Siema. Wiem wiem, tematów o przerabianiu wolnossąych motorów jest aż za dużo, ale nie prostą rzeczą jest znalezienie wśród nich czegoś o twin sparku, i czegoś co mi odpowiada. Na prawdę szukałem, sporo, wiem już coś o chip tuningu, o przeróbce dolotu/wydechu/wałków.
Moje pytanie jest następujące. Trzeba mi zrobić tak, żebym dorównał albo przegonił 2.0 JTS 166KM. Mój motor to 140KM w 1.8 TS.
Jakie koszta? oczywiście mówimy o "tuningu" bez turbo/kompresora bo koszty duże, i nie wierze w turbo w TS'ie które i tak ma słabe panewy.
Jedyną wg. mnie rozsądną opcją jest kompresor. Ale mój motor ma już 280kkm. Co więcej, albo może inaczej otóż.:
----Wydaje mi się, że poleciały uszczelniacze na zaworach, ponieważ przepustnica jest w oleju (od odmy oczywiście, i wiem, że to w miare norma w ts'ach), spala ok 0.6 do 1.0 l oleju na 1000! km. Ta rozbieżność wynika z faktu, że czasem jeżdżę jak szatan, a czasem jak baranekCo więcej mierzyłem ok. miesiąc temu ciśnienie na tłokach zarówno suchych jak i zalanych olejem i już nie pamiętam ile było, ale blisko fabryki.
Wracając do tematu.. w grę wchodzi wszystko poza pomysłami typu nitro itd. Rozsądne rzeczy mianowicie. Dolot, wydech, chip tuning, wałki rozrządu, stożkowy filtr powietrza, modyfikacja przepustnicy.
Więcej mi na myśl nie przychodzi. Rzućcie z łaski swojej koszty, i dajcie znać czy możliwe jest takie podciągniecie TS'a pod JTS'a bez turbo
Pozdrawiam i przyjemnej eksploatacji życzę![]()