Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Spadek mocy :/ Czy to może być zawór turba ?

Maliniak1989
    Gość

Domyślnie Spadek mocy :/ Czy to może być zawór turba ?

Witam,

Wczoraj wieczorem jeździłem autkiem i jak z niego wysiadałem wszystko było ok. Dziś rano auto ma 50 % mocy mniej (((. W przedziale 2000-2500 obr. samochód nie dostaje doładowania więc raczej coś nie jest tak z turbem ? Ale czy może być to wina zaworu przy turbosprężarce bo wydaje mi się że jest on "okopciały". Będe wdzięczny za Wasze sugestie.

Pozdroo

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

EGR w upalne dni po przygrzaniu słońcem może rosić, nie powinien, ale najczęściej mu się to nie udaje. (oczywiście b.minimalnie mgiełką) co do spadku mocy w pierwszej kolejności wypnij przepływkę i sprawdź czy jest różnica pomiędzy "bez" a "z".

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Sprawdź zawór Turba, jest wielkie prawdopodobieństwo że on zawinił,bardzo często się brudzi sadzami, ja miałem podobny przypadek, ale przy czyszczeniu rozleciał się w rękach i musiałem zakupić nowy (150zł) , auto nie to

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

czy kolega khropek może podać gdzie dokładnie jest ten zawór

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Miałem ten sam problem u siebie. Winnym był zawór overboost który steruje zmienną geometrią turbiny.
    W AR 147 jest on dostępny po ściągnięciu osłony pod silnikiem i wykręceniu rury gumowej turbo-intercooler.
    Można go wyczyścić jak w tym temacie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...on_manual.html
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto

Domyślnie

Dokładnie jak napisał kolega wyżej, dostęp swobodny od spodu samochodu, na obudowie filtra powietrza możesz mieć potencjalny problem z odpięciem wężyków, ja miałem niestety, wężyki były twarde jak kamień i po prostu zgrzane z czujnikiem może to był odosobniony przypadek, ale na wszelki wypadek ostrzegam.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał khropek Zobacz post
    Dokładnie jak napisał kolega wyżej, dostęp swobodny od spodu samochodu, na obudowie filtra powietrza możesz mieć potencjalny problem z odpięciem wężyków, ja miałem niestety, wężyki były twarde jak kamień i po prostu zgrzane z czujnikiem może to był odosobniony przypadek, ale na wszelki wypadek ostrzegam.
    W takim wypadku jak wężyki są zapieczone jest możliwość ich zdjęcia np nożykiem (odcinamy), potem trzeba dokładnie z zaworku "zeskrobać" stare a do podpięcia zastosować inny wężyk o podobnej średnicy (gumowy) i na obejmach pozakładać z powrotem (jeden koniec do overboosta, drugi nakładamy na stare wężyki poodcinane i zaciskamy obejmami).
    Moim zdaniem będzie trzymać jeszcze lepiej niż jak było "po staremu".
    Ja przeniosłem swój overboost na pas przedni (w okolice wentylatora chłodnicy z przodu) i wykorzystałem do ponownego podpięcia kawałek tego wężyka który doprowadzony jest do gruszki turba. (było go za dużo więc odciąłem)
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 12-05-2010 o 09:42

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Overboost - czyli jak nazwa wskazuje zawór przeładowania turbiny. Rzeczywiście warto do niego zajrzeć ponieważ sztuczne podtrzymanie turba może powodować nawet oberwanie łopatek. A źle działający zawór uniemożliwia osiągnięcie prawidłowego stopnia doładowania.

Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto

Domyślnie

Przez ten uszkodzony zawór miałem nie doładowany silnik, odpaliłem FiatEcuScan i tworzyłem wykresy, potem wyeksportowałem i wyglądało to mniej więcej tak:
    Załącznik 10825
    Jak widać nie doładowanie w skrajnych przypadkach sięga 600mBar

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Venomek
    Mieszka w
    Radzionków
    Auto
    AR 147 FL 1.9 JTD-M 16V 150KM +Q2 (188KM/405Nm)

Domyślnie

Cytat Napisał khropek Zobacz post
    Przez ten uszkodzony zawór miałem nie doładowany silnik, odpaliłem FiatEcuScan i tworzyłem wykresy, potem wyeksportowałem i wyglądało to mniej więcej tak:
    Załącznik 10825
    Jak widać nie doładowanie w skrajnych przypadkach sięga 600mBar
    Witam,

Powiem wprost - nie chce się wymądrzać za bardzo, bo moja bella na razie nie sprawiła mi większych problemów, ale mam trochę doświadczeń z Punto 1.9 JTD i TDI z grupy VW.

Moje sugestie to:
    1. Sprawdzić szczelność wszystkich przewodów gumowych od turbo do I/C, od I/C do silnika - sprawdzić same węże (czy nie ma pęknięć/rozcięć), oraz mocowania. Jak jest nieszczelność to efekty takie jakby nie było turbo.
    2. Zawieszający się blow-off - częsty problem w TDI (znam dwa przypadki w ASZ (130KM) i 1 ze służbówki 110KM. Niestety na naszej ropie osadzają się ogromne ilości nagaru i zawór się "zapycha" a w służbówce mi po 4 latach przegnił... :/ Nie wiem jak do belli ale do służbowej skody kosztował ok. 400 zł - po wymianie Skoda jak nowa
    3. Problem z przepływką. W Punto miałem nalatane ponad 240 k km i miałem 6 różnych przepływek... UWAGA: Zamienniki NIE DZIAŁAJĄ!!! Tylko i wyłącznie Bosch). Wyjąc, przedmuchać i założyć. Jak wykluczone pkt 1 i 2, to do wymiany.
    4. Sprawdzanie EGR bym zostawił na koniec.. ale jak się zapcha syfem to jest szansa na jego przeczyszczenie. Wyjąc i przedmuchać powietrzem z kompresora. Jeżeli wszystko inne wykluczone a czyszczenie nie pomaga - WYMIANA. (Ponoć można odpiąć... ale ja wychodzę z założenie że skoro sztab inżynierów takie coś zainstalował to ma to czemuś służyć).

Jest jeszcze kilka innych opcji, ale powyższe to standard dla JTD i w ogóle diesli. Jak kolega wykluczy powyższe to zapraszam na priv.

Pozdrawiam
    Venom'ek
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 16V JTD-M Q2 (188KM/405Nm)
    ---------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...d_m_150km.html