mysle, ze tu juz napewno trzeba demontowac alternator.Przy regulastorze jest niemaly problem,przynajmniej ja mialem.Mysle, ze wszystko szybciej wymienic sciagajac altka.Dla doibrego mechanika to 5 minut
mysle, ze tu juz napewno trzeba demontowac alternator.Przy regulastorze jest niemaly problem,przynajmniej ja mialem.Mysle, ze wszystko szybciej wymienic sciagajac altka.Dla doibrego mechanika to 5 minut
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Witam,
Stwierdzilem, ze nie bede sie pierdzielil z tym altkiem kilka razy i kupie nowy. Czy ktos moze potwierdzic ze oryginalny altek Denso to DAN514 i ma 140A?
Pasek klinowy byl zmieniany razem z rozrzadem 1.5 roku temu ale i tak zmienie przy okazji.
Pytanie do was Koledzy jest takie czy moglibyscie napisac jakis tutorial jak najprosciej wyjac altka i potem go zamontowac.
Jakie klucze beda potrzebne i najwazniejsze to jak prawidlowo napiac pasek po zalozeniu?
Moze jakis schemat ulozenia paska...
Jeszcze nigdy nie robilem takiej operacji a chce ja zrobic sam wiec bardzo bede wdzieczny za wszelkie instrukcje
Najbardziej mnie zastanawia dojscie do niego i pozniejsze napinanie paska.
Z gory dzieki
Pozdrawiam
Tomek
Napisze Ci to co widzialem jak mechanik odkrecal go przy mnie.Napinacz masz od zbiorniczka wspomagania.Troche ciezko go wypatrzec jak nie masz pojecia gdzie jest.Zrzucasz oslone silnika i chyba odkrecasz filtr paliwa zeby bylo latwiej wyjac altka,odkrecasz altka wczesniej zrzucajac pasek i wyjmujesz go wlasnie tam od filtra paliwa.Jemu zajelo to doslownie 5 min.Napisalem tak pobieznie.Mam nadzieje, ze ktos odpowie Ci dokladniej odnosnie kluczy i zrzucania/napinania paska
Cześć
Dzisiaj miałem nieprzyjemną sytuację na drodze. Po 10 min jazdy poczułem zapach jakby się coś przypalało, a po chwili dym z pod maski. Zgasiłem od razu silnik i podniosłem maskę. Dymiło się mocno z alternatora. Pewnie zatarło się łożysko, bo już dzień wcześniej słyszałem jakieś dziwne buczenie narastające wraz z obrotami silnika. Mało brakowało i samochód by się zapalił (alternator był bardzo rozgrzany), bo dymiło się przez jakieś 15min. Stałem obok z gaśnicą w ręku i wypatrywałem czy nie ma ognia. Na szczęści ostygło i przestało dymić. Wiedziałem już że dalej nie pojadę, ale oprócz alternatora całkowicie stracił się prąd. Światła awaryjne się nie świecił, wyświetlacz nie zapalał się po włożeniu kluczyka, nie da się odblokować kierownicy. Ogólnie auto całkiem umarło, nie da się nawet zamknąć.
Teraz pytanie czy w spalonym alternatorze nastąpiło zwarcie i dlatego nie ma prądu czy poszedł jakiś bezpiecznik przy akumulatorze. Klemę na wszelki wypadek ściągnąłem. Wydaje mi się że poszedł jakiś bezpiecznik przez zwarcie w altku, bo prąd stracił się nagle. Jest to problem bo nie mogę kierownicy odblokować żeby auto przestawić. Ktoś wie może które bezpieczniki najpierw sprawdzić?
bezpieczniki na akumulatorze sprawdź
chyba bezpiecznik na aku.Mi jak zrobili zwarcie kombinujac z altkiem przepalilo bezpiecznik na aku.Sprawdz to
Mam taki problem: dziś rano auto uruchomiło się z większym trudem niż zwykle (kilkusekundowe kręcenie). W czasie jazdy do pracy zapaliła się kontrolka aku, zaraz zgasła, znów się zapaliła itd. Do pracy mam kilka km - nic więcej się nie działo (tzn. w pewnym momencie poczułem zapach spalenizny, ale zaraz przeszło - pomyslałem, że to z zewnątrz może, ale sam nie wiem). Teraz siedzę w pracy i dumam, wyszedłem na chwilę i odpaliłem auto - od strzału, kontrolki się nie świecą. Trochę jestem zesrany, bo za kilka dni mam wyjazd kilka tys. km do zrobienia w sumie...
Czy od razu założyć że coś się dzieje z aku/alternatorem i jechać do mechanika?
Rzuć okiem na kable przy alternatorze. Jednak zapach spalenizny może świadczyć o jego awarii. Nie widziałem jak jest w 8V, ale w 16V potrzeba max pół godzinki na jego wyciągnięcie.
Jak chcesz mieć 100% pewności, podskocz do fachowca od elektryki.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10