Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Poziom oleju na komputerze - ubywa?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie Poziom oleju na komputerze - ubywa?

Panowie wyjeżdzając rano do pracy, po przekręceniu kluczyka zauwazyłem, ze na komputerze pokazało nie pełny poziom oleju, tzn. jak sprawdza tam wszystkie systemy to jest też OIL coś tam i pasek który pokazuje poziom oleju z podzialkami do tej pory było pełno a dzis rano było bez jednej kreski. Olej wymieniałem jakieś 1-2 tyś km temu na CASTROL 5W40 nie wiem jaki byl lany wcześniej samochód nie stał na górce ani nic. Czy mam się martwić, czy jedna kreska na komputerze to duży ubytek w rzeczywistości???

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Panowie wyjeżdzając rano do pracy, po przekręceniu kluczyka zauwazyłem, ze na komputerze pokazało nie pełny poziom oleju, tzn. jak sprawdza tam wszystkie systemy to jest też OIL coś tam i pasek który pokazuje poziom oleju z podzialkami do tej pory było pełno a dzis rano było bez jednej kreski. Olej wymieniałem jakieś 1-2 tyś km temu na CASTROL 5W40 nie wiem jaki byl lany wcześniej samochód nie stał na górce ani nic. Czy mam się martwić, czy jedna kreska na komputerze to duży ubytek w rzeczywistości???
    Wiesz co te kreski są raczej orientacyjne. Stara metoda organoleptyczna zajrzeć pod maskę i na bagnet będzie najlepsza.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie ale wskazuja poziom oleju?

bo jeden z moich znajomych stwierdzil ze kresek ubywa im blizej interwalu wymiany oleju ustawionego w infocenter, ale przeciez w instrukcji wyraznie pisze wskaznik poziomu oleju silnikowego (dot. tylko wersji JTD). a on na to ze w bagnecie nie mam czujnika i ze jest tak jak mowi, a moze czujnik jest w misce? mi tez ubylo niedawno z 4 kresek na 3.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    bo jeden z moich znajomych stwierdzil ze kresek ubywa im blizej interwalu wymiany oleju ustawionego w infocenter, ale przeciez w instrukcji wyraznie pisze wskaznik poziomu oleju silnikowego (dot. tylko wersji JTD). a on na to ze w bagnecie nie mam czujnika i ze jest tak jak mowi, a moze czujnik jest w misce? mi tez ubylo niedawno z 4 kresek na 3.
    Czujnik jest w misce. Jest to tylko elektronika, brak jednej kreski to żadna tragedia. Do tego silnik nawet sprawny troszkę oleju zużyje.
    Dalej uważam, że poziomu to trzeba pilnować na bagnecie. Wyświetlacz traktować orientacyjnie.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    Hmm.. może coś w tym być bo na tym samym kompie mam, że SERVICE za ok 5 tyś km (to się da jakoś skasowac, co będzie jak dojdzie do zera???, samochod stanie i nie pojedzie, czy to tylko orientacyjna informacja)

Po pracy sprawdze wizualnie na bagnecie bo z rana brakło czasu ale trochę się zaniepokoiłem...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie to tylko orientacja

mozesz to sam ustawic i zresetowac, jest to opisane w instrukcji ktora mozna pobrac za free, linki w temacie na gorze strony