Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa romeo 156 2.4JTD zgasła i nie odpala

kaluza
    Gość

Domyślnie Alfa romeo 156 2.4JTD zgasła i nie odpala

Witam wszystkich alfoholików Jestem posiadaczem wyżej wymienionej alfy Sportwagon z grudnia 2002r.
    No więc przejdę do tematu:
    2 tygodnie temu zalałem alfę do pełna dobrą ropą odpaliłem przejechałem może 60-70m i zaczęła obroty popływały i zgasła (na jałowym)
    pierw wymieniłem akumulator na nowy stary miał już 7 lat.. Trafiła do jednego do drogiego aso i dalej nic.. nie pali. Został sprawdzony cały układ paliwowy(wszystkie pompy itd) ciśnienie na listwie i pompie wysokiego ciśnienia jest dobre nie pamiętam już ile ale jest w normie , rozrząd itd. komputer 0 błędów (poza poduszką xD )
    Test przelewowy zrobię dopiero jutro ( rozładowali cały akumulator)
    Zawór egr zamknięty od 2003 roku. nigdy nie było z nią problemów poza zawieszeniem i regeneracją turbo (:
    W najgorsze mrozy itd odpalała od dotknięcia.

Aaa i jeszcze jedno oczywiście z plaka próbowałem i pali jeśli jest psikane chodzi zabieram plaka to gaśnie. (straszny hałas i biały dym z rury)
    dodatkowo znalazłem spalony bezpiecznik przy akumulatorze 60A wymieniłem i również wymieniłem 80A na akumulatorze tak na wszelki wypadek.

aktualnie siedzę w holandii mam sporo narzędzi grzebać w silniku mogę bez problemu

Więc może ktoś spotkał się z takimi objawami lub ma ktokolwiek jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić ?
    Pozdrawiam Koglegów i liczę na jakieś dobre podpowiedzi w czym leży problem

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kiss1990
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl/ Dęborzyce / Pniewy /WLKP
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD i 2.4 JTD

Domyślnie

chodzi na plaku no bo w tym czasie spala tylko plaka wiec wychodzi na to ze nie dostaje paliwa. a moze to jakis problem z imo? moze przez te ingerecje w prad i te spalone bezpieczniki sie rozkodowal albo cos. sprubuj odpalic drugim kluczykiem jesli masz albo sprubuj jakos sprawdzic ten imo. pozdro

kaluza
    Gość

Domyślnie

Witam kolegów no i wyszło jak te aso są cudowne.. więc naładował się przez noc akuku.. podłączyłem do wszystko do testu przelewowego kręciłem z 45sec-1min patrze a tam pusto w strzykawach :O co jest grane odkręcam filtr paliwa ,przekręcam korek od wody ten od spodu a tam wyciekło ropy ze trzy krople .... diagnoza: padnięta pompa paliwa w baku. Dziękuje cudownemu ASO za sprawdzenie układu paliwowego -.- nie polecam aso w emmen w holandii oraz w niemczech w okolicach meppen

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

to dobrze myslalem ze paliwa nie dostaje

kaluza
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kiss1990 Zobacz post
    to dobrze myslalem ze paliwa nie dostaje
    Tak. wymieniłem pompę lecz nie działa.. brak zasilania na pompie może ktoś ma jakiś pomysł albo posiada schemat instalacji zasilania pompy paliwa?

nowinka zwieram przekaźnik od pomp paliwa na krótko a tam włącza się wentylator istna magia ...
    Ostatnio edytowane przez kaluza ; 27-05-2013 o 19:00

kaluza
    Gość

Domyślnie

Ciąg dalszy mego monologu. A więc czyszczenie styków itd napięcie 12+ wróciło na pompę lecz brak masy komputer wyrąbał błąd (dopiero za kilka dni będę miał dostęp do kabla więc nie wiem jaki) podłączyłem masę na krótko (igła w kabelek i do śruby) pompa wróciła do życia i działa jak powinna. puki co czekam aż po raz kolejny naładuje się akumulator i będę próbował odpalić autostartem puki nie odpali będę ją męczył na komputer ma dojechać bella o własnych siłach
    ( cały wkład pompy pobrałem z dawcy 156 1.9 jtd 30 euro na szrocie )

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

no tak to jest z ta elektryka ze jedno ruszysz to zaraz cos nastepnego trzeba naprawic ale sprawdzic. dziwna historia z twoja Bella ale próbuj dalej i sie nie poddawaj. pozdro