Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Dziwna sprawa z obrotami (2.0 V6 Turbo)

DNX
    Gość

Domyślnie Dziwna sprawa z obrotami (2.0 V6 Turbo)

Witam,

Zakupiłem ucieszyłem się i widzę że problemów początek

Mam problem z obrotami silnika, jak jest zimny to jest ok, problem pojawia się w momencie kiedy się rozgrzeje.

Na gorącym silniku odpalam i jest ok - jak dodam gazu to obroty zostają na 2 tyś czasem na 3 tyś nie falują są na stałym poziomie.

Zgaszę - odpalę obroty 950 dodam gazu i od nowa ...

Sprawdziłem przepływomierz jest czysty no wygląda jak nówka (nawet sprawdzę czy w fakturach z ASO nie ma zaznaczonej wymiany) odkręciłem przepustnicę i jest czysta (delikatnie tłusta na brązowawy kolor ale nie ma syfu)

Z silniczkiem krokowym problem by się pojawiał od początku i obroty by falowały (tak zdążyłem wyczytać w innych tematach)

Sonda lambda po oględzinach wzrokowych wygląda na nową (przewody w odróżnieniu od pozostałych w pęczku są jasne)

Nie świeci mi kontrolka ECU, ABS (przy okazji działał jak kupiłem a teraz nie), Poduszka powietrzna. Na zimnym silniku pokazuje ciśnienie oleju jak się rozgrzeje to nawet nie chce drgnąć,

Proszę o pomoc <prosi>

- - - Updated - - -

Bonus do informacji, po odłączeniu akumulatora i podpięciu od nowa problem ustąpił ale wiem, że tylko na jakieś 10 km więc pozostaje problem odszukania odpowiedzialnej za to czujki (wyklucza to dziurawe węże w dopływie powietrza. może sugestie gdzie szukać?

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Moim zdaniem to czujnik położenia przepustnicy lub problem z samą przepustnicą

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

DNX
    Gość

Domyślnie

jak sprawdzic zatem czy przepustnica jest sprawna? Macie na to jakies patenty? Myslalem ze to od napietej linki ale po zdjeciu jej i "recznym" dodaniu gazu obroty wariuja nadal. Sprawdzalem polozenie przepustnicy, obroty nadal sa wysokie pomimo cofniecia sie tego "trzymaka" linki do pozycji w ktorej dotyka oporka na przepustnicy. Sprawdze styki na czujkach jutro. Czy macie kostke wpieta z przodu nad lampa od strony pasazera? Mam tam miejsce a kostki brak. Ponadto patrzac po kablach zauwazylem wypiety przewod bialo czerwony w bagazniku ale nie moge znalezc dla niego miejsca. Hmmmm jutro zrobie kilka zdjec tych elementow ktore mi sie nie podobaja lub nie wiem do czego sluza i wrzuce tutaj, rozwiazanie zapewne jest proste tylko trzeba porownac

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Poruszaj osią przepustnicy na boki może ma luzy i przepustnica się nie domyka do końca

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Świeżak Avatar flup
    Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

cholera, miałem kiedyś dokładnie takie same objawy ale za Chiny nie mogę sobie przypomnieć co to było, ale to byla jakaś pierdoła w okolicach przeplywomierza.

DNX
    Gość

Domyślnie

Przepraszam za długa cisze taka praca Obroty wariowały przez ukręcona śrubę mocującą czujnik położenia przepustnicy, jak ją ruszyłem to mi została w dłoni, juz naprawione, nawet przez prawie tydzień spokojnie jeździłem do pracy aż do dziś gdzie w trakcie jazdy auto zaczęło łapać obroty i obniżać je tak że prawie zgasło po czym 300 m od biura zgasło i już nie odpali. Czuć benzynę jak kręcę rozrusznikiem ale tylko wewnątrz auta, nie widzę przecieków ale w garniaku trudno się wczołgac pod auto hmmm w ogóle to na kanał bo się nie da wczołgać, ale wracając do tematu Za chwilę kończe pracę i muszę zorganizowac holowanie sprzętu Nie wiem czy to jakiś znak ale zgasło koło cmentarza hmmm czyzby trup?

DNX
    Gość

Domyślnie

hmmmm po odstoju 8-godzin auto nadal nie chciało odpalić - pomyślałem zalewa go benzyna więc otworzyłem bagaznik i wyciągnąłem bezpiecznik od od pompy paliwa, zakręciłem zagadał strzelił w wydech zgasł. Wpiąłem bezpiecznik przekręciłem zagadał i pojechałem. Hmmm teraz obiaw jest taki że jak gwałtowniej ruszę to zaczyna go szarpać. Po dodaniu gazu jakby go zatykało a po zdjęciu całkowicie nogi z gazu przejechałem 15 km do domu na piątym biegu z prędkością 80 km/h i bez problemów. Wygląda na to, że teraz go zalewa. Zgasiłem odpaliłem benzyna śmierdzi obroty wariują. Czyli mam problem teraz z tym że obroty wariują bo go zalewa benzyna :/ Jak rano odpalę i będę jechał spokojnie tak, żeby silnik nie wkręcił się powyżej 3 tyś obrotów to jest spoko.... No to zagadka gdzie teraz zajrzeć?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kasza85
    Mieszka w
    jelenia góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r

Domyślnie

zawór podciśnieniowy na listwie wtryskowej - http://allegro.pl/listwa-wtryskowa-a...401028636.html na tej aukcji widać go z lewej strony kawałek - ja u siebie wymieniałem bo miałem to samo.
    Alfa 164 3.0 94r - była
    Alfa 164 3.0 96r - była
    Alfa 166 3.0 00r - jest

DNX
    Gość

Domyślnie

Benzyna z tego czasem kapie u mnie mhmmm czyli już wiem co trzeba wymienić dzieki wielkie zobaczymy czy to będzie wszystko odnośnie obrotów i szaleństwa