Witam!
Na początku chciałbym przywitać się z każdym.
Od ponad roku jestem posiadaczem Alfy 147 1.9 jtd 150km z którą jak do tej pory nie miałem najmniejszych problemów.
Zacznijmy od początku.
Tydzień temu bez żadnego powodu alfa przestała odpalać, jedynym sposobem było odpalenie na plaka po czym auto nie trzymało wolnych obrotów i przerywało. Po przeczytaniu wielu postów postawiłem diagnozę uszkodzony regulator ciśnienia na pompie CR. Po wymianie auto w miarę dobrze zapaliło pojechałem autem do pracy ładnie odpaliło i nic się nie działo , po skończonej pracy odpalając auto zaobserwowałem że odpaliło przy drugim przekręceniu kluczyka tak jakby nie docierało paliwo. Następnego dnia jak i parę dni potem samochód normalnie odpalał. Niestety wczoraj po nocy bez żadnych wcześniejszych objawów Alfa już nie odpaliła na komputerze wyskakuje błąd P0190 Fuel high pressure sensor FES wyświetla że nie można go wykasować do czasu usunięcia usterki. Po testach zdiagnozowałem brak zasilania na pompie paliwa w baku, przekazniki sprawdzałem podmieniłem na ten z klimy zasilania dalej brak. Podłączyłem pompę bezpośrednio pod akumulator pompuje bardzo szybko niestety auto z pompą na krótko nie odpala . Ciśnienie W FES-ie podczas kręcenia rozrusznikiem to około 8bar, prędkość obrotowa silnika około 850 obr/min. Dodam że po odpięciu przewodu przed pompą CR za filtrem paliwo tryska. Czym spowodowany może być problem ? Czy przez błąd komputer może odcinać zasilanie na pompę jak i wtryski. Auto z plaka już nie odpala.
Czy jest ktoś w stanie mi doradzić ?