Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Audio w 156 / kłopoty z sygnałem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Audio w 156 / kłopoty z sygnałem

Witam!
    1) Moja AR 156 jest wyposażona w sterowanie radiem przyciskami z koła kierownicy, co nadmienię zwiększa bezpieczeństwo. Czy zmieniając radio na inne jest możliwość by współpracowało ono z przyciskami z kierownicy?
    2) Antena radiowa w mojej AR jest umieszczona w szybie. Nie wiem czy dlatego, czy po prostu ten typ tak ma, ale odbiór stacji radiowych nie jest najlepszy, zanika sygnał, czasem trzeszczy, RDS się gubi i takie tam, czy jest jakiś sposób by poprawić odbiór? Np. poprzez montaż jakiegoś wzmacniacza antenowego? Nie znam się na tym, dlatego pytam.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

pitt24
    Gość

Domyślnie re: Audio w 156 / kłopoty z sygnałem

U mnie po włączeniu ogrzewania tylniej szyby nawet stacja o.Tadeusza zanika

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Może jednak pozostanę przy seryjnym balupunkcie. (Jakie macie zdanie o tym odbiorniku?) Natomiast podjadę do znajomego elektromechanika, który zna się na audio bardzo dobrze, może on poleci mi jakieś dogodne rozwiązanie. Nie chciał bym montować zewnętrznej anteny, bo psuła by bryłę samochodu, a poza tym do wiercenie otworu w nadwoziu... No chyba, że jakaś antenka na kleju na tylną szybę? Chyba gdzieś takie widziałem...
    Nie wiem O. Dyrketor jest u mnie słyszalny przy ogrzewaniu tylnej szyby, bo jeszcze go nie używałem
    Dzięki za odp.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Podpne sie pod temat bo mam dokladnie ten sam problem:

Cytat Napisał alces1
    Antena radiowa w mojej AR jest umieszczona w szybie. Nie wiem czy dlatego, czy po prostu ten typ tak ma, ale odbiór stacji radiowych nie jest najlepszy, zanika sygnał, czasem trzeszczy
    U mnie dokladnie to samo aczkolwiek problemy zauwazam tylko na trasie - w miescie all gra ladnie natomiast na trasie wszsystkie stacje lapie tyle ze slychac charakterystyczne "pierdzenie" w tle

Cytat Napisał alces1
    Może jednak pozostanę przy seryjnym balupunkcie
    Na dodatek rowniez mam Blaupunkta i wiem (odpowiadajac tym samym na pytanie kolegi Alces1'a) ze czesciowo jest to wina Blau - generalnie Blaupunkty maja slabe tunery - zaloz Pioneera a zaloze sie ze problemy znikna.
    Niemniej nie jest to rozwiazanie - to samo radyjko w poprzednim aucie spiswalo sie rewelacyjnie i gralo na najwiekszych zadupiach.

W zwiazku z tym rowniez pomyslalem o jakims wzmacniaczu - tak jak kolega chcialbym raczej uniknac antenki no chyba ze jest cos "delikatnego" na tylna szybe...

Cytat Napisał marcins737
    wzmacniacz antenowy jak najbardziej choć najlepsza jest jednak antena zewnętrzna
    Marcin a czy taki wzmak zaloza mi w Bartexie? Nie wiesz ile to moze kosztowac?

Użytkownik Romeo Avatar Siekier
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    nie używam tunera radiowego od wielu lat
    W sumie ja prawie tez nie uzywam ale jak jade w trase to lubie czasem sobie na wiadomosci wlaczyc zeby wiedziec co sie dzieje

Cytat Napisał marcins737
    założą na pewno , ceny nie znam , nie używam tunera radiowego od wielu lat więc temat jest mi obcy po za wiedzą teoretyczną
    Myslalem tez o chlopakach TMiN-Dobry - widzialem ze zakladaja CB to moze wzmacniaczyk do zwyklej antenki tez by zalozyli...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    1 tak , w tym celu musisz zakupic specjalny interface , popytać o niego możesz np w firmie
    Bartex z Łodzi (wpisz w google słowa "bartex łódź" , nie każde radio może współpracować
    z oryginalną kierownicą AR !! sprawdź do jakich są interfaces
    Ja zalozylem sobie taki interface po zmianie wnetrza na poliftingowe kupilem na piloty.pl za 140 z przesylka do alpiny wiec w miare tanio, podlaczenie tego to 3 kabelki i jakies 20 minut na skrecenie i rozkrecenie kierownicy i dociagniecie do radia
    nazywa sie toto UNI20
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

MARCUS
    Gość

Domyślnie

Od niedawna jestem posiadaczem 166 z 99/00. Mam kłopot z radiem. Otóż nie moge nim sterować. Gra mi tylko II program PR i koniec.Cały panel działa, ale radio nie. Nie wiem jak długo to trwa, bo facet który mi go sprzedawał, ciutkę się rozmijał z prawdą w niektorych kwestiach, więc i tak mu nie zaufam. Stąd moje pytanie co to może być, czy bez wizyty w ASO się nie obejdzie?? Trochę mi się to nie uśmiecha. Z góry dziękuję za pomoc.

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Witam
    Jezeli chodzi o slaby odbior stacji radiowych....
    nalezy sprawdzic , czy radio podaje + 12 na wzmacniacz , ktory w sedanie znajduje sie za oslona tylnego prawego slupka( tyl po stronie pasazera).
    Mialem ten sam problem , czyli brak zasilania na wzmacniacz anteny.
    nallepiej po rozebraniu , polaczyc sie miernikiem na tzw przejscie i znalezc przewod od wzmacniacza w kostce iso od radia.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Może jednak pozostanę przy seryjnym balupunkcie. (Jakie macie zdanie o tym odbiorniku?) Natomiast podjadę do znajomego elektromechanika, który zna się na audio bardzo dobrze, może on poleci mi jakieś dogodne rozwiązanie. Nie chciał bym montować zewnętrznej anteny, bo psuła by bryłę samochodu, a poza tym do wiercenie otworu w nadwoziu... No chyba, że jakaś antenka na kleju na tylną szybę? Chyba gdzieś takie widziałem...
    Nie wiem O. Dyrketor jest u mnie słyszalny przy ogrzewaniu tylnej szyby, bo jeszcze go nie używałem
    Dzięki za odp.
    Jeśli masz problem z odbiorem to tutaj masz mój sposób na to: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...locenia-2.html

Gdybyś chciał też zmienić radio a mieć nadal sterowanie w kierownicy to musisz tylko zwrócić uwagę czy nowe będzie miało wejście na sterowanie z zewnątrz. Większość nowszych modeli to już ma i wtedy wystarczy tylko kupić przejściówkę za około 120 zł i podłączasz ją pod kostkę, która steruje seryjnym radiem a potem wpinasz w radio i gotowe. Tutaj masz link do firmy produkującej to w Wieliczce: http://www.piloty.pl/firma.html

Pozdrawiam.

MARCUS
    Gość

Domyślnie

DZięki wielkie, sprawdzę ten trop.
    Pozdrawiam