nie wiem jak z osiągalnością tego za granicą.

A panewka to łożysko na wale korbowym, i nie ma nawet styku z paliwem W samochodzie masz 5 panewek (10 połówek) głównych i 8 korbowodowych. Sprzedawane są zwykle w kompletach, w PL komplet kosztuje ok 160 zł.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Kolczyk
    Gość

Domyślnie

Podpicie do komputera to koszt 55 euro.Jutro nagram to stukanie i kopcenie.Po odpaleniu strasznie kopci i śmierdzi takim plastikiem czy paloną gumą.Przeraża mnie to auto powoli. To zdecydowanie pierwsza i ostatnia alfa w moim życiu.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

kupiłaś za przeproszeniem *uwno to tak jest niestety :-/

Kolczyk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    Na początek weź to: http://lkar.pl/forum/viewthread.php?thread_id=2153 i dopasuj w miarę objawy.
    Pasuje właśnie do panewek lub(w sumie bardziej)do poychaczy hydraulicznych. Nie wiem jak przy panewkach ale odgłos ewidentnie wali od góry silnika z prawej strony od strony chłodnicy.Tak jak by zaraz pod pokrywą.Może to też wam coś powie.Za 2 tygodnie będę w polsce,więc jest możliwość kupienia jakiś części,ale najpierw muszę się dowiedzieć czy się opłaca

- - - Updated - - -

Cytat Napisał lukas1983 Zobacz post
    kupiłaś za przeproszeniem *uwno to tak jest niestety :-/
    Wybacz,ale jak kupujesz auto to nie jest na nim napisane,że to szmelc.Każdy może się naciąć i to nie do końca moja wina,mogłam je bardziej sprawdzić,ale co by to zmieniło jeżeli usterka wyskoczyła 2 tygodnie po zakupie?Usterka wyskoczyła po wymianie czujnika,który był jego jedyną usterką w tamtym czasie.Czyli nie mogłam wiedzieć,że to się zepsuje.To,że powiesz mi,że kupiłam *owno to nie pomoże mi w naprawie lub zidentyfikowaniu potencjalnej usterki.