Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: [156] Problem z silnikiem 1.8 TS

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Tak to główna wada tych silników. W JTS wyeliminowano ten problem poprzez zastosowanie lepszej pompy olejowej.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Dlaczego zyletki odrazu ?. Jeżeli zawieszenie , elektryka ,blacha, tapicerka jest dobra autko posiada swoją wartość i to nie mala. Tylko szkoda silnika wiadomo

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Cytat Napisał Andy1970 Zobacz post
    Tak to główna wada tych silników. W JTS wyeliminowano ten problem poprzez zastosowanie lepszej pompy olejowej.
    A tu to jest tyle opini ile właścicieli. Jedni twierdzą że JTS też cierpi na panewki, bo to zwykły TS tylko z bezpośrednim wtryskiem, inni zaś że nie cierpi na problem panewkowy. Już się tyle nasłuchałem że nie wiadomo komu wierzyć

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 16v TS 1998r

Domyślnie

Diagnoza dla mojego auta: "Uszkodzone panewki na 2-gim tłoku"...Wszyscy doradzają mi zamiast remontu zmianę silnika w mojej Belli...także poszukiwania czas zacząć. Nie wie ktoś z forumowiczów czy jest gdzieś w wielkopolsce w miare tania AR 156 po wypadku ze sprawnym silnikiem?? Chodzi mi głównie o sam silnik ale chce go przed kupnem odpalić i posłuchać czy nie będzie podobnych problemów jak z moją Alfą. Może być też silnik 1.6

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

A my doradzamy zrobić ten i będziesz zadowolony,co ci po używanym silniku większe koszty aby przykładowo silnik 1300zł 1500 plius robota min 500zl plus olej plus nowe płyny plus rozrząd bo niewiadomo w jakim stanie będzie w nowym silniku.Także lepiej się zastanowić czy nie lepiej go zrobić i będziesz śmigać.
    Pewnie mechanicy doradzają zmianę silnika?bo nie chce im się robić,wolą mieć gotowe aby przełożyć i to wszystko,próżniactwo mechaników skąd ja to znam.
    Gdybyś zdecydował się jednak na zmianę silnika ,to nie tylko osłuchanie ,ale lepiej wziąć kogoś kto zna się na mechanice niech obada silnik,kompresja,słuchowo,czy nie dymi itd
    dużo jest silników już zdemontowanych także nie ma bardzo jak sprawdzić kondycji,niby dają gwarancję rozruchową,ale przełożenie silnika min 500zł i jak okaże się,że silnik lipa?500zł do tyłu.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 12-03-2014 o 16:31

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gracekk
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Była: AR 156 SW 1.8 TS, AR 156 SW 2.4 20V. Jest: Passat B6 BMR

Domyślnie

Popieram kolegę wyżej, ja bym remontował ten silnik i był pewnym czym jeżdżę. Kupisz inny silnik i nie wiesz nawet jak był wcześniej eksploatowany, nigdy nie masz pewności czy za 10 czy 20 tyś km nie zacznie pukać panewka.

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał Andy1970 Zobacz post
    Olej się szybciej nagrzewa niż płyn chłodzący.

Niestety kolego nie masz racji, olej się nagrzewa dużo, dużo wolniej niż płyn chłodzący.
    Potwierdzone odpowiednimi wskaźnikami.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Niestety kolego nie masz racji, olej się nagrzewa dużo, dużo wolniej niż płyn chłodzący.
    Zgadza się
    Po 3,7 km ciecz chłodząca nagrzewa się do wymaganych 80 stopni w benzynie w czasie 12 min, a dla diesla jest to 8,3 km w czasie 14 min. Układ chłodzenia czuwa nad tym żeby silnik nie nagrzał się powyżej 105 stopni.

Olej w skrzyni biegów nagrzał się po 7,7 km to jest 12 min. Dzięki temu że jego temperatur pracy nie jest wysoka (60 -110 stopni) olej się nie utlenia, więc często nie trzeba go wcale wymieniać. Im szybciej jedziemy tym olej ma wyższą temperatura, za niska temperatura powoduje podwyższone opory.

Najdłużej natomiast nagrzewa się sam olej silnikowy, która odbiera dużą część ciepła. Jego temperatura podnosi się wolniej niż ciecz chłodząca, ale osiąga wyższe wartości. Optymalny zakres temperatur dla oleju to między 80 - 110 stopni. Powyżej 150 stopni traci swoje właściwości.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 12-03-2014 o 18:40

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Miałem kilka lat temu w jednym aucie wskaźnik temperatury oleju i stąd moja wiedza - skoro jednak twierdzicie inaczej pewnie się pomyliłem. Sama temperatura oleju jest oczywiście wyższa niż płynu chłodzącego.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wronki
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 16v TS 1998r

Domyślnie

Po dłuższej nieobecności mogę się pochwalić tym co zrobiłem. A więc silnik w mojej 156 już wymieniony na młodszy i z mniejszym przebiegiem. Udało się go dostać okazyjnie i wraz z przekładką wyszło znośnie ale mam troszke inny problem, bo zaczęła mi wariować elektryka w autku. Mój problem polega na tym, że wciskając pedał hamulca świecą wszystkie stopy jak trzeba plus do tego prawy przeciwmgłowy z tyłu aby problemów było więcej jak włączę przeciwmgłowe tył to oprócz nich lewy stop się świeci jakbym miał pedał hamulca wciśnięty miał ktoś podobny problem??