Witam,
co prawda pojawiły się podobne tematy, ale postanowiłem rozpocząć nowy ponieważ w żadnym nie jest jednoznacznie powiedziane co to znaczy "zapchany DPF".
Ostatnio wypowiadałem się w temacie o MIXOLu, że miałem problemy z trybem awaryjnym, natomiast po dolaniu oleju 2T problem ustał - niestety, wrócił ponownie. Prawdopodobnie dolewka zgrała się z wypalaniem filtra.
Problem powrócił ponownie i chciałbym rozwiązać go raz a porządnie - jestem zdecydowany na wycinkę, a przy okazji EGR i chyba poprawa parametrów.
Błąd:
P1206 - Wyczyść lub wymień filtr cząstek stałych
WYKONANE
SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Obroty silnika: 2323 obr/min
Dawka paliwa: 22,5 mm³/w
Pozycja pedału przyspieszenia: 26,27 %
Automatycznie odcięte zostaje turbo, więc o normalnej jeździe nie ma mowy - zgaszenie i zapalenie silnika pomaga, czasem na dłuższą chwilę, czasem na zaledwie 2-3 km.
Dzisiaj jeździłem z kompem więc nie musiałem gasić - kasowałem na bieżąco i sprawdzałem co nie co pozostałe parametry - choćby EGR ponieważ na początku podejrzewałem właśnie jego... i też coś mi nie pasuje....
Zaczynająć od DPF:
Stan filtra cząstek: Zatkanie normalne
Zatkanie filtra cząstek stałych: 72,60%
Nie bardzo rozumiem, kiedy filtr jest zatkany i kiedy konieczne jest jego wypalanie. 70% to chyba nie jest jakaś katastrofa. A skoro wywala błąd to czemu nie chce się wypalać ? Zwłaszcza, że średni przebieg między wypalaniami to 620 km, natomiast już mam zrobione ok 730km. Czy on pominął tym razem wypalanie, ze względu na niecałkowite jego zapchanie a teraz ma problem bo jednak już jest bliski całkowitego zapchania ? Kiedy przechodzi w tryb wypalania? Gdy np osiągnie np 90% czy może co jakiś przebieg (średni np?). Podczas jazdy z podpiętym kompem zauważyłem, że zapchanie wzrasta (przy wjeżdżaniu do garażu miałem 76%). Czy podczas jazdy na wyższych obrotach DPF wypala się w pewnym stopniu czy tylko podczas trybu wypalania ? Czy może szybka jazda w trasie skutkuje tym, że tak szybko się nie zapycha, ale wypalanie dopiero odbywa się gdy sam przejdzie w ten tryb, ponieważ zauważyłem, że nawet przy jeździe przy 3000-3500 RPM zapchanie wzrasta - może faktycznie wolniej, ale wzrasta.
Kolejny problem EGR. Z tego co się orientuję działa on 0-1 - otwarty-zamknięty. U mnie w logach natomiast dziwna informacja - cały czas to samo:
Otwarcie zaworu EGR: 4,00%
Sterowanie EGR: WYŁ.
Czy to znaczy, że EGR jest cały czas zamknięty. A informacja, że sterowanie jest WYŁ. oznacza, że EGR u mnie jest wyłączony programowo ? Silnik to 1,9 16V a z tego co się orientuję, to konieczna jest zmiana mapy by wyłączyć EGR - czyżby ktoś już w tym zakresie ingerował ?
Proszę o sugestie co po kolei mam robić.