Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Nieszczelnośc układu chłodzącego

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie Nieszczelnośc układu chłodzącego

Mam problem z ubywającym płynem chłodzącym. Ubywa bardzo powoli, ale co parę tygodni muszę dolać 0,5L. Ostatnio ze względu na wyższe temperatury chyba nawet trochę szybciej ubywa. Szukałem kilka razy z latarką, ale nie udało mi się namierzyć w którym miejscu jest wyciek. Pod samochodem nic nie kapie, węże są suche, przynajmniej te które widać od góry. Możliwe że wyciek jest tak mały że od razu zasycha i nie ma po nim śladu. Może powinienem szukać wycieków w kabinie np. z nagrzewnicy. Nie mam pomysłu jak to namierzyć. Czy któryś z Was miał też taki problem i znalazł źródło problemu?

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Zrób test na obecność spalin w płynie chłodniczym

Najczęściej z S3 mini
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Już o tym myślałem i będę to robił w najbliższym czasie.

Nero Provocatore - AR159

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Mam problem z ubywającym płynem chłodzącym. Ubywa bardzo powoli, ale co parę tygodni muszę dolać 0,5L. Ostatnio ze względu na wyższe temperatury chyba nawet trochę szybciej ubywa. Szukałem kilka razy z latarką, ale nie udało mi się namierzyć w którym miejscu jest wyciek. Pod samochodem nic nie kapie, węże są suche, przynajmniej te które widać od góry. Możliwe że wyciek jest tak mały że od razu zasycha i nie ma po nim śladu. Może powinienem szukać wycieków w kabinie np. z nagrzewnicy. Nie mam pomysłu jak to namierzyć. Czy któryś z Was miał też taki problem i znalazł źródło problemu?

No to jest nas dwóch...
    Od roku próbuję znaleźć powód ale jak dotąd bez szans,takie same ubytki z taką samą częstotliwością.Uszczelkę i głowicę mechanik wykluczył i nic konkretnego nie znalazł.Wszystko suche bez śladów wycieku ale mówił ,że miał dwa przypadki kiedy chłodniczka spalin rozszczelniła sie w środku i płyn po troszeczce razem z gorącymi spalinami wyłazi niezauważalnie rurą wydechową...Żadnego białego dymu bo za małe ilości. Nowy element kosztuje okragły 1000 zł.ale zanim sie wymieni można na miesiąc zrobić wężem obejście chłodniczki ( bajpas ) i sprawdzić czy nadal są ubytki.Jeśli nie będzie to mamy winnego.
    Jesli sam znajdziesz powód daj znać.Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Jeżeli nie dymi i brak osadu na korku oleju to uszczelkę można wstępnie wykluczyć. Coś gdzieś kiedyś czytałem, że może być winny sam korek od zbiorniczka płynu chłodzącego, że podobno nawet jak wygląda na ok to gdzieś tam potrafi spierdzielać przez ten korek - sprawdził bym to w ten sposób, że kawałek białej czystej szmatki obłożył bym cały korek od tego zbiorniczka i zacisnął gumką recepturką, następnie po dłuższej jeździe czy jak byście zauważyli, że tego płynu ubyło, zdjąć szmatkę i zobaczyć, czy nie ma przebarwień lub nie jest pofałdowana od wilgoci, itp.(uwaga zbiorniczek się nagrzewa i trzeba uważać, żeby szmatka się nie zapaliła).
    Nom ale najlogiczniejsze, skoro nie widać wycieków poprzez węże to zostaje chłodnica - podobny miałem epizod w swojej poprzedniej 156. Też jeździłem chyba z pół roku i tak właśnie dolewając co parę tygodnie nawet mniej niż 0,5 L płynu chłodzącego - bo w ASO wielokrotnie nic nie widzieli. Aż pewnego razu po dłuższej trasie w upalny dzień skontrolowałem poziom płynu i jakie było moje zdziwienie jak w zbiorniczku było sucho. A to co wlałem, praktycznie przeleciało przez zbiorniczek i od razu wylądowałem na ziemi pod samochodem tak się chłodniczka rozszczelniła.
    A jeszcze czy ubytek jest większy jak pojeździcie z włączoną klimą?
    Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 30-06-2014 o 18:05

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

No właśnie nie dymi na biało i nie ma żadnego osadu na korku od oleju. Sprawdzałem też czy nie ma pęcherzyków w zbiorniczku od płynu chłodzącego i też nic nie stwierdziłem. Być może z tą chłodnicą spalin to jakiś trop, ale cena w ASO to gruba przesada. Na allegro można i za 50zł znaleźć używkę. Wczoraj musiałem zjechać na stację i dokupić płynu bo dawno nie dolewałem i w zbiorniczku było pusto. Na co dzień robię krótkie odcinki po 6km więc auto się nawet dobrze nie zagrzeje. Może jest jakaś zależność od klimy, bo tak jak pisałem w gorące dni chyba szybciej płyn schodzi.

Nero Provocatore - AR159

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Kup za 50 zł używaną. Niezbyt dużo to pieniędzy za potwierdzenie lub odrzucenie tej tezy.

PS. ja mam teraz czerwony płyn chłodniczy (zapomniałem teraz marki) i każdy wyciek jest bardzo wyraźnie widoczny. Tym sposobem zauważyłem wyciek z jednego z węży – opaska była wadliwa.

Użytkownik Świeżak Avatar Smori91
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    ALFA ROMEO 159 2006r 2.4 JTDM

Domyślnie

U mnie ostatnio zdiagnozowano delikatny wyciek z pompy wody, też dolewam około 0,5 l co 1,5 tyś km .

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Zawsze miałem czerwony płyn, teraz dolewam DYNAGEL też czerwony ale nic nie widać. Może jak ściągnę dolną osłonę silnika to coś od spodu zobaczę.

Nero Provocatore - AR159

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Podepnę się pod temat , u mnie to samo płynu ubywa , ale nie ma żadnych wycieków na wężach itp. W gorące dni płyn schodzi szybciej , może to mieć jakąś zależność z klimą ?
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione