Strona 67 z 172 PierwszyPierwszy ... 17575859606162636465666768697071727374757677117167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 1711

Temat: jaki wahacz górny

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

ale debata

Teoretycznie także dolne wahacze, sworznie, mocowania amortyzatorów, nawet rozpórkę górną czy dolną kielichów... itp dokręcamy po opuszczeniu auta na koła, unikamy niepotrzebnych naprężeń itp. ...długi temat.
    Ale w praktyce, trochę wyobraźni i tak jak kolega Kali_33 napisał, możemy ustawić na górnym wahaczu kąt jego pracy i tak dokręcić.
    Amen

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie widzę powodu, dlaczego sworzni nie można dokręcić w dowolnej pozycji. To samo dotyczy wszystkich elementów dolnego wahacza - nie ma innej możliwości montażu jak tylko dokręcenie śrub w określonych punktach.

Co do dokręcania śrub mocujących tuleje górnego - można np. podłożyć coś pod piastę (kilka cegieł, pniak itp) i opuścić auto na lewarku, skontrolować wysokość auta i dokręcić. Z założonym kołem to raczej niemożliwe
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Może ma ktoś możliwoś sprawdzenia tego instrukcji serwisowej.

Dodano po 4 minutes:

Jutro po południu będę montował wahacz i byłbym wdzięczny za informacje
    Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 29-09-2014 o 20:38 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta Avatar mariusek
    Mieszka w
    Łódź, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon

Domyślnie

Ja dla świętego spokoju dokrecilem tuleje wahacza górnego na opuszczonym aucie. NA pewno to nie zaszkodziło nawet jakby w instrukcji pisali ze można dokrecac w górze. Od wymiany mam zrobione jakieś 10k km i na ta chwile żadnych problemów.

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Czy da się to zrobić z kanału ?
    Wg mnie ciężko ale nie jestem mechanikiem (może o czymś nie wiem i stąd pytanie).

Prędzej bym zrobił jak magil

Dodano po 4 minutes:

Albo prościej, przyglądnąć się w jakiej pozycji leży stary wahacz na aucie jeszcze nie podniesionym, zaznaczyć sobie w jakiś sposób tę pozycję (jakiś punkt kontrolny czy coś) Lub zmierzyć kąt na wahaczu jak sugeruje tommi.
    Ostatnio edytowane przez Luck ; 29-09-2014 o 20:56 Powód: błąd

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    Albo prościej, przyglądnąć się w jakiej pozycji leży stary wahacz na aucie jeszcze nie podniesionym, zaznaczyć sobie w jakiś sposób tę pozycję (jakiś punkt kontrolny czy coś) Lub zmierzyć kąt na wahaczu jak sugeruje tommi.
    Też o tym myślałem tylko zastanawiam się czy obecny uszkodzony wahacz (z uszkodzoną tuleją) został prawidłowo zamontowany. Dlaczego tuleja wytrzymała tylko 62 tys jeżeli niektórzy piszą, że ich wahacze były w stanie przejechać powyżej 100 tys. Rozumiem kwestię polskich dróg ale 62 tys to bardzo mało jak na wytrzymałość oryginalnego wahacza.

Cytat Napisał mariusek Zobacz post
    Ja dla świętego spokoju dokrecilem tuleje wahacza górnego na opuszczonym aucie. NA pewno to nie zaszkodziło nawet jakby w instrukcji pisali ze można dokrecac w górze. Od wymiany mam zrobione jakieś 10k km i na ta chwile żadnych problemów.
    Z której strony dostałeś się do śrub jak auto stało na kołach?

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Też o tym myślałem tylko zastanawiam się czy obecny uszkodzony wahacz (z uszkodzoną tuleją) został prawidłowo zamontowany.
    Myślę, że pozycja wahacza nazwę ją "zerowa" zawsze będzie taka sama, gdy auto stoi jeszcze na kołach na poziomej powierzchni z przykręconym wahaczem. A czy tuleje były dociągane w tej pozycji, czy np komuś się nie chciało tego ustawić i dokręcił jak się trafiło to trudno to pewnie będzie ustalić.

Użytkownik Świeżak Avatar rysiek
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Witam,
    Muszę wymienić "wahacz górny przedni, strona prawa". Myślałem żeby zamówić go na stronie fiat-autoparts. Czy możecie mi podpowiedzieć numer części?
    Alfa z 2009, po lifcie VIN: ZAR93900007254286

Czy oprócz samego wahacza należy przewidzieć/zamówić jakieś dodatkowe części konieczne do montażu?

Dzięki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Cytat Napisał rysiek Zobacz post
    Witam,

Czy oprócz samego wahacza należy przewidzieć/zamówić jakieś dodatkowe części konieczne do montażu?

Dzięki.
    wielu, robiąc takie rzeczy samemu w garażu, dokupuje jeszcze ....browarka

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Rowerzysta Avatar mariusek
    Mieszka w
    Łódź, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon

Domyślnie

Też o tym myślałem tylko zastanawiam się czy obecny uszkodzony wahacz (z uszkodzoną tuleją) został prawidłowo zamontowany. Dlaczego tuleja wytrzymała tylko 62 tys jeżeli niektórzy piszą, że ich wahacze były w stanie przejechać powyżej 100 tys. Rozumiem kwestię polskich dróg ale 62 tys to bardzo mało jak na wytrzymałość oryginalnego wahacza.

Z której strony dostałeś się do śrub jak auto stało na kołach?
    wymiana obu zajęła mi nie więcej jak 2 godziny wliczając czas potrzebny na znalezienie wszystkich narzędzi. do odkrecania tulei polecam zaopatrzyć się w torxowy klucz płaski i jakaś przedluzka(śruby u mnie były tak doyebane ze nie szło bez rury odkręcić)Robiłem wszystko bez koła na podniesionym aucie. Tylko dociaganie śrub po podlozeniu klocka pod dolny sworzeń i opuszczeniu całkowitym auta. Aha i górny sworzeń zdecydowanie łatwiej zdemontować ściągaczem (kupiłem jakiś tani topex i daje rade, już z 7 aut tym robiłem i jeszcze się nie rozlecial)