Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 107

Temat: Excessive radiator fluid temperature. Podczas jazdy!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Leżajsk
    Auto
    Alfa romeo 159 SW 2,4 JTDM Q4 226 KM 480 Nm

Domyślnie

Ano może bo głowica ma nieszczelność i pakuję ciśnienie w układ chłodzenia tak ja napisałem dochodzi do takiego wzrostu ciśnienia w układzie chłodzenia że ucieka i to tam gdzie jest najsłabszy punkt, raz to było tu raz tam, raz gdzie indziej. Ale tak jak napisałem nie ma w tym układzie już nic do zmiany oprócz tego jednego węża i to tyle. Dla mnie teraz jest to sprawa już oczywista zresztą potwierdzona przez dwóch niezależnych mechaników którzy z takim objawem się spotkali. Też myślałem na początku i to mnie zmyliło, że przy wycieku nie może być głowica bo głowica to by łykała płyn ale tak niestety nie jest i mój objaw też może być spowodowany tymi trzema możliwościami które opisałem.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ci niezależni mechanicy robili pomiar kompresji czy tylko im się wydaje?
    Którędy miałby wyciekać ten płyn z głowicy na zewnątrz silnika?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ci niezależni mechanicy robili pomiar kompresji czy tylko im się wydaje?
    Którędy miałby wyciekać ten płyn z głowicy na zewnątrz silnika?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Leżajsk
    Auto

Domyślnie

magil kolego ci niezależni mechanicy mieli takie same objawy w samochodzie murano i chyba jakimś oplu tzn. objawy jak u mnie po zrzuceniu głowicy okazało się, że powodem było pęknięcie głowicy. Gdzie ja napisałem, że płyn ucieka z głowicy na zewnątrz? Płyn ucieka z układu chłodzenia bo jest tam takie ciśnienie, że ucieka w najsłabszym punkcie i to też przecież chyba wszystko jasno i czytelnie napisałem. Powiedz mi więc dlaczego jak masz wątpliwości weżę w układzie są cały czas twarde tj. napompowane nawet po 12 godzinach stania?. W układzie ciśnienie wrasta wraz ze wzrostem temperatury czynnika chłodzącego do około 1-2 atmosfery może ale jak układ wystygnie to ciśnienia nie powinno być czyż nie tak jeżeli nie to wyprowadź mnie z błędu bo u mnie węże po 12 godzinach stania samochodu nabite jak diabli a jak odkręcam korek ze zbiorniczka to jeden syk. Napisz mi więc jak według ciebie jest przyczyna?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Bez spiny, nie doczytałem jeśli pisałeś wcześniej o twardych przewodach. Piszesz ciekawie, ale bez interpunkcji i czytanie wymaga więcej uwagi.
    Skoro tak to bardzo możliwe, że naprawa głowicy się nie powiodła.

Mieszka w
    Leżajsk
    Auto

Domyślnie

Ale człowieku ja się nie spinam choć podejrzewam, że nie jeden by się spiął. Brakuję mi tylko żeby się ktoś teraz zaczął wymądrzać, że od razu to wiadomo przecież, że głowica źle zrobiona bo tak to już jest, że po fakcie to sami specjaliści są

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał ciusiek Zobacz post
    kolego epsonix może i nie wszystko opisałem ze szczegółami ale i tak się tego pisania trochę nazbierało. Ale napisałem, że uw mistrz jest znany tu wszystkim i uważany za jednego z najlepszych w okolicy więc ja się pytam to co ja mam gościowi mówić co on ma z tą głowicą robić, jak by powiedział, że się nie da albo nie poleca tego naprawiać to bym się nie pchał, przecież napisałem, że mistrz miał wolną rękę co do sposobu jak to będzie robione więc halo ja kładłem tylko kasę. Więc koledzy co do tego jak to zostało zrobione i dlaczego tak a nie inaczej pretensji do siebie mieć nie mogę bo to nie ja decydowałem. Zresztą napisałem, że kasa nie grała większej roli liczyło się żeby było to zrobione porządnie a nie na odpierdziel i to przecież z treści mojego opisu jasno wynika.
    wiem, dużo opisałeś, ale nie napisałeś konkretów co było nie tak z głowicą, dlatego dopytuję żeby był pełniejszy obraz co było robione i jakimi metodami usuwane (po Twoich nowych wpisach widzę że była spawana głowica, a taka naprawa na forum uznania raczej nie ma, nie wiem z jakich powodów, ale widocznie u innych się nie sprawdzała). zgadzam się ze oddajesz do fachowca, dajesz mu wolną rękę, czas, kasy nie żałujesz I oczekujesz że ma być zrobione. normalna sprawa. To on ma się znać, a nie Ty na naprawianiu samochodów.
    jakieś testy typu zawartość CO2 w płynie chłodniczym robiłeś ostatnio? kompresja jak wygląda? jeśli nie to może warto od tego zacząć (bardzo tanie testy) żeby się upewnić że problem jest albo z głowicą albo z uszczelką.
    nie wiem, może olej mistrza, i spróbuj pogadać z Tomkiem z autka.pl?

- - - Updated - - -

Ale człowieku ja się nie spinam choć podejrzewam, że nie jeden by się spiął. Brakuję mi tylko żeby się ktoś teraz zaczął wymądrzać, że od razu to wiadomo przecież, że głowica źle zrobiona bo tak to już jest, że po fakcie to sami specjaliści są
    raczej chcesz się nie spinać, ale z wypowiedzi Twoich czuć że się spinasz (przeczytaj na spokojnie swoje odpowiedzi do nas), ale też się nie dziwię, ja bym już nie spał po nocach i miał totalną wku..ę w Twojej sytuacji.
    nie wiem co możemy więcej na tą chwilę Ci napisać, dużo podejżeń kręci się wokół głowicy. na forum możemy co najwyżej spekulować/zgadywać, fizycznie ktoś musi to jednak potwierdzić i naprawić. a mistrza olej, bo widać że jest dziadem w tym sensie że z naprawą sobie nie poradził, a teraz zamiast priorytetowo Ci to naprawić, to zaczyna Cię unikać i zbywać.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Leżajsk
    Auto

Domyślnie

kolego epsonix testy były robione na obecność CO2 i wyszło, że głowica to i głowica poszła do roboty. Teraz tak ja pisałem koncentrowałem się na uszczelnianiu układu bo w tym początkowo widziałem problem jak się okazało błędnie. Owszem wiem, że trzeba zrobić teraz test i zrobię to nawet za darmo bo mam taką możliwość ale chce jeszcze wymienić ten jeden ostatni wąż w układzie bo i tak go już zamówiłem więc po wymianie jazda a potem test żeby wytrącić wszystkie argumenty mojemu mistrzowi z ręki. Piszesz olej mistrza a kto mi odda kasę może mi powiesz te wiesz nie wiele 4 tyś to raz, a dwa, że koniec języka za przewodnika i wyobraź sobie, że ja to z Tomkiem rozmawiałem na samym początku z autka.pl bo aż taki głupi nie jestem ale mi powiedział chyba koło 14 tyś za robotę a ja co prawda z kasą się nie liczę tzn. nie będę oszczędzał ale uznałem to jednak trochę za przesadę. To tyle a ja naprawdę się nie spinam ale tak to jest, że potem znajdują się sami znawcy a postaw się ty kolego w mojej sytuacji 7 tyś nie ma samochód niesprawny trwa to już 4 miesiące ja tak się składam, że aż tak bardzo teraz samochodu nie potrzebuję na codzień ale jak bym potrzebował to bym się napewno spinał a co najśmieszniejsze mój mistrz to jest cały czas zadowolony jak by nic się nie stało. Powiedziałem honorowy jestem, już tu jeden do mnie z kolegów na maila prywatnie pisał co to za mistrz ale zostawiam to dla siebie na razie chyba, że mnie zacznie teraz olewać to napisze dane. A podkreślam wielce polecany mechanik na tym forum

Użytkownik Świeżak Avatar Gzibo
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 16V 2007r.

Domyślnie

Skoro takie ciśnienie w układzie jest po ochłodzeniu płynu, to sprawa jest ewidentna. Usuwanie nieszczelności układu to puder na syf - jak się to tutaj często pisze...
    Pewnie przy normalnym ciśnieniu płynu w ogóle nie miałbyś z tym problemu - ale to już wiesz.

nie doczytałem tylko, czy głowica była spawana, czy nie była, czy nie wiesz co z nią było robione? Wg mnie sprawa jest prosta: demontaż głowicy i ponowne sprawdzenie. Wcześniej warto pomierzyć sprężanie. Znajdzie się okolice problemu. Przy demontażu sprawdzić uszczelkę. Poza tym, nie wiem jak w tym silniku, ale przeważnie przy zakładaniu głowicy w dieslu zaleca się montaż nowych szpilek, bo momenty dokręcania są duże i szpilka się wyciąga (gwint też). To tak do sprawdzenia bo nie znam tego silnika. Jakby przedmuch był tym razem na uszczelce to może to być przyczyną.

Edit:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...zy_stare_.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

kolego epsonix testy były robione na obecność CO2 i wyszło, że głowica to i głowica poszła do roboty. Teraz tak ja pisałem koncentrowałem się na uszczelnianiu układu bo w tym początkowo widziałem problem jak się okazało błędnie. Owszem wiem, że trzeba zrobić teraz test i zrobię to nawet za darmo bo mam taką możliwość ale chce jeszcze wymienić ten jeden ostatni wąż w układzie bo i tak go już zamówiłem więc po wymianie jazda a potem test żeby wytrącić wszystkie argumenty mojemu mistrzowi z ręki. Piszesz olej mistrza a kto mi odda kasę może mi powiesz te wiesz nie wiele 4 tyś to raz, a dwa, że koniec języka za przewodnika i wyobraź sobie, że ja to z Tomkiem rozmawiałem na samym początku z autka.pl bo aż taki głupi nie jestem ale mi powiedział chyba koło 14 tyś za robotę a ja co prawda z kasą się nie liczę tzn. nie będę oszczędzał ale uznałem to jednak trochę za przesadę. To tyle a ja naprawdę się nie spinam ale tak to jest, że potem znajdują się sami znawcy a postaw się ty kolego w mojej sytuacji 7 tyś nie ma samochód niesprawny trwa to już 4 miesiące ja tak się składam, że aż tak bardzo teraz samochodu nie potrzebuję na codzień ale jak bym potrzebował to bym się napewno spinał a co najśmieszniejsze mój mistrz to jest cały czas zadowolony jak by nic się nie stało. Powiedziałem honorowy jestem, już tu jeden do mnie z kolegów na maila prywatnie pisał co to za mistrz ale zostawiam to dla siebie na razie chyba, że mnie zacznie teraz olewać to napisze dane. A podkreślam wielce polecany mechanik na tym forum
    masz rację, zmień najpierw ten wąż skoro go I tak masz zamówionego (jakoś mi to umknęło, bo dużo piszesz, choc często paru spraw brakowało, I jak magil napisał, długie zdania, brak odpwiewniej interpunkcji, I troche cieżko się to czyta) - nie zaszkodzi, a faktycznie mistrzowi wytrącisz argument.
    no niestety nikt Ci kasy nie odda, coś poszło nie tak z naprawą I błędne diagnozy mistrza I brnięcie w nie dreowały Twój portfel.

ależ ja się cały czas stawiam w Twojej sytuacji, potwierdzam Ci, że zrobiłeś wszystko jak najlepiej, a wina ze złą naprawą a później diagnozami jest po stronie mistrza.

co do spinania. zarówno magil, jak I ja odnieśliśmy wrażenie z tonu Twoich wypowiedzi, że od razu z nami wchodzisz w taki ton jakbyśmy Ci źle doradzali, negowali Cię czy wmawiali Ci że źle coś zrobiłeś. staramy się doradzić cokolwiek, głośno z Tobą podyskutować, a przy okazji masz pełne nasze współczucie. nie wiem co mielibyśmy Ci napisać lepszego, a mam wrażenie jakbyś

co do głowicy.nie wiem jak Tomek z autka.pl załatwia tą sprawę, może on nie ma dojścia do głowic tych za 5tyś, I proponował Ci nową z ASO (a ona ponad 10 kosztuje z tego co slyszałem). Z tego co mi się zdaje, to Cinek zakłada nowe ale tzw regenerowane głowice (które nie są regenerowane, tylko dla sztuki trzeba oddać jakąkolwiek głowicę, nawet z innego auta, nawet w kawałkach - ponoć sprawy jakiś opłat/podatków) I taka głowica kosztuje ok 5tyś. Inna ścieżka w razie czego to użycie głowicy z Alfy 159 2.4JTDM 20V 175HP, różni się minimalnie, ale pasuje I wielu gości tu na forum szło tą ścieżką, bo spawanie podobno nie jest skuteczne.

więcej informacji Ci nie dostarczę, diagnozuj dalej, a w razie czego masz info odnośnie głowicy gdyby okazało się że Twoją jednak trzeba wymienić. powodzenia w naprawie I oby nie pochłonęła ona znów jakiś wielkich kosztów.

no I nie zrobić test, tylko testy po wymianie węża, zarówno na CO2 w płynie jak I kompresję w cyclindrach.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 14-11-2017 o 11:42
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.