Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Temat: Bialy dym z rury znikajacy olej

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    No i co jeśli ten filterek zablokuje się lodem, albo "masełkiem olejowym"? Te filtry na odmę to są do TSów dobre, a nie do JTD - nic nie dają
    ciekawe w jaki sposób miał by sie zablokowac lodem lub maźą wodno olejowa, jesli przewód wewnatrz to jesli nie ma przez niego przepływu to któredy miał by zassac olej? montaz filtra sprawia ze nie powstaje zbyt duze podcisnienie w przewodzie odmy, które pozwala wyssac mgłe olejowa z miski.

praktycznie wyłaczenie stacyjki powinno zamknac klape gaszaca i silnik powinien zgasnąc, dlaczego tak sie nie dzieje nie wiem, mozna spróbowac przesterowac ja recznie, pytanie jeszcze czy kolega nie miał nie domknietego zaworu egr, i tamtedy ssał powietrze.

pzd
    Ostatnio edytowane przez george11 ; 19-02-2012 o 12:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Dokładnie w ten sam sposób w jaki blokuje się odstojnik par oleju. Olej nie jest wciągany odmą, tylko jest zasysany przez uszczelnienia turbiny, a dzieje się tak dlatego, że odma zostaje zablokowana najczęściej nie lodem a "masłem" powstałym z połączenia par oleju i pary wodnej. Dzieje się to w odstojniku i dokładnie to samo stanie się na tym filterku - przepływ bedzie bo zawsze są przedmuchy spalin do skrzyni korbowej. Jedyny sposób na zgaszenie silnika który spala olej smarujący to zerwanie rury łaczacej intercooler z kolektorem ssącym lub właczenie wysokiego biegu naciśniecie hamulca i zduszenie silnika. Klapa gasząca nic nie da bo ona nie służy do wyłaczania silnika tylko do przytłumienia przepływu powietrza tak żeby nie było "odbicia" przy wyłączaniu - w tym przypadku ciśnienie pompowane przez turbinę jest tak duże że klapę najzwyczajniej otwiera
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion Avatar Pawel GT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDm 2005r 110Kw

Domyślnie

Cytat Napisał rafaddd Zobacz post
    stamtąd też ostatecznie ją zakupiłem były 3 na sprzedaż i wszystkie poszły, data produkcji nadrukowana była 22 styczeń 2012

Użytkownik Alfa i Omega Avatar 100P
    Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto
    AR GT 1.9 JTD DISTINCTIVE

Domyślnie

dnia dzisiejszego tak dla samego siebie (na wszelki wypadek) postanowiłem sprawdzić te wężyki o których koledzy pisali wcześniej. były całkowicie czyściutkie, no może tylko troche skroplin pary w nich było, ta "gruszka" też była czysta. po złożeniu wszystkiego, i podłączeniu akumulatora wyskoczył błąd- motor control system failure. gdybym wiedział, że mam czysty cały układ to bym nawet tego nie ruszył, a teraz nie wiem dla czego mi się to zapala po każdym włączeniu silnika. auto jeździ normalnie, żadnych innych błędów nie miałem i nie mam. może ktoś coś podpowie?
    PS. żadnych białych chmur, znikającego oleju nie miałem i nie mam. sprawdziłem bo jestem nader przezorny
    Ostatnio edytowane przez 100P ; 20-02-2012 o 14:55
    BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Najpewniej to komp Ci podpowie o co mu chodzi..Może nie do końca dobrze coś złożyłeś. Jeśli to błąd tymczasowy to sam zniknie po iluś tam odpaleniach. Tak czy siak podepnij auto pod kompa i się dowiesz gdzie ten błąd się pojawia
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto

Domyślnie

problem z błędem zginął samoczynnie po nocnym postoju alfy. jestem mega zadowolony

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Dokładnie w ten sam sposób w jaki blokuje się odstojnik par oleju. Olej nie jest wciągany odmą, tylko jest zasysany przez uszczelnienia turbiny, a dzieje się tak dlatego, że odma zostaje zablokowana najczęściej nie lodem a "masłem" powstałym z połączenia par oleju i pary wodnej. Dzieje się to w odstojniku i dokładnie to samo stanie się na tym filterku - przepływ bedzie bo zawsze są przedmuchy spalin do skrzyni korbowej. Jedyny sposób na zgaszenie silnika który spala olej smarujący to zerwanie rury łaczacej intercooler z kolektorem ssącym lub właczenie wysokiego biegu naciśniecie hamulca i zduszenie silnika. Klapa gasząca nic nie da bo ona nie służy do wyłaczania silnika tylko do przytłumienia przepływu powietrza tak żeby nie było "odbicia" przy wyłączaniu - w tym przypadku ciśnienie pompowane przez turbinę jest tak duże że klapę najzwyczajniej otwiera

jak mozliwe jest zassanie oleju przez uszczelnienia w turbo, skoro w pompie turbo(slimak)jest cisnienie, podcisnienie jest tylko w wlocie do turbo??
    jakie moze byc podcisnienie ssania? 50-100cm H2O? cisnienie zimnego oleju na biegu jałowym to granice 2-3bar co daje 20-30m H2O, pomijam kwestie przepływu zimnego oleju przez pierscien uszczelniajacy , luz na zamku przy duzych turbinach wynosi 0,1-0,15mm.
    Ostatnio edytowane przez george11 ; 21-02-2012 o 16:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Najpierw poczytaj sobie po co jest odma i jakie spełnia zadanie w silniku spalinowym... Po zablokowaniu (zamarznięciu) odmy wzrasta gwałtownie ciśnienie w skrzyni korbowej (na skutek przedmuchu spalin) i w samym układzie smarowania - powoduje to przedostanie się oleju przez uszczelnienia turbiny i zassanie go do dolotu (to gorsza wersja) albo wyrzucenie w układ wydechowy (to szczęsliwsze rozwiązanie), albo (to mega szczęście, bo nie ma żadnych uszkodzeń) wydmuchanie oleju przez kominek bagnetu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

kolego wiem do czego słuzy odma,
    post wczesniej piszesz ze odma nie zamarza, tylko zablokowany zostaje odstojnik -(separator) par oleju, i nie lodem tylko masłem wodno olejowym, jesli tak jest to cisnienie powstajace w przewodzie powinno przepchnac to masełko bo ono sie nie ma jak zablokowac w przewodach prawda?
    nie zrozum mnie zle, nie czepiam sie, ale poszukuje jasnej odpowiedzi skad tam sie bierze olej który powoduje rozbieganie silnika a Twoje tłumaczenie nie wyjasnia tego.

pzd.

Mieszka w
    Kujawsko Pomorskie
    Auto

Domyślnie

kolego, te masło olejowe to nie tylko olej ale i wszelka wilgoć, para wodna itp, itd.dlatego to ma prawo zamarzać, a gdy silnik "nie oddycha" to gdzieś to ciśnienie musi iść prawda? olej wtedy znajduje ujście w najmniej szczelnym miejscu proste