rojstw
Ja po usunięciu klap nie zauwazyłem,żeby auto zaczęło dymić cały końcowy tłumik wraz z końcówką czyściutki był nawet po wypalaniu dopiero po usunieciu DPF-a i chipsie jak dam jej w palnik to puści bąka i końcówka już czysta nie jest. Ale bez dymu nie ma ogniaJa u siebie najpierw wywaliłem klapy + zaślepka egru zaraz żeby lepiej szła od dołu a jak zapchało mi DPF-a wyciołem i EGR także żadnych ekologicznych ustrojstw nie posiadam w kwietniu MOT przeszła bez problemu a u was emisji nie sprawdzają to nawet bym się nie zastanawiał.
Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)
Moje Paniehttp://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html
Pierburga też trzeba zamontować i wtedy cena całej operacji rośnie o dodatkowe 300-600 zł.
Zdecydowanie więcej dymi przy takich klapach, które są obecnie u ciebie niż bez klap. Druga sprawa: turbo napędzane spalinami było również w autach bez klap i bez DPF, w JTDm 150km w Alfach GT. Klapy są zamknięte w dolnym zakresie obrotów, gdy turbo praktycznie stoi w miejscu, więc trudno mi sobie wyobrazić jakiś zgubny wpływ miałoby mieć usunięcie klap na turbo. Generalnie w tym zakresie obrotów silnik prawie nie wydziela mocy, prawie nic się nie dzieje, więc wpływu dużego nie ma.
Ja nie przypominam sobie, że klapy miały wpływ na dymienie. One mają wpływ na inne związki znajdujące się w spalinach (podobnie jak EGR – redukuje głównie NOx i HC). Jak komuś padł DPF to widocznie miał paść, albo jeździł długo z nieszczelnymi klapami i takie nieszczelne klapy zabijają DPF bardzo szybko.
Nie odczułem spadku mocy, w ogóle żadnej różnicy nie odczułem w zakresie niskich obrotów. A usunąłem klapy w miarę sprawnym kolektorze. Bez dużych nieszczelności, bez sadzy w środku. A przynajmniej nie boje się teraz wdepnąć gaz do oporu, bo na niesprawnym kolektorze część ciśnienia doładowania podczas ostrej jazdy uciekała przez klapy i kończyło się dużą ilością sadzy.
BTW też się łamałem czy usunąć klapy czy nie, ale tylko straciłem 1000-1500 zł na nieusunięciu klap. Zamiast załatwić wszystko od razu przy pierwszej zmianie rozrządu to potem jeszcze dwa razy ściągałem kolektor. To są te najbardziej irytujące rzeczy w 159. Robisz coś, a po pół roku okazuje się że tylko zmarnowałeś pieniądze (u mnie tak był z kolektorem ssącym, kolektorem dolotowym, rozrządem, wahaczami, trochę się tego uzbierało...).
Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-07-2014 o 22:16
Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-07-2014 o 22:28
Może ktoś polecic warsztat z mazowieckiego, pomorskiego lub warmińsko-mazurskiego( jestem z Olsztyna ) gdzie wyczyszczą/usuną klapy i egr? U siebie mam tylko Vtech i klap się nie podejmą.
Moje auto nie ma klapek (usunięte razem z EGR) już 15 miesięcy, a DPF nadal ma się bardzo dobrze. Wypalanie co 700-800 km. Z tego co pamiętam, to z klapkami wypalał się co 500-600 km, ale wtedy również EGR był aktywny. Więc albo zalałeś nieodpowiedni olej, albo był to zbieg okoliczności.
Brak klapek na pewno nie zwiększa dymienia. Diesel może dymić, gdy do cylindra trafi mniej powietrza niż powinno (co może mieć miejsce przy działających - zamykających się, klapach).
Niektórym ciężko się pogodzić z mitem o niezbędnych klapach wirowych. Chłopaki, nie ma się czego bać. Może być tylko lepiej![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10