Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Temat: [156] dziwne zachowania układu chłodzenia w TS

selius
    Gość

Domyślnie

Mi to sie juz nie chce pisac ani klocic... Maciek a co jesli uklad jest nieszczelny bo np padla uszczelka pod glowica lub jest jakis maly wyciek z wezyku lub cos w tym stylu to co ukladu juz nieodpowietrzysz? Ty masz swoja teorie ja mam swoja i nigdy nie mialem z tym problemu w roznych samochodach. Jesli autor postu pisze ze odpowietrzyl uklad korkiem na chlodnicy tak jak to sie robi w instrukcji to powinno byc wszystko dobrze, a czemu nie jest? Czyli trzeba szukac innych metod odpowietrzania i probowac roznych sposobow zeby pomoc ukladowi sie odpowietrzyc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

selius jak może prawidłowo pracować nieszczelny ciśnieniowy układ chłodzenia???? - on się sam wtedyu zapowietrza non stop. Ty chyba nigdy nie miałeś do czynienia z silnikiem w którym padła uszczelka pod głowicą - rozrywa normalnie węże, a temperatura jest kosmiczna. A teorie nie są moje tylko tak stoi w manualu serwisowym alfy romeo. Autor wątku to pisze, że układ odpowietrzył (zgodnie z zaleceniami instrukcji obsługi), a dalej ma skoki temperatury - więc przyczyna nieprawidłowej pracy układu chłodzenia leży gdzie indziej niż po stronie odpowietrzania...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

selius
    Gość

Domyślnie

Hehe to wedlug Ciebie UPG czyli uszczelka pod glowica pada od razu z dnia na dzien? Chyba najpierw sa ubytki plynu, a Ty piszesz od razu o max cisnieniu i rozrywaniu wezy, tak masz racje takie sa objawy zepsutej na maxa UPG, ale w tedy nie ma co odpowietrzac ukladu przy zepsutej na maxa UPG prawda? ale jesli jezdzimy dlugo na zepsutej UPG i sa male ubytki plynu to juz uklad nieszczelny... Wedlug mnie oczytales sie za bardzo w roznych manualach, postach itd a nie masz praktyki oczywiscie nie ublizajac Tobie Wedlug mnie autor posta ma zapowietrzony uklad.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No i jak chcesz niby odpowietrzyć układ z padniętą uszczelką głowicy (nawet jak ma niewielki ubytki płynu)???? - on jest non stop zapowietrzony. Zresztą ten kto czeka aż się uszczelka sama naprawi płaci zazwyczaj dwa razy tyle za remont.
    Co do mojej praktyki to kilka silników sam rozłożyłem i złożyłem - nie zawsze stać mnie było na setrwis... Teraz to ja mówię ludziom co mają robić, a sam co najwyżej kontroluję czy robią to dobrze, choć jak czasami słyszę "Panie to się nieda..." to potrafię zakasać rękawy i pokazać gościowi, że się jednak da
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

a czy stary lub zbyt gęsty płyn w układzie może powodowac takie wahania?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Jak zmieszaleś dwa płyny które nie są ze sobą mieszalne (akurat paraflu jest niemieszalne - nawet zielone nie miesza się z czerwonym) to jeden mógł się ściąć i wtedy odpowietrzenie układu jest bardzo trudne - trzeba robić płukankę...
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    156 2.0 ts

Domyślnie

kurde chyba tak było bo w układzie był oryginał a zmieniałem termostat i mechanik pewnie cos dolał i to raczej na bank nie było paraflu

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No to po długiej dyskusji chyba znaleźliśmy przyczynę..
    AR156 1.6TS 2000

starnaw
    Gość

Domyślnie

SELIUS mi sie wydaje ze nie masz racji ..... mówisz ze ma zapowietrzony układ.... moim zdaniem to nie prawda i moja bella jest tego przykaładem.... mam odpowietrzony układ mam wymieniony termostat na nowy chłodnice na nową(wszystko kupione w serwisie alfa romeo) i nadal mialem skoki temp. Zauważyłem wyciek spod uszczelki więc kupiłem komplet uszczelek w serwisie byly tanie wiec kupilem dwa jeden mam tu wystawiony wymieniłem KOMPLET USZCZELEK I NADAL MAM SKOKI TEMP....... więc to nie zapowietrzony układ, nie ma wycieku i też nie uszczelka .... i KOLEGA KAPALEK ma ten sam problem...... więc to nie zapowietrzenie panowie.... to coś innego pzdr

selius
    Gość

Domyślnie

starnaw skad wiesz ze nie masz zapowietrzonego ukladu? napisze cos dla przykladu, mialem kiedys bmw e34 2.0 co prawda inny to silnik ale dzialanie takie same padla mi pompa woda, mechanik wymienil mi pompe i wycial termostat bo jego zdaniem jest za duze cisnienie w ukladzie... Jezdzilem bez termostatu ok 2 tyg i zdecydowalem sie ja sprzedac. Jak sprzedawalem to chcialem zeby wszystko dzialalo i zeby nie bylo zadnego problemu wiec zakupilem termostat wahlera i sam go wymienilem. Samochod mi sie grzal do ponad 100 C a w trasie tem spadala wiec podejrzewalem poczatki padnietej UPG. Jezdzilem tak jeszcze ok tygodnia az w koncu nie wytrzymalem i musialem cos z tym zrobic odkrecalem 100 razy korek na chlodnicy i nic, pompowalem wezami i nic, wjezdzalem na gorke i odkrecalem korek od zbiorniczka i na chlodnicy i tez nic, przejechalem sie dookola miasta i jeszcze raz odkrecilem korek na chlodnicy i w tedy stal sie cud i pomoglo... od tamtej pory tem utrzymywala sie ok 90 C nie wazne czy w trasie czy w miescie Oczywiscie moge sie mylic ze autorowi postu dolega cos innego bo wrozka nie jestem tylko opisuje doswiadczenia jakie mialem z roznymi samochodami i staram sie w ten sposob trafic na slad