Jak w temacie. Jak silnik jest na chodzie i odkręcę wlew oleju to tryska olej. To normalne??
Jak w temacie. Jak silnik jest na chodzie i odkręcę wlew oleju to tryska olej. To normalne??
Tak, przecież przez wlew widać wałek rozrządu...
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."
Damn... Spojrzałbym następnym razem w pistolet z dystrybutora czy podczas jego pracy, leci paliwo![]()
Ale tam ma chlapać a nie tryskać ... poważna usterka.
Jaki był cel odkrecania korka wlewu przy odpalonym silniku.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Cel == zgrubne sprawdzanie co się dzieje z ciśnieniem w silniku. Ja patrzę i porównuję z wynikami badań oscyloskopowych. Metoda taka sobie, jak każda obserwacja i trzeba mieć porównanie. Jak nie ma innych metod, albo jak mechanik nie uznaje wyników testów, to wtedy co robić?
Wg mnie tam nie powinno być nadciśnienia po odkręceniu korka. Ale słyszałam już podobne opinie, na temat lokalizacji wałków. Mam mieszane uczucia.
- W mojej GT mam za niskie podciśnienie w KS. To podciśnienie warunkuje poprawne odpowietrzanie skrzyni korbowej. Jeśli jest za niskie to podciśnienie w „silniku” też jest za niskie na zakręconym korku wlewu oleju, odma nie zassa chyba wszystkiego. Jak otworzę korek wlewu oleju powinnam może zrównać ciśnienia do atmosferycznego, więc z wlewu oleju nie powinno za bardzo dmuchać powietrzem, bo to świadczy o tym, że tam powstaje nadciśnienie. Jeśli powstaje tam nadciśnienie, wtedy niezależnie od lokalizacji wałka ssącego będzie wyrzucało krople oleju z większą częstotliwością, niezależnie od pozycji krzywki. I krople będą większe. Taką mam teorię dla JTSa. W Tsie jeszcze nie sprawdzałam z braku czasu.
- robiłam też próbę na rpm, wtedy podciśnienie jest wysokie. Ponieważ nie wiedziałam co się stanie, więc nasadziłam korek na wlew, ale bez przykręcania. Nie wydmuchnęło korka, pozostał na swoim miejscu.
- to koreluje z badaniem podciśnienia w kolektorze ssącym.
- jak mi po przyłożeniu ręki w chwilę brudzi całą ręką na jałowym, a siła odrzutu kropli oleju jest tak duża, że mam zakropioną karoserię samochodu, to ja uważam, że przedmuchy są lub coś powoduje, że ciśnienia w silniku są niepoprawne. A przynajmniej mnie to zastanawia.
- tak sądzę, a mam na myśli silnik po kapitalnym remoncie, a nie taki z przebiegiem słusznym, który ze względu na to powinien być inaczej traktowany.
- z drugiej strony są inne metody badania nieszczelności.
Ale jak zbadać nieszczelność ścianki cylindra?