Tak to główna wada tych silników. W JTS wyeliminowano ten problem poprzez zastosowanie lepszej pompy olejowej.
Tak to główna wada tych silników. W JTS wyeliminowano ten problem poprzez zastosowanie lepszej pompy olejowej.
AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
AR 164 3.0 V6 - sprzedam części
Dlaczego zyletki odrazu ?. Jeżeli zawieszenie , elektryka ,blacha, tapicerka jest dobra autko posiada swoją wartość i to nie mala. Tylko szkoda silnika wiadomo
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka
Diagnoza dla mojego auta: "Uszkodzone panewki na 2-gim tłoku"...Wszyscy doradzają mi zamiast remontu zmianę silnika w mojej Belli...także poszukiwania czas zacząć. Nie wie ktoś z forumowiczów czy jest gdzieś w wielkopolsce w miare tania AR 156 po wypadku ze sprawnym silnikiem?? Chodzi mi głównie o sam silnik ale chce go przed kupnem odpalić i posłuchać czy nie będzie podobnych problemów jak z moją Alfą. Może być też silnik 1.6![]()
A my doradzamy zrobić ten i będziesz zadowolony,co ci po używanym silniku większe koszty aby przykładowo silnik 1300zł 1500 plius robota min 500zl plus olej plus nowe płyny plus rozrząd bo niewiadomo w jakim stanie będzie w nowym silniku.Także lepiej się zastanowić czy nie lepiej go zrobić i będziesz śmigać.
Pewnie mechanicy doradzają zmianę silnika?bo nie chce im się robić,wolą mieć gotowe aby przełożyć i to wszystko,próżniactwo mechaników skąd ja to znam.
Gdybyś zdecydował się jednak na zmianę silnika ,to nie tylko osłuchanie ,ale lepiej wziąć kogoś kto zna się na mechanice niech obada silnik,kompresja,słuchowo,czy nie dymi itd
dużo jest silników już zdemontowanych także nie ma bardzo jak sprawdzić kondycji,niby dają gwarancję rozruchową,ale przełożenie silnika min 500zł i jak okaże się,że silnik lipa?500zł do tyłu.
Ostatnio edytowane przez dereza ; 12-03-2014 o 16:31
Popieram kolegę wyżej, ja bym remontował ten silnik i był pewnym czym jeżdżę. Kupisz inny silnik i nie wiesz nawet jak był wcześniej eksploatowany, nigdy nie masz pewności czy za 10 czy 20 tyś km nie zacznie pukać panewka.
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Zgadza się
Po 3,7 km ciecz chłodząca nagrzewa się do wymaganych 80 stopni w benzynie w czasie 12 min, a dla diesla jest to 8,3 km w czasie 14 min. Układ chłodzenia czuwa nad tym żeby silnik nie nagrzał się powyżej 105 stopni.
Olej w skrzyni biegów nagrzał się po 7,7 km to jest 12 min. Dzięki temu że jego temperatur pracy nie jest wysoka (60 -110 stopni) olej się nie utlenia, więc często nie trzeba go wcale wymieniać. Im szybciej jedziemy tym olej ma wyższą temperatura, za niska temperatura powoduje podwyższone opory.
Najdłużej natomiast nagrzewa się sam olej silnikowy, która odbiera dużą część ciepła. Jego temperatura podnosi się wolniej niż ciecz chłodząca, ale osiąga wyższe wartości. Optymalny zakres temperatur dla oleju to między 80 - 110 stopni. Powyżej 150 stopni traci swoje właściwości.
Ostatnio edytowane przez dereza ; 12-03-2014 o 18:40
AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
AR 164 3.0 V6 - sprzedam części
Po dłuższej nieobecności mogę się pochwalić tym co zrobiłem. A więc silnik w mojej 156 już wymieniony na młodszy i z mniejszym przebiegiem. Udało się go dostać okazyjnie i wraz z przekładką wyszło znośnieale mam troszke inny problem, bo zaczęła mi wariować elektryka w autku. Mój problem polega na tym, że wciskając pedał hamulca świecą wszystkie stopy jak trzeba plus do tego prawy przeciwmgłowy z tyłu
aby problemów było więcej jak włączę przeciwmgłowe tył to oprócz nich lewy stop się świeci jakbym miał pedał hamulca wciśnięty
miał ktoś podobny problem??