http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iwaczy_cr.html
moze sie na cos przyda
P.S.Modzi, nie mam polskich znakow - praca.
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iwaczy_cr.html
moze sie na cos przyda
P.S.Modzi, nie mam polskich znakow - praca.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Kody IMA zawierają charakterystykę pracy wtrysku na jałowym, przy średnim obciążeniu oraz przy pełnym obciążeniu. Nie wiem czy szarpanie miałeś od zakupu czy to dolegliwość nabyta w trakcie użytkowania. Sprawdź korekty FESem i przy okazji czy zgadzają się kody w sterowniku z kodami wybitymi na wtryskach. Często czytałem , że "fachowcy" po wymianie lub regeneracji nie wpisują nowych kodów lub po teście zamieniają je miejscami... Jeśli wszystko będzie w normie po sprawdzeniu zalej jakimś preparatem do czyszczenia wtrysków polecam firmy Wynn`s http://wynns.pl/top/wynns profi/WYP 46754.php rewelacyjny środek, w passacie CR 170 koni po jednym czyszczeniu jak ręką odjął wszelkie dolegliwości.
Ostatnio edytowane przez julowalker ; 04-11-2011 o 19:42
dzieki julowalker. ELM327 + adapter kupiony i zapłacony. licencja na FES też. akurat w przyszłym tygodniu jade na delegację, sprawdzenie będzie musiało poczekać do kolejnego tygodnia. Póki co wleję środek do czyszczenia wtrysków.
Przed chwilą odebrałem auto po wymianie kolektora na regeneorwany, założeniu dławika EGR, czyszczeniu EGR i regeneracji pompy wtryskowej - auto chodzi super w dolnym zakresie obrotów płynność i moc. Trochę więcej napisałem tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml#post716342
Ciężko sprawdzić czy zostało szarpanie - właśnie jest +3st C na zewnątrza, a przy takiej temperaturze to nigdy nie szarpał. Czekam zatem na cieplejsze dni i dam znać.
Podpinałem ELMa do alfy, ale jeszcze przed wymianą kolektora. kody na wtryskach się zgadzają z tym co pokazuje FES. co do korekt, to przy średnich i wyższych obrotach było raczej w bliskiej okolicy 0, ale na wolnych obrotach na 2 cylindrach wartości odbiegały (pierwszy ok +1.5 a czarty -1.5). Nie mam pojęcia czy to akceptowalne czy nie, ktoś podpowie?
Na wszelki wypadek muszę sprawdzić to jeszce raz - teraz po wymianie kolektora, gdy klapy wirowe działają, może to inaczej będzie pracować (wcześniej każda była inaczej ustawiona - tylko 3 cylinder pracował). Dam znać
Korekty mierzyłeś na rozgrzanym silniku? Powinno być raczej -1 do 1.
Zerknij tu http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._wtryskow.html
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Auto postało z 45minut po jeździe zanim zrobiłem test, a na zewnątrz było wtedy +5C, więc nie było 100% rozgrzane - z tego co pamiętam wskaźnik temperatury płytnu pokazywał coś raczej 75-80. Zrobię test jeszcze raz, może jutro się uda. Poza tym kwestia niedziałających klap wirowych kolektora a zatem ustawionych w przypadkowych pozycjach na dla cylindra 1, 2 i 4. Wstawię wykresy z testu i wtedy poproszę Cię o opinię.
To teraz odpal FES-a kliknij F7 i daj skasuj autoadaptację czy parametry samoprzyswajalne coś w tym stylu. Następnie wyłącz zgodnie ze wskazówkami programu zapłon na min. 45 sekund, następnie odpal zimny silnik i pozostaw na wolnych obrotach , aż sie zagrzeje do temperatury roboczej i zgaś. Kolejnym krokiem jest jazda "testowa". Po tym wszystkim posprawdzaj wszystkie parametry i daj znać czy coś się zmieniło jak wyglądają korekty, choć nie za ciekawie wyglądaj ą te powyżej wartości 1...
Poniżej wklejam wykres: obroty, 4 cylindry korekcja wtrysków i temperatura silnika. Auto testowane z 10-15 minut po jeździe. Temperatura na zewnątrz 3.5st C. Na wszelki wypadek zrobiłem najpierw "autoadaptację" - tyle że na ciepłym silniku - więc nie wiem czy to OK czy nie (FES nic o tym nie wspominał). Przed zrobieniem wykresu pochodził samochód na wolnych obrotach jeszcze z 10 minut.
Kilka moich uwag - wniosków nie chcę wyciągać bo nie mam doświadczenia z odczytami tych parametrów:
1.Temperatura silnika na wolnych obrotach wynosiła ok 81stC - ale wskaźnik na desce pokazywał prawie 90
2.Korekcje na wszystkich cylindrach cyklicznie, co jakieś 60sek "odjeżdżały" na kilka sekund, po czym wracały do poprzedniego poziomy - bardzo regularny cykl.
3.Korekcje dla cylindrów 3 i 4 są przesunięte najbardzie - o ok +1 i -1 stopień korekcji odpowiednio
4.Na wyższych obrotach (2500) korekcje ładnie się zeszły ze sobą i mieściły się już w przedziale -0.4 do +0.2.
5.Temperatura silnika na wyższych obrotach wzrosła do 89stC - wskaźnik na desce pokazywał 90.
6.Jak na wpełni nagrzanym silniku puściłem gaz, to wyniki korekt na wolnych obrotach były znacznie lepsze (nie mam więcej pomiaru bo bateria w laptopie się wyładowała i laptop się zhibernował, ale widać że jest lepiej)Proszę o analizę, podpowiedzi itp.
PS. Jeszcze przed testami wlałem płyn STP do czyszczenia wtrysków w dieslach, ale zdążyłem na nim przejechać nie więcej niż 30km. Wcześniej przez 20-30tys km nie wlewałem nic do czyszczenia wtrysków.Będę chciał powtórzyć test po wypaleniu baku.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 26-11-2011 o 17:48 Powód: kłopoty z jakością jpg - dodane opisy na wykresie
Moim skromnym zdaniem 3 i 4 wtrysk nie dają zbyt dobrych rokowań choć bez sprawdzenia na stole trudno powiedzieć , że na 100% są uwalone. Najlepiej jak wyjeździsz bak z płynem i wtedy sprawdź korekty i jeśli będzie to samo próbę przelewową. U mnie miałem analogiczna sytuację tj. 3 cylinder powyżej -2,5 a 5 cylinder powyżej 2,5 i przy tych korektach środek do czyszczenia nie pomógł zbyt wiele, jedynie polepszył odpalanie zimnego silnika. Zagrzej silnik (i w sumie na zimnym również) mówiąc kolokwialnie powąchaj spaliny z wydechu - u mnie "waliło" starym dieslem i przydymiał. Teraz po wymianie wszystkich na nowe korekty na każdym wtrysku mieszczą się w granicach -0,2 do 0,2. Jaki masz przebieg auta? Czy przypadkiem dłuższy czas nie stało nieodpalane?
Dzięki za odpowiedź. Co do przydymiania - u mnie rura wydechowa jest czyściutka, więc o czymś takim raczej nie ma mowy. Piszesz że korekty były u Ciebie ok 2.5 na 3 i 4 cylindrze - u mnie jest pomiędzy 1 a 1.5 (lub -1 a -1.5), znacznie mniej. Też odjeżdżały u Ciebie tylko na wolnych obrotach czy może w całym zakresie? Ciekaw jestem czy coś zmieni wypalenie baku z STP do czyszczenia wtrysków. Wrzucę przebiegi za jakieś 3 tygodnie.