Witam wszystkich.
Przymierzam się na poważnie do kupna za kilka miesięcy 164. Będzie to trzecie auto w domu do jeżdżenia dla przyjemności, ewentualnie zapasowe, więc nie oczekuję od niego funkcji daily-drivera. Od kilku miesięcy gromadzę informacje o tym modelu i w zasadzie mam upatrzoną wersję, jaką bym chciał, ale poproszę o wypowiedzenei się użytkowników.
Zdaję sobie sprawę, że auto będzie miało swoje lata i nie cieszy się opinią bezproblemowego i niezniszczalnego. Nie szkodzi. Chcę 164
Wiem, że podobnych postów jest sporo, ale w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, więc proszę o wyrozumiałość...
Na czym mi zależy:
- musi być 164, nic innego nie wchodzi w grę. Uparłem się i już.
- wyposażenie nieistotne, nie musi mieć klimy, elektryki itp.
- bajery typu samopoziomujące się zawieszenie - nieistotne.
- na mocy i osiągach mi nie zależy zbytnio - nie zamierzam palić gumy i upalać auta, a raczej rozkoszować się zakrętami w pięknym youngtimerze.
- skrzynia tylko manual.
- tylko benzyna. Diesli nie uznaję.
- MUSI być w miarę prosta do serwisowania, mieszkam w małym miasteczku, gdzie najbardziej zaawansowany pojazd to Golf TDI, a więc fachowców tutaj brak. Mam Volvo V40 T4 i z serwisowaniem jest wielka kupa - muszę jeździć 40km do fachowego serwisu. Tak więc ten punkt jest dla mnie chyba najważniejszy.
- no i fajnie byłoby żeby serwis nie robił wiru w portfelu.
Z tego co wyczytałem to najlepszym pomysłem jest auto sprzed 1993 z 2.0 TS-em ośmiozaworowym, druga opcja to V6 12-zaworowa. Czy dobrze kombinuję? Obawiam się trochę V6-ki bo klasycznie taki silnik robi koszty x2 (miałem kiedyś Vectrę V6), ale może się mylę i nie ma dramatu?
Twin Spark 8V ma już wariator, czy nie? Czytałem, że nie ma, ale spotkałem się z postami (forum zagraniczne) o padniętym wariatorze w 164...? Są TSy 16V? Widziałem w ogłoszeniu, ale może to swap był?
Ważne - czy 164 rdzewieją? Widziałem kilka mocno zgnitych, ale po ewidentnym dzwonie, choć ukrywanym przez sprzedawcę. Widziałem też zupełnie zdrowe - jak jest z blachami?
I najważniejsze - co jest w 164 najkosztowniejsze, inaczej na czym można wtopić? Wiem, że sprzęgło we wszystkich i układ AWD w Q4 (ale Q4 nie chce, nie utrzymam go w dobrym stanie).
Pytanie poza konkursem.
Jak znoszą gaz te silniki? Jeśli spalanie będzie dla mnie za duże, a trafiony przeze mnie egzemplarz będzie się nadawał do awansowania go jako DD, to może pomyślę o LPG (nie nastawiam się z góry, uprzedzając purystów). Jeździ bez problemu na dobrej instalacji, czy zapomnieć od razu?
Proszę przenieść do działu z poradami przy kupnie, jeśli tutaj nie może być takiego posta - ale przyświecała mi myśl o większej orientacji w temacie użytkowników 164, niż ogólnego gremium...
Z góry dziękuję za pomocne rady, za te mniej pomocne również![]()