Strona 56 z 152 PierwszyPierwszy ... 6464748495051525354555657585960616263646566106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Ja też tak będę robił. Jaki masz przebieg?
    135kkm

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Po wywaleniu klap szybciej zabijesz DPF-a ja wywaliłem w lipcu zeszłego roku i DPF-a szlag trafił w boże narodzenie a wypalał się normalnie w trasie co 800-1000km a przed samym zatkaniem co 500km. Więc jeśli ktoś decyduje się na wywalenie klap bo wiadomo to zło To pomyślcie nad wycinką DPF-a również bo wczesniej czy później i tak was to czeka.
    Właśnie o DPF się boję. W warsztacie powiedzieli mi to samo co Ty.
    Ostatnio edytowane przez pabloXXL ; 20-07-2014 o 20:28 Powód: Dodano

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Po wywaleniu klap szybciej zabijesz DPF-a ja wywaliłem w lipcu zeszłego roku i DPF-a szlag trafił w boże narodzenie a wypalał się normalnie w trasie co 800-1000km a przed samym zatkaniem co 500km. Więc jeśli ktoś decyduje się na wywalenie klap bo wiadomo to zło To pomyślcie nad wycinką DPF-a również bo wczesniej czy później i tak was to czeka.
    Czyli brak klap wpływa na dymienie. Mi mechanik (nie z ASO oczywiście bo Ci mają przykazane co mają mówić) powiedział o złym wpływie na turbo, które przecież jest napędzane spalinami.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Czyli brak klap wpływa na dymienie. Mi mechanik (nie z ASO oczywiście bo Ci mają przykazane co mają mówić) powiedział o złym wpływie na turbo, które przecież jest napędzane spalinami.
    rojstw
    Ja po usunięciu klap nie zauwazyłem,żeby auto zaczęło dymić cały końcowy tłumik wraz z końcówką czyściutki był nawet po wypalaniu dopiero po usunieciu DPF-a i chipsie jak dam jej w palnik to puści bąka i końcówka już czysta nie jest. Ale bez dymu nie ma ognia Ja u siebie najpierw wywaliłem klapy + zaślepka egru zaraz żeby lepiej szła od dołu a jak zapchało mi DPF-a wyciołem i EGR także żadnych ekologicznych ustrojstw nie posiadam w kwietniu MOT przeszła bez problemu a u was emisji nie sprawdzają to nawet bym się nie zastanawiał.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszchwesiuk Zobacz post
    500zł czyszczenie ale spawanie klap nie mam pojecia. ale jak juz wczesniej pisałem nowego pierburga kupisz za 800 do 900zł. ale wybór należy do ciebie.
    Pierburga też trzeba zamontować i wtedy cena całej operacji rośnie o dodatkowe 300-600 zł.

Zdecydowanie więcej dymi przy takich klapach, które są obecnie u ciebie niż bez klap. Druga sprawa: turbo napędzane spalinami było również w autach bez klap i bez DPF, w JTDm 150km w Alfach GT. Klapy są zamknięte w dolnym zakresie obrotów, gdy turbo praktycznie stoi w miejscu, więc trudno mi sobie wyobrazić jakiś zgubny wpływ miałoby mieć usunięcie klap na turbo. Generalnie w tym zakresie obrotów silnik prawie nie wydziela mocy, prawie nic się nie dzieje, więc wpływu dużego nie ma.

Ja nie przypominam sobie, że klapy miały wpływ na dymienie. One mają wpływ na inne związki znajdujące się w spalinach (podobnie jak EGR – redukuje głównie NOx i HC). Jak komuś padł DPF to widocznie miał paść, albo jeździł długo z nieszczelnymi klapami i takie nieszczelne klapy zabijają DPF bardzo szybko.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post

Zdecydowanie więcej dymi przy takich klapach, które są obecnie u ciebie niż bez klap. Druga sprawa: turbo napędzane spalinami było również w autach bez klap i bez DPF, w JTDm 150km w Alfach GT. Klapy są zamknięte w dolnym zakresie obrotów, gdy turbo praktycznie stoi w miejscu, więc trudno mi sobie wyobrazić jakiś zgubny wpływ miałoby mieć usunięcie klap na turbo. Generalnie w tym zakresie obrotów silnik prawie nie wydziela mocy, prawie nic się nie dzieje, więc wpływu dużego nie ma.

Ja nie przypominam sobie, że klapy miały wpływ na dymienie. One mają wpływ na inne związki znajdujące się w spalinach (podobnie jak EGR – redukuje głównie NOx i HC). Jak komuś padł DPF to widocznie miał paść, albo jeździł długo z nieszczelnymi klapami i takie nieszczelne klapy zabijają DPF bardzo szybko.
    Nie twierdzę, że tak nie jest oczywiście i coraz większa liczba użytkowników 159 potwierdza pozytywny wpływ usunięcia klap na silnik i oczywiście spokojną głowę o fakt urwania się klapki. Choć również są i głosy negatywne gdzie użytkownicy piszą o spadku mocy w dolnym zakresie obrotów.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Nie odczułem spadku mocy, w ogóle żadnej różnicy nie odczułem w zakresie niskich obrotów. A usunąłem klapy w miarę sprawnym kolektorze. Bez dużych nieszczelności, bez sadzy w środku. A przynajmniej nie boje się teraz wdepnąć gaz do oporu, bo na niesprawnym kolektorze część ciśnienia doładowania podczas ostrej jazdy uciekała przez klapy i kończyło się dużą ilością sadzy.

BTW też się łamałem czy usunąć klapy czy nie, ale tylko straciłem 1000-1500 zł na nieusunięciu klap. Zamiast załatwić wszystko od razu przy pierwszej zmianie rozrządu to potem jeszcze dwa razy ściągałem kolektor. To są te najbardziej irytujące rzeczy w 159. Robisz coś, a po pół roku okazuje się że tylko zmarnowałeś pieniądze (u mnie tak był z kolektorem ssącym, kolektorem dolotowym, rozrządem, wahaczami, trochę się tego uzbierało...).
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-07-2014 o 22:16

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Nie odczułem spadku mocy, w ogóle żadnej różnicy nie odczułem w zakresie niskich obrotów. A usunąłem klapy w miarę sprawnym kolektorze. Bez dużych nieszczelności, bez sadzy w środku. A przynajmniej nie boje się teraz wdepnąć gaz do oporu, bo na niesprawnym kolektorze część ciśnienia doładowania podczas ostrej jazdy uciekała przez klapy i kończyło się dużą ilością sadzy.

BTW też się łamałem czy usunąć klapy czy nie, ale tylko straciłem 1000-1500 zł na nieusunięciu klap. Zamiast załatwić wszystko od razu przy pierwszej zmianie rozrządu to potem jeszcze dwa razy ściągałem kolektor. To są te najbardziej irytujące rzeczy w 159. Robisz coś, a po pół roku okazuje się że tylko zmarnowałeś pieniądze (u mnie tak był z kolektorem ssącym, kolektorem dolotowym, rozrządem, wahaczami, trochę się tego uzbierało...).
    Zostawiłeś DPF ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Zostawiłeś DPF ?
    Nie miałem czego zostawać. Moje auto miało przewiercony DPF jak je kupowałem. A DPF został zabity przez nieszczelność na klapach u poprzedniego właściciela. Gdybym się na tym trochę lepiej znał jak kupowałem auto to nie kupiłbym trupa.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-07-2014 o 22:28

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    ALFA 159 2,0 JTDM 170

Domyślnie

Może ktoś polecic warsztat z mazowieckiego, pomorskiego lub warmińsko-mazurskiego( jestem z Olsztyna ) gdzie wyczyszczą/usuną klapy i egr? U siebie mam tylko Vtech i klap się nie podejmą.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Moje auto nie ma klapek (usunięte razem z EGR) już 15 miesięcy, a DPF nadal ma się bardzo dobrze. Wypalanie co 700-800 km. Z tego co pamiętam, to z klapkami wypalał się co 500-600 km, ale wtedy również EGR był aktywny. Więc albo zalałeś nieodpowiedni olej, albo był to zbieg okoliczności.
    Brak klapek na pewno nie zwiększa dymienia. Diesel może dymić, gdy do cylindra trafi mniej powietrza niż powinno (co może mieć miejsce przy działających - zamykających się, klapach).

Niektórym ciężko się pogodzić z mitem o niezbędnych klapach wirowych. Chłopaki, nie ma się czego bać. Może być tylko lepiej
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10