Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: kolejny problem z ciśnieniem paliwa

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    milanówek
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 km '99

Domyślnie kolejny problem z ciśnieniem paliwa

Witam, przejde od razu do rzeczy. Około tydzień temu, stałem na światłach i auto nagle zgasło (bez żadnych wcześniejszych obiawów typu falowanie obrotów itp.) po chwili mormalnie zapalił z tym że w czasie jazdy pare razy szarpneło, jak by brakowało paliwa. Wróciłem do domu, zgasiłem silnik i od tamtej pory alfa nie zapala. Po powrocie oczywiście podłączyłem pod kompa - brak błędów, po kilku próbach uruchomienia pojawił się błąd - za niskie ciśnienie na listwie (było 180bar), wyczyściłem regulator, kolejna próba - nie zapala, brak błędów, ciśnienie ok.400 bar. następnie wymieniłem o-ringi na regulatorze i znowu - nie zapala, brak błędów, ćiśnienie 500-550 bar.
    Kiedyś miałem podobny problem, ale wtedy pomogło wyczyszczenie regulatora, poza tym czasami falowały mi obroty (+/-50 obr/min) pomyślałem że to na pewno regulator, kupiłem nowy i to samo - nie zapala, brak błędów, ciśnienie 500 bar. przy włączonym zapłonie FES pokazywał otwarcie regulatora 40%.
    Skończyły mi się pomysły co dolega mojej belli.
    Filtr paliwa wymieniony ok 3 miesiące temu, pompa paliwa sprawna (nawet wyjełem żeby wyczyścić ale była czyściutka). Bezpieczniki i włącznik uderzeniowy tez sprawdzone.
    Jeszcze dodam że nigdy nie miałem problemów z rozruchem, zawsze paliła "na dotyk"
    Jak by ktoś z Was miał jakiś pomysł to bardzo proszę o pomoc

Syl66
    Gość

Domyślnie

Trzeba sprawdzić czy podczas kręcenia z przewodów nadmiarowych przy wtryskiwaczach paliwo wycieka.Jeżeli paliwo się pokazuje to na próbę wymieniłbym czujnik wału bo to z niego bierze sygnał do otworzenia wtryskiwaczy.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    milanówek
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 km '99

Domyślnie

Syl66, nie bardzo wiem o które przewody chodzi, czy o przelewy z wtrysków?
    Gdzie znajduje sie czujnik połorzenia wału (wiem że gdzieś przy kole zamachowym), chodzi mi o to czy jest do niego dostęp od góry po otwarciu maski.

---------- Post added at 16:17 ---------- Previous post was at 14:52 ----------

coś jeszcze mi się przypomniało o czym nie wspomniałem, wsześniej po włączeniu zapłonu pompa w baku pracowała ok. 3 sekund a teraz jest to coś ok 1 sekundy.
    Czy to jest normalne że tak krótko pompa pracuje?