Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: wspomaganie alfa 159 1.9 jtdm

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147 FL jtdm 150PS

Domyślnie wspomaganie alfa 159 1.9 jtdm

Witam mam Alfę 159 1.9 jtdm z przebiegiem 75tys. km. Od pewnego czasu zaczęła mi głośno pracować pompa od wspomagania. Gdy uruchomię silnik to przez kilka minut jest spokój, po tym czasie pompa zaczyna głośno pracować (nie ma znaczenia czy ruszam kierownicą czy nie). Gdy pompa zacznie głośno pracować to w zbiorniczku zaczyna się burzyć olej. Gdy po uruchomieniu pracuje cicho to olej jest klarowny. Oczywiście olej jest wymieniony na nowy zalecany przez producenta. Wymieniłem pompę na inną (przełożyłem z Alfy kolegi) ale nic to nie pomogło. Objawy są identyczne jak przy mojej pompie. Sprawdziłem rurki i maglownicę i nie zauważyłem wycieków. Pomóżcie proszę. Pozdrawiam!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/159_...i_problem.html - prawdopodobnie konieczna wymiana zbiorniczka.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147 FL jtdm 150PS

Domyślnie

Witam serdecznie!! Dlaczego akurat zbiorniczek? Pytam bo jestem zielony w tym temacie. Pozdrawiam!!

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

W takim razie przeczytaj zapodany Ci powyższy temat!

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147 FL jtdm 150PS

Domyślnie

Właśnie czytałem na temat zbiorniczków. Czy konieczna jest wymiana czerwonego płynu na zielony czy wystarczy wymiana zbiorniczka?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

coś kiepsko czytasz...przeczytaj jeszcze raz, było wałkowane kilka razy w różnych postach użyj opcji szukaj
    Born to be wild.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147 FL jtdm 150PS

Domyślnie

Panowie serdecznie dziękuję!!!!!!!!!!!! Wymieniłem zbiorniczek (110zł. w ASO) i wspomaganie działa jak nowe!! Pozdrawiam ALFAHOLIKÓW!!!!!!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1,9 JTD

Domyślnie Glosna pracy pompy wspomagania

Cytat Napisał guma76 Zobacz post
    Witam mam Alfę 159 1.9 jtdm z przebiegiem 75tys. km. Od pewnego czasu zaczęła mi głośno pracować pompa od wspomagania. Gdy uruchomię silnik to przez kilka minut jest spokój, po tym czasie pompa zaczyna głośno pracować (nie ma znaczenia czy ruszam kierownicą czy nie). Gdy pompa zacznie głośno pracować to w zbiorniczku zaczyna się burzyć olej. Gdy po uruchomieniu pracuje cicho to olej jest klarowny. Oczywiście olej jest wymieniony na nowy zalecany przez producenta. Wymieniłem pompę na inną (przełożyłem z Alfy kolegi) ale nic to nie pomogło. Objawy są identyczne jak przy mojej pompie. Sprawdziłem rurki i maglownicę i nie zauważyłem wycieków. Pomóżcie proszę. Pozdrawiam!!

Witam, też miałem kłopot w mojej Alfie z głośną pompą. Przeczytałem porady na temat przyczyny i sprawdziłem tę ze zbiorniczkiem wyrownawczym oleju. Sedno sprawy. Wymontowałem go i juz chciałem kupić nowy - obecnie około 140,-zl gdy usłyszałem ze coś w nim "kołacze" przy potrząsaniu. Udało mi sie to wyciągnąć i był to filterek, który się poluzował. Jest on z jednej strony zaślepiony. W czasie jazdy obrócił sie właśnie tak, ze powodował "zatykanie" sie przepływu oleju. Zamontowałem zbiornik ponownie, bez filterka i uruchomiłem motor i poruszałem kierownica- cisza, żadnych hałasów. Postanowiłem wmontować podobny filterek na wężu dochodzącym do pompy aby nie mieć znowu takich problemów. Wymiana zbiorniczka i oleju jest wiec zbędna ! Jeżeli ktoś chce sie pobawić może ten zbiornik przeciąć w poprzek, zamontować filterek tak, aby sie więcej nie poluzował i skleić ponownie. Podobne problemy miałem około 30 tys km wcześniej ale wtedy niepotrzebnie wymieniałem pompę. Wtedy, w czasie demontażu, spuszczania oleju filter ten prawdopodobnie ustawił się tak, ze nie sprawiał kłopotów.
    Ostatnio edytowane przez Zbyszek_M ; 02-08-2014 o 23:04 Powód: blad pisemny

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a widzisz trzebabylo czytac wczesniej forum to bys zaoszczedzil na pompie.Z tym filtrem to kazdy wie.Mozna wyciagnac ze starego i zalozyc ponownie albo kupic nowy poliftowy zbiornik za 120 zl w ASO