Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Na wakacje z Alfą...

cysio
    Gość

Domyślnie Na wakacje z Alfą...

Panowie za 2 miesiące wyjeżdżam na wakację swoją 156 i mam kilka pytań jak przygotować się do wyjazdu. Mam zamiar zrobić w sumie jakieś 2500km-3000km - do Włoch i z powrotem. Problem w tym, że jadę z małym dzieckiem i chcę uniknąć jakichkolwiek niespodzianek.
    Moja AR jest bardzo zadbana i dopieszczona i nie powinno się nic stać. Co mnie najbardziej przeraża to jakiś problem, typu uniemożliwienie dalszej jazdu.

Moje pytanie jest następujące - jak się przygotwać, co sprawdzić w samochodzie aby w miarę jechać bezstresowo. Co możecie polecić, jaki typ ubezpieczenia na wyjazd w razie awarii i co ze sobą zabrać? Co mnie przeraża - to chyba awaria rozrządu, czy np czujnika położenia wału... Chyba przed wyjazdem zlecę w ASO sprawdzenie paska rozrządu, chociaż mam na nim zrobione 20tys ale wskazówka obrotomierza często mija 6. Do tego za kilka tygodni zmieniam całe hamulce z przodu.

Kosiar
    Gość

Domyślnie

rozrząd najważniejszy sprawdź go bo jak Ci gdzieś strzeli to pozamiatane , posprawdzaj płyny sprawdź stan zawieszenia weź zapasowe żarówki :mrgreen: i w drogę

Rosik
    Gość

Domyślnie

sprawdź ciśnienie w oponach, weź ze sobą puszkę oleju obejrzyj samochód czy coś nie wymaga natychmiastowej uwagi i w drogę.

Mój ojciec prawie co miesiąc robi trasę z Belgii do Polski i z Polski do Belgii - po autostradach, w korkach itp, w sumie razem 2000 km. I ani razu (odpukać tfu tfu) mu Alfinka nie stanęła, więc nie ma co się niepokoić.

Ale żeby dmuchać na zimne, to weź skrzynkę z narzędziami - najgorzej jest jak padnie na trasie jakieś gówienko, a człowiek nie może go naprawić, bo po prostu nie ma czym

cysio
    Gość

Domyślnie

Nie no takie rzeczy jak ciśnienie to ja sprawdzam co 2 tyg. Ale żarówki to fakt, szczególnie nasze ukochane H6W raczej nie są dostępne na każdej stacji. Austryjackie kasztany lubią się do wszystkiego doczepić.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Płyny ustrojowe posprawdzać przed samym wyjazdem, klimkę nabic bo może sie przydać czasami :mrgreen: , zawiecha czy nie ma luzów w newralgicznych miejscach, komplect żarówek jak juz koledzy pisali, zapas oleju płynu chłodniczego i spryskiwaczy no i podstawowe klucze które kto wie...moga sie przydac czasami...

Potem zostaje nawoskować, umyć szybki, włozyc ciemne okularki i.... w drogę delektowac się pięknymi widokami i piekną praca silnika...

Ja też zrobie cos koło 2000 w wakacje wiec pewnie tydień przed gorączkowo bede sie szykował
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

cysio
    Gość

Domyślnie

A jak sprawuje się wg was "zapas w sprayu"? Czy ktoś miał doświadczenie z tym i brać coś takiego?

AR_33
    Gość

Domyślnie

Zapas w sprayu sprawdza się ale w kołach o średnicy do 14", powyżej i tak będziesz musiał dopompować bo w sprayu jest za mało ( jeśli jest duży ubytek ciśnienia)
    Sprawdz stan chłodnicy, czy wentylator zawsze się załącza i płyn chłodzący, jak przjdzie Ci stać w korku w upale to jest to jedna z podstawowych rzeczy
    Jeśli jest klima, to koniecznie sprawdz, nie ma nic gorszego jak zmęczone marudzące dziecko w rozgrzanym samochodzie
    Zaopatrz się w boczne osłony przeciw słoneczne, bardzo dobrze się sprawdzają w słoneczne dni (dziecko na tylnym siedzeniu w foteliku ma cień i jest spokojniejsze).
    Nie piszę o sprawdzeniu hamulcach bo jest to tak oczywiste, jak wlanie paliwa do zbiornika
    Jeśli masz możliwość zabierz lodówkę turystyczną zasilaną z gniazda zapalniczki, nic tak nie poprawia samopoczucia w podróży jak chłodny napój :mrgreen:

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    Sprawdz stan chłodnicy, czy wentylator zawsze się załącza i płyn chłodzący, jak przjdzie Ci stać w korku w upale to jest to jedna z podstawowych rzeczy
    dokładnie,jak jeżdzę z Niemiec do PL i w drugą stronę to jest częsty widok jak z korków zjeżdzają na pobocze samochody bo się zagotowały.W razie czego pamiętaj nie dolewaj zimnej wody do gorącego silnika.Życzę szerokiej i spokojnej drogi.

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał cysio
    Mam zamiar zrobić w sumie jakieś 2500km-3000km - do Włoch i z powrotem
    Sorki, że tak z innej beczki. Ale na jakiej zasadzie jedziesz do Włoch. Sam sobie organizujesz wyjazd, czy jedziesz z jakąś ekipą :?:

Mi też chodzi po głowie taki wypad i może podsuniesz mi jakieś ciekawe pomysły.

A co do sprawdzenia samochodu to polecam Ci bielskie ASO. Ja w zeszłym roku za przegląd zawieszenia i i nnych duperel zapłaciłem 43pln. Obsługa moim zdaniem na b.dobrym poziomie.

W której dzielnicy Bielska mieszkasz :?:

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

ja na Twoim miejscu dał bym kilka setek do ASO zeby mi sprawdzili autko od A do Z ..

ja robie 3500 km miesięcznie - co 2 tyg sprawdzam płyny, wtyczki, hamulce, gumy na wahaczach .. jak do tej pory zawsze do domu dojechałem (odpukac i nie zapeszać )
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW