Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Podczas przyśpieszania auto ucieka gwałtownie na prawo/myszkuje po drodze

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie Podczas przyśpieszania auto ucieka gwałtownie na prawo/myszkuje po drodze

Witam.
    Zakupiłem drugą już Alficzke Poprzednio 156 1999r 2.4jtd, a tym razem 147 2001r 1.9jtd Problem wygląda następująco :
    Podczas spokojnej jazdy autem po mieście prowadzi się ok zero stuków z zawieszenia chyba, że delikatnie z lewej strony, ale ciężko usłyszeć, ale jak zacznę gwałtownie przyspieszać auto ucieka mi na prawo i czuć wyraźny luz tak jak by się przesuwało z lewej na prawą i potem wraca. Pojechałem na sprawdzenie zawieszenia w środku podczas sprawdzania cisza prócz lewej strony, coś tam ewidentnie stukało, ale bez tragedii Mechanicy stwierdzili początkowo do wymiany tuleje wahaczy dolnych lewych(stąd to pływanie po drodze) i tuleja górnego lewego. Pokazywał mi tuleje, że ma luz i ucieka na bok. Potem nagle wywnioskowali łączniki drążki wahacze gumy stabilizatora itd. Ogólnie pół jak i nie całe zawieszenie, koszt 1000zł lekko Mając wcześniej 156 przerabiałem sprawę z zajechanymi wahaczami, które tłukły jak szalone i gumy stabilizatora tak samo. Jak pisałem wyżej stukania pukania brak nawet na dziurawej drodze no nic, a z tego co wiem z poprzedniej alfy wahacze odzywały by się już dawno na takich drogach, a u mnie cisza. Chciałbym się dowiedzieć czy mechanicy specjalnie kazali mi to wymienić byle bym zapłacił, bo suma jest dosyć spora nie ukrywam, czy raczej nie obejdzie sie bez remontu zawieszenie mimo tego, że brak odgłosów(nawet nie skrzypi)? Chodzi mi dokładnie o to, że nie chciałbym nie potrzebnie wyładować takiej kasy skoro do wymiany faktycznie były by same tuleje i łączniki bo to sam obstawiałem.
    Dziękuję i pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Geometrię i zbieżność autka sprawdzałeś? "Samo" ucieka czy kierownicę też Ci skręca?

wystukane paluchem z telefonu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Czuje na kierownicy, że leci w prawo bo od razu kontruje żeby prosto jechała, ale jest to chwilowe jak pisałem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Witam!Powody takiego stanu rzeczy mogą być dwa:luz dolnych wahaczy lub nieprawidłowa geometria(duża rozbieżność)jak wspomniał kolega powyżej.Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Z tym że luz na wahaczach musiałby być dość spory żeby auto aż gwałtownie uciekało na jedną stronę - wnioskuję po moich starych dolnych wahaczach, które były w złym stanie a nie miałem objawów tak jak kolega daarkooo

Jeszcze powiedz tylko na jakiej drodze Cię ściąga. Bo jak równiutka to jak wyżej, ale jak są koleiny to one też potrafią czasem ostro ściągnąć

wystukane paluchem z telefonu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Zacznę od innej sprawny, a mianowicie forum Alfy jest chyba najlepszym forum na jakim tylko byłem, a byłem już na prawie każdym, gdyż rozwiązań szukam na forum i próbuje naprawiam sam. Ledwo dałem post o problemie po chwili miałem już odpowiedź. Na innym forum trwało to kilka dni by ktoś raczył odpisać.

Ściąga na równej, ale tak jak pisałem gdy mocniej przyśpieszę . Jak kupiłem auto kobieta twierdziła, że pękła sprężyna bo jej mechanik tak stwierdził. Wczoraj Panowie u których byłem powiedzieli, że sprężyna jest ok. Sam sprawdzałem i nie zauważyłem uszkodzeń więc to raczej odpada. Możliwe, że są w takim stanie, gdyż one z tego co wiem nie były ruszane. I jeszcze jedna kwesta, powiedziano mi wczoraj, że dolną tuleje rozpuścił płyn od wspomagania, gdyż gdzieś się sączy tam, możliwe to jest ?

- - - Updated - - -

Przeglądałem części do alfy i chyba najlepiej zrobie jak zamówię komplet wahaczy góra dół + łączniki+ gumy stabilizatora i mam nadzieje, że auto wróci do normy

Użytkownik Rowerzysta Avatar mojamama
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 1,9JTD 115KM 8V

Domyślnie

Witam, ja mialem tak ze stara opona z przodu mi się rozwarstwiła i przez to jej obwód się nieco zmienił i ciągneło kierownicę też tylko przy gwałtownym przyspieszaniu. Można sprawdzic ten trop.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Przerabiałem już to w Hyundaiu, ale tu ewidentnie tuleja daje taki efekt, ale dzięki za pomoc i propozycję usterki

Użytkownik Ogier Avatar Lukano
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD by Cinsoft

Domyślnie

U mnie na niestabilny tył pomogła wymiana tulejek na zwrotnicy. Wahacz wzdłużny wchodzi do zwrotnicy. Luzów za bardzo nie było a tył taki dziwny, niestabilny. Samochód głownie uciekał na prawo.
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...583689471.html

Parę groszy, popołudnie w kanale i Alfa jak przyklejona, jak nowo narodzona.
    Ostatnio edytowane przez Lukano ; 06-12-2013 o 20:08