Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Alfa JTD nie odpala BŁĄD P0190.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 150km

Domyślnie Alfa JTD nie odpala BŁĄD P0190.

Witam!
    Na początku chciałbym przywitać się z każdym.
    Od ponad roku jestem posiadaczem Alfy 147 1.9 jtd 150km z którą jak do tej pory nie miałem najmniejszych problemów.

Zacznijmy od początku.
    Tydzień temu bez żadnego powodu alfa przestała odpalać, jedynym sposobem było odpalenie na plaka po czym auto nie trzymało wolnych obrotów i przerywało. Po przeczytaniu wielu postów postawiłem diagnozę uszkodzony regulator ciśnienia na pompie CR. Po wymianie auto w miarę dobrze zapaliło pojechałem autem do pracy ładnie odpaliło i nic się nie działo , po skończonej pracy odpalając auto zaobserwowałem że odpaliło przy drugim przekręceniu kluczyka tak jakby nie docierało paliwo. Następnego dnia jak i parę dni potem samochód normalnie odpalał. Niestety wczoraj po nocy bez żadnych wcześniejszych objawów Alfa już nie odpaliła na komputerze wyskakuje błąd P0190 Fuel high pressure sensor FES wyświetla że nie można go wykasować do czasu usunięcia usterki. Po testach zdiagnozowałem brak zasilania na pompie paliwa w baku, przekazniki sprawdzałem podmieniłem na ten z klimy zasilania dalej brak. Podłączyłem pompę bezpośrednio pod akumulator pompuje bardzo szybko niestety auto z pompą na krótko nie odpala . Ciśnienie W FES-ie podczas kręcenia rozrusznikiem to około 8bar, prędkość obrotowa silnika około 850 obr/min. Dodam że po odpięciu przewodu przed pompą CR za filtrem paliwo tryska. Czym spowodowany może być problem ? Czy przez błąd komputer może odcinać zasilanie na pompę jak i wtryski. Auto z plaka już nie odpala.

Czy jest ktoś w stanie mi doradzić ?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Ten zawór to na nowy wymieniłeś ??

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd

Domyślnie

Czym może być spowodowany problem? Biopaliwem. Raz też jakiegoś syfu zalałem to co 200km czyszczenie regulatora ciśnienia i zalanie Skyd (czy jakoś tak) i pomogło.
    Nie rozbieraj pół samochodu. Pompa nie dostaje zasilania bo nie pozwala na to błąd zapisany w kompie. Podobnie z wtryskiwaczami - też komp prawdopodobnie odcina. Usuń problem z zaworem (pewnie wystarczy wyczyścić), zalej do pełna jakiegoś dobrego paliwa (Orlen mnie nigdy nie zawiódł), odłącz akumulator na minimum pół godziny i wszystko powinno ruszyć.

Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 150km

Domyślnie

Regulator kupiłem nowy , chyba nie da go się wyczyścić bo jest jakiś nietypowy bez sitka ( allegro.pl/zawor-cisnienia-paliwa-alfa-147-159-1-9-jtd-jtdm-i5531300849.html ). Paliwo od czasu gdy zajechałem Monde 2.0TDCI leje tylko na BP te lepsze ultimate obecnie zalane jakieś 3/4 zbiornika . Gdy wykonuje test w Fesie regulatora to wyświetla Nieudane .

Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 150km

Domyślnie

Wymieniłem regulator na stary na którym pompowała pompa i odpalał z plaka niestety dalej nie odpala pompka nie podaje paliwa . bład p0190 nie da się go usunąć

Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 150km

Domyślnie

Auto odpaliło z plaka, normalnie jezdzi i odpala silnik pracuję równiótko błąd P0190 udało się skasować . Niestety po postoju około 15 minut raz odpala a raz nie. Czy po odpięciu przewodu na pompie CR powinno trysnąć paliwo pod ciśnieniem ? bo u mnie wypływa raptem parę kropli, może nie trzyma jakiś zawór zwrotny i pompka paliwa nie może napompować paliwa.

- - - Updated - - -

Niepokoją mnie również korekty wtrysków jeden odbiega od pozostałych. 1 cyl -1,17 / 2cyl +3,41 / 3 cyl -0,81 / 4 cyl -1,41.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Korekty sprawdz jak rozgrzejesz porządnie silnik - po kilkunastu kilometrach. Masz mieć wyłączone na postoju podczas sczytywania wszystkie odbiorniki. Robiłem kilkanaście razy pomiar i taki jest miarodajny. Druga rzecz: test przelewowy jak się uda uruchomić silnik. Może ten problem z odpalanie to wina wtryskiwacza?

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze dedukuje, wymieniłeś regulator paliwa jak piszesz a pokazuje Ci błąd czujnika ciśnienia, a to dwie różne rzeczy.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd

Domyślnie

Te dwie rzeczy zawsze mają ścisły związek ze sobą. Błąd czujnika pokazuje nieprawidłowe ciśnienie, które może być spowodowane zaworem, pompą (w baku lub CR), wtryskiwaczem, nieszczelnością albo uszkodzonym czujnikiem czy zapchanym jakimś wężykiem. Może jeszcze jakieś inne niestworzone rzeczy mogą być dla tego trzeba zdiagnozować i naprawić a nie wymieniać pół samochodu bez prawidłowej diagnozy.

Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 150km

Domyślnie

Niestety dziś rano auto nie odpaliło w sobotę przejechałem około 100 km gasiłem i odpalałem auto bez problemu. Znów ukazuję się błąd P0190 auto nie odpala nawet z plaka , nie podaje paliwa na pompe CR. Przy podłączeniu zasilania bezpośrednio pod pompkę w baku pompuje bardzo szybko. Gdy odłączę czujnik ciśnienia na listwie nie pokazuję nowego błędu . Może to on jest winien ? jak mogę go sprawdzić . Czy warto zamówić nowy zamiennik z allegro za 120zł.