Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Stacyjka - po przekręceniu kluczyka silnik dalej pracuje

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie Stacyjka - po przekręceniu kluczyka silnik dalej pracuje

Witam!

Podjeżdżam dziś pod pracę, gaszę auto przekręcając kluczyk w stacyjce, a tu silnik dalej pracuje <szok> . Obroty na liczniku spadły do zera i zapaliła się kontrolka od ładowania. Pierwsze co zrobiłem to przekręciłem kluczyk z powrotem i jeszcze raz przekręcając go gaszę, udało się, silnik zgasł

Później parę testów (zapalanie-gaszenie) i wszystko gra tak jak powinno być, ale po pracy znowu przytrafił mi się ten sam problem

Co jest nie tak z moją stacyjką ??

alfa zawsze rwała się do jazdy ale to już przesada żebym miał problem z jej wyłączeniem

PS: Chyba był już gdzieś temat o tym, ale nie mogę znaleźć.
    Ostatnio edytowane przez Mdx ; 09-03-2010 o 17:15
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

wyrobiły sie juz zapadki. czy jaks ie to tam nazywa. wkładka do wymiany.

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

dzięki za odpowiedz! Wczoraj wieczorem i dziś rano stacyjka działała tak jak powinna. Mam nadzieję, że to tylko taki jednodniowy foch, a jak nie to pomyślę o wymianie.

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

A przyjrzyj sie kostce przy stacyjce moze tam cos sie dzieje.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Moim zdaniem problem nie tkwi w stacyjce.Szukał bym raczej w alarmie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał Mdx Zobacz post
    jednodniowy foch
    To nie foch ani alarm. Twój przypadek to klasyczny przypadek zużycia kostki w stacyjce. Musisz się temu dokładnie przyjrzeć. Niestety w ePER sama kostka nie występuje jako część zamienna, więc w skrajnym przypadku trzeba będzie powalczyć z nową stacyjką i przekładaniem wkładki ze starej - przy okazji wkładkę można sprawdzić i zakonserwować jak to sugerował jeden z kolegów.
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    To nie foch ani alarm. Twój przypadek to klasyczny przypadek zużycia kostki w stacyjce. Musisz się temu dokładnie przyjrzeć. Niestety w ePER sama kostka nie występuje jako część zamienna, więc w skrajnym przypadku trzeba będzie powalczyć z nową stacyjką i przekładaniem wkładki ze starej - przy okazji wkładkę można sprawdzić i zakonserwować jak to sugerował jeden z kolegów.
    Nieomylny nie jestem.Ale gotów bym był założyc sie że to nie stacyjka.Alarm nie koniecznie ale napewno(w/g mnie) nie stacyjka.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Alarm nie koniecznie ale napewno(w/g mnie) nie stacyjka
    Nikt nie jest nieomylny Opcja alarmu nie ma sensu, gdyż nie ma nic wspólnego z odcięciem zapłonu po rozruchu bo i po co miał być potrzebny. Immobilizer również, gdyż on działa tylko i wyłącznie podczas włączenia zapłonu. Po uruchomieniu silnika nie ma już żadnego znaczenia i jest odłączony. Dlatego Twoja teoria niestety nie ma sensu. Stacyjka jest głównym wyłącznikiem zasilania i steruje bezpośrednio głównym przekaźnikiem włączającym zasilanie do części niskoprądowej. Jeżeli kostka w stacyjce jest wytarta i trzpień od zasilania po przekręceniu i wyjęciu klucza nie odskakuje to obwód cały czas jest zamknięty i komputer oraz pompa paliwa ma zasilanie. Zegary i cała reszta gaśnie, gdyż zasilane są z innego obwodu, który - jak opisuje nasz kolega - jest odłączany poprawnie. Stawiam na stacyjkę a w najlepszym przypadku któryś z przekaźników głownych, który może się cyklicznie zawieszać. Gdzie są główne przekaźniki w 155 nie wiem, ale podejrzewam, że w komorze silnika w okolicy akumulatora.
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aquarius01 Zobacz post
    Nikt nie jest nieomylny Opcja alarmu nie ma sensu, gdyż nie ma nic wspólnego z odcięciem zapłonu po rozruchu bo i po co miał być potrzebny. Immobilizer również, gdyż on działa tylko i wyłącznie podczas włączenia zapłonu. Po uruchomieniu silnika nie ma już żadnego znaczenia i jest odłączony. Dlatego Twoja teoria niestety nie ma sensu. Stacyjka jest głównym wyłącznikiem zasilania i steruje bezpośrednio głównym przekaźnikiem włączającym zasilanie do części niskoprądowej. Jeżeli kostka w stacyjce jest wytarta i trzpień od zasilania po przekręceniu i wyjęciu klucza nie odskakuje to obwód cały czas jest zamknięty i komputer oraz pompa paliwa ma zasilanie. Zegary i cała reszta gaśnie, gdyż zasilane są z innego obwodu, który - jak opisuje nasz kolega - jest odłączany poprawnie. Stawiam na stacyjkę a w najlepszym przypadku któryś z przekaźników głownych, który może się cyklicznie zawieszać. Gdzie są główne przekaźniki w 155 nie wiem, ale podejrzewam, że w komorze silnika w okolicy akumulatora.
    Opcja alarmu ma sens w przypadku alarmu nie orginalnego.Spotkalem juz różne cudaczne podłączenia.Twoja teoria o niedociskaniu trzpienia raczej nie ma sensu.Z tego co pamietam jest on dociskany by właczyc obwód.Wiec jego wytarcie powoduje nie załczenie zapłonu.Oraz o ile pamiętam jest jeden przewód ze stacyjki który włącza zapłon,w tym wskazniki itd.Wiec raczej podejrzewam przekaznik . . .

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

Dzięki koledzy za pomoc! Puki co stacyjka działa tak jak powinna i mam nadzieję, że jeszcze trochę pociągnie bo nie chce mi się grzebać w aucie jak taka pogoda na zewnątrz Ale jak tylko problem powróci to się tym zajmę i napiszę w tym temacie

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!