Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Wibracje na półosiach

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie Wibracje na półosiach

Mam kłopot ze zlokalizowaniem niewielkich drgań przy prędkościach 120km/h wzwyż, wymieniłem opony, tarcze hamulcowe, wszystko sprawdzone i profesjonalnie wyważone. Problem występuje też na zimówkach (mam całe koła) więc to nie felgi/opony. Przy hamowaniu też nie ma stuków i wibracji, podobnie nie nasilają się przy przyspieszaniu. Drgania są niewielkie i wyczuwalne tylko na idealnie równej drodze niemniej jednak irytujące na dłuższą metę przy jeździe autostradowej i najbardziej odczuwalne przy 130-140 km/h. Jak się dobrze wsłucham to słychać też jakby głuchy rytmiczny stuk z przodu, ale bardzo słabo bo jest zagłuszony przez silnik. Do głowy przychodzą mi tylko półosie, ale z tego co się zorientowałem przy uszkodzeniu przegubów drgania i hałasy powinny nasilać się przy przyspieszaniu lub skręcaniu, a u mnie nic, jest dokładnie tak samo. Macie pomysł gdzie szukać?
    Dodam, że tak jak u wszystkich, mam lekkie luzy na kielichach/skrzyni, tzn. koło na podnośniku obraca się tak z 45stopni, ale nie chcę w to inwestować dopóki nie będzie to konieczne.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

A oczyściłeś czoło piasty i felgi??? To miejsce też jest ważne. Czasem źle ustawiona geometria też daje takie odczucia szczególnie przód.
    Co do półosi, to niektóre miały zakładane tłumiki drgań. Może ci odpadł i dlatego taki efekt???

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Miałem kiedyś podobne wrażenie jak mi zacisk z przodu poszedł, tłoczek się w nim zacinał, zwróć uwagę czy nie masz brudnej tarczy od klocka ( takiej ciemnej nawierzchni na tarczy) a jak nie to pewno łożyska, nie szumi ci nic podczs jazdy?
    Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 09-05-2016 o 11:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Zapewne padają łożyska mech.różnicowego ... piękna skrzynia M32
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Byłem dzisiaj jeszcze raz wyważyć jedno koło, wcześniej zastosowałem sposób z podnośnikiem, rozpędziłem koło do 160 km/h i dość mocno wibrowało już przy 80 km/h, potem spokój i znowu przy 140 km/h. Okazało się że z dwóch stron po 15g niewyważone, ponadto opona lekko chodzi na boki. Teraz jakby tych wibracji nie ma ale pewności nie mam bo w Wwie ciężko o idealnie równe drogi. Jeśli wyważenie nie pomoże będę reklamował kolejną nową oponę Dunlopa...

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

A jak podniesiesz auto i poruszysz kołem to lata na boki? bo jak tak to na 100% łożyska do wymiany, w 159 są razem z piastą

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    Byłem dzisiaj jeszcze raz wyważyć jedno koło, wcześniej zastosowałem sposób z podnośnikiem, rozpędziłem koło do 160 km/h i dość mocno wibrowało już przy 80 km/h, potem spokój i znowu przy 140 km/h. Okazało się że z dwóch stron po 15g niewyważone, ponadto opona lekko chodzi na boki. Teraz jakby tych wibracji nie ma ale pewności nie mam bo w Wwie ciężko o idealnie równe drogi. Jeśli wyważenie nie pomoże będę reklamował kolejną nową oponę Dunlopa...
    Ty tak serio z tym podnośnikiem i wkręcaniem kół do takich prędkości?!

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał maarkuss Zobacz post
    A jak podniesiesz auto i poruszysz kołem to lata na boki? bo jak tak to na 100% łożyska do wymiany, w 159 są razem z piastą
    Serio? A ja myślałem, że tak tylko w Polonezie.

A na poważnie, to w ten sposób możesz zdiagnozować luz na końcówkach drążka kierowniczego. Luz na łożysku w pierwszej kolejności objawiałby się hałasem, a zanim wystąpiłby wyczuwalny w ten sposob luz, to kierownikowi pojazdu prawdopodobnie od hałasu zagotowałby się mózg.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ty tak serio z tym podnośnikiem i wkręcaniem kół do takich prędkości?!
    dlaczego nie, przecież koło chyba nie odpadnie oczywiście trzeba wyłączyć VDC i nawet błędu ABS nie ma. Przy okazji sprawdziłem że nie da się wyłączyć silnika przy prędkości > 5 km/h

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Serio? A ja myślałem, że tak tylko w Polonezie.

A na poważnie, to w ten sposób możesz zdiagnozować luz na końcówkach drążka kierowniczego. Luz na łożysku w pierwszej kolejności objawiałby się hałasem, a zanim wystąpiłby wyczuwalny w ten sposob luz, to kierownikowi pojazdu prawdopodobnie od hałasu zagotowałby się mózg.
    Ok sorki wydawalo mi się że one mogą mieć jakąś styczność z problemem, głownie chodziło mi o luzy na kołach, łożyska jak zaczynają szumieć, to na począdku cicho i tak coraz bardziej i bardziej, tak miałem.
    Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 10-05-2016 o 13:18