Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Awaria pedału sprzęgła

warewolf
    Gość

Domyślnie Awaria pedału sprzęgła

Witam! Znalazłem ostatnio dośc ciekawą Alfę 164 i mogę ją tanio nabyć, ale jest pewien problem - w tej chwili nie da się wrzucić biegu ponieważ pedał sprzęgła jest w podłodze. Właściciel twierdzi, że silnik i skrzynia są w porzadku, ale nie da się w tej chwili tego sprawdzić. Czy naprawa tej usterki jest skomplikowana?
    Podobno tam jest jakiś siłownik, gdzie można go zdobyć i za ile?

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Układ się zapowietrza. Wysprzęglik do wymiany, gdyż tam jest hydraulika, ewentualnie może odpowietrzyć i sprawdzić.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

warewolf
    Gość

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał warewolf Zobacz post
    Wygląda jak ten, kwestia czy ta 164 ma skrzynie 5 cio biegową czy 6cio, bo w twojej sygnaturce jest Q4, gdzie był 6 biegowy Getrag. Jeśli to inna Alfa niż Q4 to 5 tka i taki wysprzęglik w niej był.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

roman
    Gość

Domyślnie

witam moze byc pare przyczyn. ale zapowietrzenie wykluczam bo wtedy pedal ma jeszcze pewien opor. sprawdz poziom plynu ewentualnie uzupelnij i odpowietz a jesli to nic ne da to wiesz ze uklad jest nie szczelny wiec albo lozysko dociskowe albo uszkodzony przewod albo cilinderek w pompie pedalu.....

pozdro...

i upewnij sie czy z ta skrzynia biegow naprawde wszystko wporzodku...

warewolf
    Gość

Domyślnie

W sygnaturce mam jedno, a w życiu drugie. To jest zwykła 184 konna jednostka napędowa,

Ta Alfa stoi dosłownie 500 m od mojego domu i mogę ją mieć bardzo tanio, więc nie ma co wybrzydzać.
    Ok, najpierw posprawdzam to co radzisz Roman, a później ewentualnie się zamówi ten wysprzęglik.

ViP Znawca Avatar Rafał
    Mieszka w
    Kozy k/Bielsko-Biała
    Auto
    164 Q4 , Giulietta QV, 164 - 2 szt , Alfa Galaxy / BUSSO Stelvio Super 280KM/ Spider ph2

Domyślnie

sprawdz płyn hamulcowy w zbiorniczku, jak otworzysz pokrywe bezpieczników pod kierownica po lewej stronie układu kierowniczego jest maskownicy(condon )zdejmij go i tam masz siłownik(sprawdz czy niema wycieków) -układ hamulcowy i sprzęgłowy to jedna instalacja .
    Kiedys przy peknietym przewodzie hamulcowym miałem takie objawy jak opisałes, pozdro!

luked
    Gość

Domyślnie

Jeśli się zdecydujesz i będziesz chciał to naprawić to lepiej upewnij się czy ten siłownik(pompa) będzie pasował bo gdy był zmieniany w mojej belli to były 2 wersje różniące się mocowaniem. Dlatego najpierw trzeba było wykręcić, a potem dobrać. Tamten siłownik przeciekał i miałem raz dokładnie to samo o czym mówisz. Pedał sprzęgła wciśnięty do podłogi i brak wysprzeglania. Odpaliłem, poruszałem w końcu pociągnąłem go do siebie ręką i sprzęgło zaczęło działać, a pedał wrócił do normalnej pozycji . Za klika dni jak jechałem to przestało wysprzęglać z tym że pedał chodził ale lekko. Jak się okazało niedość, że siłownik przeciekał to jeszcze nie było płynu. Wystarczyło dolać płynu na maxa i jakoś działało. Tylko przeciekało ostro i się nieraz zapowietrzało. Więc trzeba było wymienić.

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Cytat Napisał luked Zobacz post
    Jeśli się zdecydujesz i będziesz chciał to naprawić to lepiej upewnij się czy ten siłownik(pompa) będzie pasował bo gdy był zmieniany w mojej belli to były 2 wersje różniące się mocowaniem. Dlatego najpierw trzeba było wykręcić, a potem dobrać. Tamten siłownik przeciekał i miałem raz dokładnie to samo o czym mówisz. Pedał sprzęgła wciśnięty do podłogi i brak wysprzeglania. Odpaliłem, poruszałem w końcu pociągnąłem go do siebie ręką i sprzęgło zaczęło działać, a pedał wrócił do normalnej pozycji . Za klika dni jak jechałem to przestało wysprzęglać z tym że pedał chodził ale lekko. Jak się okazało niedość, że siłownik przeciekał to jeszcze nie było płynu. Wystarczyło dolać płynu na maxa i jakoś działało. Tylko przeciekało ostro i się nieraz zapowietrzało. Więc trzeba było wymienić.
    a ja obstawiam przewodzik cisnieniowy od siłownika sprzegła ;P miałem to dwa razy i objawy identyczne - poznać można po szybko uciekającym płynie ze zbiorniczka, jak odpalisz to widac jak "sika" z tego cienkiego przewodu. Naprawa banalna, dorobienie ok. 10-15 zł, wymiana 5 minut.
    Dopiero jak to sprawdzisz, rozważaj bardziej kosztowne opcje typu np. łozysko oporowe lub sam siłownik.
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38