witam , w Poniedziałek Kupiłem alfę 1.9 105km
przejechałem ok 170 km na trasie z prędkością ok 90km/h , 30km na miejscu czyli odcinki po 5 max 7km
alfa spaliła 9L ropy, wiem ze to nie normalne ale tak jest , Może jakieś sugestie?
witam , w Poniedziałek Kupiłem alfę 1.9 105km
przejechałem ok 170 km na trasie z prędkością ok 90km/h , 30km na miejscu czyli odcinki po 5 max 7km
alfa spaliła 9L ropy, wiem ze to nie normalne ale tak jest , Może jakieś sugestie?
Tak ja mam jedną sugestię, użyć wyszukiwarki google:
https://www.google.pl/search?q=alfa+...ient=firefox-a
Przyczyn może być dużo, od nieszczelności, przez przepływomierz do wtryskiwaczy.
Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T
Temat dużo razy wałkowany, wystarczy użyć szukajki
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...td_105_km.html
a tak na szybko to sprawdź szczelność dolotu, winne mogą być filtry powietrza i paliwa szczególnie jak dopiero co kupiłeś alfę. Uwalony termostat też ma wpływ na podwyższone spalanie, przepływomierz. A po za tym to jeszcze takie rzeczy jak zbieżnośc, ciśnienie w oponach i ich zużycie, trzymające hamulce. Przyczyn może być mnóstwo. Jaką masz temperaturę cieczy chłodzącej? Za bardzo tym wskaźnikiem nie można się sugerowac ale zawsze coś.
w pierszej klejnosci obejrzyj filtr powietrza
temperatura na wskaźniku oscyluje w granicach 50 max 60 Stopni, termostat kupiłem wczoraj założę go jutro, bo jest prawdopodobnie uwalony, filtry też jutro, podobno nie były wymieniane ok 2lat tak mówił,szczelność dolotu chyba jest bo nigdzie nic nie syczy a ciągnie ładnie, przepływka, wtryski to dopiero jak ją podłącze pod komputer, a jak sprawdzić w domowych warunkach szczelność dolotu?
dodam ze EGR jest zaślepiony, tak mi sie wydaje bo widziałem pod pokrywą silnika ze wężyk od podciśnienia jest zaślepiony.
i jeszcze jedno Nie wiem przy jakiej granicy obrotów (obrotomierz nie działa naprawa jutro) ale gdzieś w orientacyjnej granicy 1700-2400 obrotów czuję jak by coś go "trzymało brakuje mocy"po czym po chwili juz jest ok .
Ostatnio edytowane przez Michał 12 ; 07-06-2013 o 12:34
Przejechales 170 km + 30 km, czyli 200 km i spaliles 9 litrow ropy i to jest wg Ciebie ogromne spalanie???? Tzn. ile uwazasz pali 1.9 JTD? 2 l/100 km? CHyba, ze miales na mysli 9l/100km a nie 9 l w ogole na wskazanych odcinkach...
18L na 200km, egr jest zaślepiony jest z niego ściągnięte podcisnienie, i jest zaślepka metalowa, czyli co ten wężyk ma byc podłączony?a tylko zaślepka?
Odpięcie wężyka jest niepotrzebne gdy masz metalową zaślepkę.
Jutro wykręcam dwa wtryskiwacze i daję do sprawdzenia do zakładu wyspecjalizowanego w układach CR. Zaczęła mi więcej palić niż w końcówce zimy, tzn zamiast 5,7-5,8 teraz jest 6,2-6,3. Bez używania klimatyzacji
Sprawdź przede wszystkim tą harmonijkę dolotu, tą pomiędzy plastikowym kolankiem a turbem. Jeżeli nikt nigdy nie zmieniał - oj pewnie będzie tam krucho...
dzięki za radę dzisiaj się za to zabieram,![]()
a w Poniedziałek jadę do serwisu fiata na Komputer wiec powiem co i jak