Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [156] 1.9 JTD - Trzęsie się, szarpie, zamula

Użytkownik Rowerzysta Avatar JAC0
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 120HP -> 150HP

Angry [156] 1.9 JTD - Trzęsie się, szarpie, zamula

Witajcie,

od paru dni mam następujący problem z moją Bellą, który nastąpił z dnia na dzień.

Zauważyłem, że auto ruszając z 1 czy 2 bez gazu, zaczęło się jakoś bardziej trząść, a nawet i gasnąć - gdzie wcześniej ruszałem bez problemowo, lekko, płynnie - przez co muszę ruszać z dawką gazu. Auto podczas jazdy w trasie drży, a praca silnika (jego odgłos) w kabinie zaczął przypominać raczej rasowego benzyniaka (nieadekwatnie do posiadanej aktualnie prędkości), również pod względem wkręcania go na trochę wyższe obroty "aby szło". Spalanie również wzrosło. Gdy wezmę ją na wzniesienie i DELIKATNIE zacznę ją puszczać ze sprzęgła bez gazu, to ciągnie na tej 1, 2 czy nawet od biedy 3, jednak widać, że za bardzo się męczy.

Czuję, że coś obciąża mi silnik, jednak nie wiem co - auto nie ma już takiego przyspieszenia jak miało (po wdepnięciu na 4 biegu do dechy auto potrzebuje 2-3 sekundy na reakcję, gdzie wcześniej od razu przyspieszał). Puszczając gaz podczas szybkie jazdy następuje szarpnięcie, takie jakby przyduszenie. Całość ratuje jakoś turbina, która od powiedzmy tych 2,5 tyś. dodaje mu kopa. Czuję, jakby ktoś podczas jazdy trzymał mnie za dupę i jak gdyby spowalniał, a moc szła w powietrze. Tak jakby był problem z początkowymi obrotami na każdym biegu. To by było na tyle opisywania wrażeń z jazdy

Mam problem z klimatyzacją, ponieważ nie kręci mi się elektromagnes tak jak powinien (tak jak na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=NDs-O7QqECw ), przez co odpalając klimę silnik był dodatkowo obciążony i auto traciło przyspieszenie i zaczynało się trzepać podczas jazdy,bo cały czas próbował się załączyć -czyli mam teraz te same objawy, JEDNAK Z WYŁĄCZONĄ KLIMĄ. Wcześniej gdy wyłączałem klimę po nieudanej próbie załączenia jej, silnik zaczynał pracować normalnie i obciążenie silnika znikało, co momentalnie było odczuwalne podczas jazdy.

Teraz co już sprawdziłem:
    - wyskakuje mi błąd EGR (mam zaślepiony), zabrałem się za przeczyszczenie ale elektormagnes jak i tłoczek w środku są tak zapieczone nagarem, że już raczej nie do odratowania (komp. pokazuje otwarcie zaworu na 1%), no ale odrzucam go, bo błąd wyskakuje przez zaślepienie, zaś zaślepienie powinno (chyba) wyeliminować jakiekolwiek problemy z egrem, również z tego faktu, że zaślepiany był dawno, a auto parę dni temu przestało działać jak należy.
    - wyskakuje mi błąd świecy żarowej i świeci sprężynka na zegarach,
    - odpinałem przepływomierz - żadnej reakcji na lepsze, czy gorsze, więc stawiam, że działa prawidłowo.

Nie wiem czy to istotne - dodając gaz i puszczając rusza mi się drążek zmiany biegów

Chciałbym Was prosić o pomoc, jak się kierować z diagnozą, w jakim kierunku.. Co posprawdzać. A może ktoś z Was miał podobny problem.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez JAC0 ; 18-08-2014 o 22:46

Użytkownik Embrion Avatar Grzegorz.d
    Mieszka w
    Andrychów
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sw 2.4Jtdm

Domyślnie

Ja niedawno miałem podobne objawy, co prawda silnik nie trząsł mi się jakoś bardzo, (ale na pewno nie pracował równo) auto było zamulone na wolnych obrotach do tego stopnia że potrafiła je zgasić pompa od wspomagania wraz z klimą, dodatkowo auto znaczniej dymiło na wolnych obrotach. Powyżej 2.5 tyś obr. problem jakby ustawał. Przyczyną moich problemów była padnięta uszczelka pod głowicą . Przepaliła się między cylindrami i silnik nie miał kompresji i dodatkowo dostawał lewe spaliny do pozostałych cylindrów co dawało efekt identyczny jak padnięty EGR. Tak więc jeżeli nie będziesz miał innych pomysłów to proponuje sprawdzić ciśnienie sprężania, test prosty niezbyt drogi a wyeliminuje bądź potwierdzi awarie mechaniczną .

Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

jesli masz zaslepiony EGR prawidlowo albo nawet calkowicie odpiety i wywalony jak ja.. to tak czy inaczej bedzie blad ale nie ma on wplywu na prace silnika..

sprawdz jeszcze poduszki silnika ( to odnosnie telepania ) i te swiece dokladnie

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Auto nie kopci. W jaki sposób sprawdzić to ciśnienie?

Świeca żarowa nie ma raczej nic do tych objawów. Zrobić ją przed zimą musze i tak, żeby nie było jaj z odpaleniem na mrozie - chociaż na razie i tak super kręci.

Mieszka w
    Andrychów
    Auto

Domyślnie

Większość warsztatów posiada czujnik do pomiaru ciśnienia sprężania.
    A silnik poza tym że się trzęsie to nie wydaje dziwnych dźwięków ?

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Nic takiego nie zauważyłem. Opisz proszę jakie to dźwięki.

Jeszcze wpadło mi na myśl - czy stary i zasyfiony filtr powietrza mógłby coś takiego powodować, jak wspomniałem w 1-szym poście?

Mieszka w
    Andrychów
    Auto

Domyślnie

U mnie na wolnych obrotach a w szczególności przy dodawaniu gazu z wolnych obrotów tak do 1500-2000 rpm słychać było uderzenia powietrza w filtr. Dźwięk łudząco przypominający bulgot silnika bokser.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

To mie mam takich cudów u siebie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ściągnij pasek wieloklinowy i zobacz co będzie. Jak masz problem ze sprężarką to może ona obciążać silnik.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Ona jest wyłączona - nie jeżdżę na klimie, więc raczej to nie ona obciąża mi silnik

Dziś zmieniam filtr powietrza, bo daaaaawno nie był ruszany, może to coś pomoże....
    Ostatnio edytowane przez JAC0 ; 19-08-2014 o 15:39