Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Radio - na włączonym silniku zanika dźwięk

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie Radio - na włączonym silniku zanika dźwięk

Mam problem z radiem , jeżeli silnik jest zgaszony wszysko pięknie gra , ale gdy odpalę silnik zaczyna się problem , znika co jakiś czas dzwięk , funkcja TP jest wyłączona . Po naciśnięciu klawisza audio jest podświetlona w ramce stacja której aktualnie słucham , i gdy dzwięk zanika owa ramka znika na chwilę , gdy patrzę w górną część ics-a (tam wyświetla nazwę stacji) ,też znika nazwa stacji i po chwili pojawia sie pasmo na którym ostatnio słuchałem radia i dopiero wyświetla rds informacje o nazwie stacji . Rozmawiałem z poprzednim właścicielm i powiedział że na CD tak samo znikał dżwięk .

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nie przychodzi mi do głowy żaden konkretny pomysł. Ale podobne problemy jak opisujesz biorą się najczęściej z poluzowanych taśm między modułami ICSa. Na początek wyciągnąłbym go i posprawdzał wszystkie taśmy i złącza. Może to załatwić sprawę.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 Sportronic 2002

Domyślnie

Ta ramka znika i ogólnie radio nie gra gdy spalony jest bezpiecznik od radia- z prawej strony na samej górze pod kierownicą w skrzynce bezpieczników.

Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie

Kolego "marek230428" wyjmowałem już cały ICS rozłączyłem i rozmontowałem na drobne cząski , oczyściłem i spawdziłem wizualnie wszyskie płytki , taśmy oczyściłem i złącza też , bez zmian . Tylko nie spawdziłem tych taśm czy przewodzą a są załamane żeby się zmieściły pod panelem ! Sprawdzę jeszcze taśmy ,dzięki . Kolego "starykot" , sprawdziłem bezpiecznik który opisałeś , opisany jest jako światła awaryjne i kierunkowskazy ? Ciekawe ale po wyjęciu tego bezpiecznika , radio działa dalej i wyświetla nazwę stacji , czyli RDS dalej działa ale dzwięku nie ma wcale ? Jak to jest połączone (kierunki i dżwięk) ? Dziś zauważyłem że na falach LW i AM wszysko gra , nawet przy odpalonym silniku i w czasie jazdy . Jeszcze jedno co jakiś czas wyświetlacz ICS mruga (znika na sekundę i chwilę działa) na falach LW i AM też mruga ale cały czas gra .

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To nie mam już innego pomysłu jak padający ICS.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 166 3.0 Sportronic 2002

Domyślnie

Kurcze nie wiem. W instrukcji ten bezpiecznik jest opisany jako radioodtwarzacz. Mozliwe ze to nie ten na samej gorze z prawej, juz dokladnie nie pamietam.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał poul Zobacz post
    Kolego "marek230428" wyjmowałem już cały ICS rozłączyłem i rozmontowałem na drobne cząski , oczyściłem i spawdziłem wizualnie wszyskie płytki , taśmy oczyściłem i złącza też , bez zmian . Tylko nie spawdziłem tych taśm czy przewodzą a są załamane żeby się zmieściły pod panelem ! Sprawdzę jeszcze taśmy ,dzięki . Kolego "starykot" , sprawdziłem bezpiecznik który opisałeś , opisany jest jako światła awaryjne i kierunkowskazy ? Ciekawe ale po wyjęciu tego bezpiecznika , radio działa dalej i wyświetla nazwę stacji , czyli RDS dalej działa ale dzwięku nie ma wcale ? Jak to jest połączone (kierunki i dżwięk) ? Dziś zauważyłem że na falach LW i AM wszysko gra , nawet przy odpalonym silniku i w czasie jazdy . Jeszcze jedno co jakiś czas wyświetlacz ICS mruga (znika na sekundę i chwilę działa) na falach LW i AM też mruga ale cały czas gra .
    Skoro na AM (LW, MW) radio działa to może uszkodzony jest wzmacniacz antenowy ulokowany na prawym bocznym słupku przy tylnej szybie.
    Wyjmij ICS i do gniazda antenowego wsadź kawałek drutu zamiast anteny.

Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie

Nowy obiaw , wczoraj musiałem wymienić napinacz paska od alternatora , klimy itd.W trakcie wymiany tego napinacza z czystej ciekawości odpaliłem auto i włączyłem radio bez tego paska , i radio grało bez problemów , gdy wszystko poskładałem , odpaliłem auto , włączyłem radio i problem ten sam radio nadal przerywa . Myślę że problem może być z alternatorem , tylko nie wiem czego dokładnie szukać ? Kolego "stanzilak" może i masz rację , sprawdzę układ antenowy i sam wzmacniacz , może to on sciąga zakłócenia .

Mieszka w
    Księżomierz
    Auto
    166 2.0TS 01'

Domyślnie

Udało mi się rozwiązać problem z radiem , już miałem zabierać się do wyjęcia alternatora , ale w drodze do pracy spotkałem znajomego elektryka i poradził mi , żeby płytki z radia upiec w piekarniku ? Tak też uczyniłem i rozebrałem radio , płytki wsadziłem do piekarnika , nastawiony na 80-90 stopni na jedną godzinę , czuć było troszkę zapach spalenizny (już szukałem na allegro drugiego ICS-a) . Jak wszystko wystygło i poskładałem do kupy podłączyłem w aucie i wszysko gra ! Ostrzeżenie nie róbcie tego jak w domu jes żona ! Dzieki wielkie za podpowiedzi a może i mój przypadek komuś pomoże .

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Płytki do piekarnika - mistrzostwo sprytny sposób na zimne luty. A w zasadzie coś w ten deseń bo przecież temperatura topnienia cyny jest znacznie wyższa. Aczkolwiek widzę w tym więcej szczęścia niż "fachowego rozwiązania". Ważne że zadziałało. W sumie jako ostatnia deska ratunku (przed złomowaniem ICS`a) to jest jakiś sposób. Może ja swojego starego też upiękę na święta to zacznie mi grać na lewą stronę