Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Brak mocy(przepływomierz). Czy można jeździć dalej?

Użytkownik Embrion Avatar burton
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa 156 1.6 TS

Domyślnie Brak mocy(przepływomierz). Czy można jeździć dalej?

Witam
    Wiem że temat był wałkowany tysiąc razy, ale mam nieco inne zapytanie. Otóż na zimnym silniku (1.6 TS) brakuje mocy przez pierwsze kilkanaście sekund i Alfa nie może wejść wyżej niż 2k obrotów, czasem nawet mi zgaśnie. Później już wszystko jest okej jak silnik troszkę się rozgrzeje. Z tego co tu wyczytałem najprawdopodobniej przepływomierz, ale: czy gdyby był to problem z przepływomierzem, mogę jeździć tak dalej? Jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, ale gdyby były tego większe konsekwencje to lepiej chyba wymienić...

Użytkownik Rowerzysta Avatar dragon910
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 150 KM grigio metallico

Domyślnie

Objawy wskazują na padniętą sondę lub właśnie przepływomierz. Jeśli to drugie to oczywiście można z tym jeździć, ale jego uszkodzenie na pewno wpłynie na zużycie innych elementów silnika, a także na wzrost spalania. Pomimo, że nie kupisz nowej przepływki to z biegiem czasu wpakujesz te pieniądze np. w paliwo. Ja bym na twoim miejscu wymienił, jeżeli będzie pewność, że to na pewno jej wina. Możesz odłączyć wtyczkę od przepływomierza i zobaczysz czy jest poprawa, choć nie jestem pewien czy taki zabieg ma sens w przypadku benzyniaka. W dieslach odpięcie wtyczki przy padniętej przepływce pomaga momentalnie.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa 156 1.6 TS

Domyślnie

Tak tak, przepływomierz też z tego co widzę majątku nie kosztuje, chodzi o to że mam chwilowy brak gotówki a po prostu boję się czy nie zajadę swojej maszynki. Wymienię i tak prędzej czy później, a teraz przynajmniej wiem że tragedii nie spowoduję jeżdżąc w ten sposób. Spalanie jest co prawda nienajlepsze, ale na instalacji LPG da się z tym żyć Dzięki wielkie za odpowiedź kolego, pozdrawiam

EDIT: A swoją drogą, bo się zastanawiam- skoro da się go odpiąć i wtedy problem ustaje, to jaki jest w ogóle sens działania owego przepływomierza?
    Ostatnio edytowane przez burton ; 24-07-2014 o 22:17

Użytkownik Rowerzysta Avatar dragon910
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 150 KM grigio metallico

Domyślnie

Przepływomierz mierzy ile powietrza wpada do silnika. Podaje te dane do komputera a ten dobiera ilość wtryskiwanego paliwa. Tworzy się dzięki temu odpowiednia proporcja paliwa i powietrza czyli mieszanka. Jeżeli go odepniesz to silnik będzie pracował, ale przejdzie w tryb awaryjny i wartość powietrza będzie stała. W takim przypadku silnik dostaje zbyt dużo paliwa względem powietrza, zaczyna palić więcej, dymić itd. i nie idzie to w parze ze wzrostem mocy, a wręcz przeciwnie. Auto będzie jeździć, ale nie będzie pracować tak jak z podpiętym i w pełni sprawnym przepływomierzem. Sens jego działania jest więc oczywisty-optymalna praca silnika. Pozdrawiam.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa 156 1.6 TS

Domyślnie

Odpiąłem przepływkę (auto stało 2 dni) ale niestety rezultat dalej taki sam że silnik na początku mocy nie miał. No nic, będę szukał dalej. Dzięki wielkie za odpowiedź