Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Zakup Alfy w Deft autka

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał sothis Zobacz post
    Pewnie, może jeszcze weekend nad morzem opłaciłeś? Nie będę się tu z Tobą rozliczał ale trochę rozmijasz się ze stanem faktycznym.
    W którym miejscu?

Sens mojego postu był taki, że jakość wykonanych napraw, wymian z ASO ma niewiele wspólnego plus brak dostępu do historii skłania mnie do takich wniosków.
    Powtórzę jeszcze raz - jeśli ktoś się przypomina 2 lata po zakupie auta w temacie historii serwisowej, to nie zawsze będę mógł pomóc. Poza tym - czy masz jakieś podstawy, żeby stwierdzić, że nikt nigdy w żadnym ASO na terenie Europy nie wykona naprawy polegającej na sklejeniu czegoś? Mógłbym kilkanaście przykładów takich "partyzanckich" napraw przytoczyć i nie wszystkie takie rzeczy wychwyci się na nawet bardzo rzetelnym przeglądzie przed zakupem.[/QUOTE]

Niespodzianki są rzeczą naturalną i każdy się z nimi liczy przy aucie używanym czego nigdzie nie zanegowałem. W pierwszym poście do założyciela tematu zwróciłem uwagę, że jesteś handlarzem aut, masz komis i tak właśnie należy podchodzić do zakupu bo oferowane auta znasz ze zdjęć i oględzin a twierdzenie o nienagannym stanie technicznym jest trochę na wyrost. Rozumiesz moje przesłanie? Nie jest tu najistotniejsze czy za coś zwrócisz pieniądze, naprawisz w ramach gwarancji tylko czujność kupującego jak w przeciętnym komisie i o tym mówię- nie bije bezpośrednio do Twojej osoby.
    Dla mnie - zawsze bardzo istotne jest to, w jaki sposób klient zostanie potraktowany PO zakupie auta. Są awarie i defekty, których NIKT Ci nie zauważy podczas przeglądu, chociażby wspomniane klejenie przewodu. Dopóki przewód się trzyma na tym kleju - to jest dobrze - nie wykryjesz tego ani podczas jazd próbnych, ani podczas oględzin auta, ani podczas testów komputerowych. Tak samo wbitą "na siłę" piastę na półoś. I w dużej mierze jestem w stanie w jakiś sposób nabywcy zrekompensować problemy związane z tego typu sytuacjami. Co istotne - temat klejonego przewodu i uszkodzonej w związku z tym turbiny "wypłynął" 5 miesięcy po zakupie! I ja stan techniczny auta w momencie jego sprzedaży znam na tyle dobrze, na ile jestem w stanie sprawdzić wszystkie istotne elementy samochodu. Nie rozbieramy auta "w drzazgi", demontując zwrotnice z piastami, tudzież rozbierając połowę osprzętu silnika w poszukiwaniu jakichś "pomysłowych" napraw.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Będzie VW :(

Domyślnie

Co ten temat jako osobny wątek? Prośba do moderatorów o przeniesienie do działu Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tamten temat nie służy do oceny sprzedawców, tylko poszczególnych egzemplarzy. Nie róbmy z niego śmietnika, bo wtedy giną istotne wątki.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar Woopy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW 2011r 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

Ja rok temu kupiłem 159 w autkach i jestem bardzo zadowolony. Auto jest w bardzo dobrym stanie i nic się z nim nie dzieje. Przejechane do tej pory 8k km. Jedyne co trzeba było poprawić to zmienić podkładkę pod korkiem spustowym oleju bo był malutki wyciek. Za auto mało nie zapłaciłem ale nie żałuje wydanych pieniędzy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Tamten temat nie służy do oceny sprzedawców, tylko poszczególnych egzemplarzy. Nie róbmy z niego śmietnika, bo wtedy giną istotne wątki.
    Czyli jak założę 50 wątków z zapytaniem o różnych sprzedawców alfy 159 to będzie OK?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał mcq Zobacz post
    Czyli jak założę 50 wątków z zapytaniem o różnych sprzedawców alfy 159 to będzie OK?
    Raczej umrą śmiercią naturalną bo chyba nikt nie sprzedał tyle AR co autka
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał p.maiki Zobacz post
    Raczej umrą śmiercią naturalną bo chyba nikt nie sprzedał tyle AR co autka
    Ale co to za argument? Chodzi o zasady na forum a nie ile kto aut sprzedał i jakich.

PS. Jesteś pewny, że żaden komis taki sam jak wskazany w tym wątku nie sprzedał więcej? Prowadzisz statystyki Czy na tym forum jest jakieś kółko wzajemnej adoracji?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Nie róbcie OT i zostawcie decyzję modom co do przeniesienia lub nie tego wątku.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sothis
    Mieszka w
    Pawłowice/Jastrzębie Zdr
    Auto
    była 156 1,9 JTD, teraz 159 2.0 JTDm 170KM '09r

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    W którym miejscu?
    Mam stosownego maila w archiwum z rozliczeniem.

Powtórzę jeszcze raz - jeśli ktoś się przypomina 2 lata po zakupie auta w temacie historii serwisowej, to nie zawsze będę mógł pomóc. Poza tym - czy masz jakieś podstawy, żeby stwierdzić, że nikt nigdy w żadnym ASO na terenie Europy nie wykona naprawy polegającej na sklejeniu czegoś? Mógłbym kilkanaście przykładów takich "partyzanckich" napraw przytoczyć i nie wszystkie takie rzeczy wychwyci się na nawet bardzo rzetelnym przeglądzie przed zakupem.
    Nie byłoby tematu gdyby zgodnie z Twoim zapewnieniem historia była do wyciągnięcia z ASO a w ASO jest pusto.

Dla mnie - zawsze bardzo istotne jest to, w jaki sposób klient zostanie potraktowany PO zakupie auta.
    Ta opieka jest wliczona w cenę auta czy wynika z Twojej dobrodusznej natury?

Są awarie i defekty, których NIKT Ci nie zauważy podczas przeglądu, chociażby wspomniane klejenie przewodu. Dopóki przewód się trzyma na tym kleju - to jest dobrze - nie wykryjesz tego ani podczas jazd próbnych, ani podczas oględzin auta, ani podczas testów komputerowych. Tak samo wbitą "na siłę" piastę na półoś. I w dużej mierze jestem w stanie w jakiś sposób nabywcy zrekompensować problemy związane z tego typu sytuacjami. Co istotne - temat klejonego przewodu i uszkodzonej w związku z tym turbiny "wypłynął" 5 miesięcy po zakupie!
    Można powiedzieć, że było to na fali niepowodzeń po kompletnie nieudanym czipku i usunięciu DPF'a, za który zwróciłeś pieniądze. Wszystko poszło do poprawy oczywiście generując nowe koszta.

I ja stan techniczny auta w momencie jego sprzedaży znam na tyle dobrze, na ile jestem w stanie sprawdzić wszystkie istotne elementy samochodu. Nie rozbieramy auta "w drzazgi", demontując zwrotnice z piastami, tudzież rozbierając połowę osprzętu silnika w poszukiwaniu jakichś "pomysłowych" napraw.
    I właśnie o tym pisałem w pierwszym poście do założyciela tematu, że cena auta i opinie o Twoim komisie nie gwarantują uniknięcia przykrych niespodzianek, mimo serwisowania w ASO.

Wybacz Panie Tomaszu, że ośmieliłem się forumowego guru ocenić po czasie ale po to jest forum, żeby dostać rzetelne informacje na dany temat i zgodnie z prawdą przedstawiłem kilka spraw. Każdy sam sobie odpowie na pytanie czego oczekuje i co go satysfakcjonuje. Pozdrawiam

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał mcq Zobacz post
    Moim zdaniem tak. Bo nikt nie będzie czytał "pomocy przy zakupie" kilkadziesiąt kart w celu znalezienia wątku o autka.pl, superalfa czy innych. A tak wszystkie żale i pochwały nt. poszukiwanej firmy zgromadzone w jednym wątku. Dostrzegasz różnicę?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10