Sprawdzałeś w ASO ten VIN ? Jakie mieli info ? Taki przebieg to dość dziwna sprawa, kupując samochód nawet nie patrzyłem na alfy z przebiegiem poniżej 180 k, bądźmy realistami nikt nie kupuje samochodu aby stał w garażu..
Sprawdzałeś w ASO ten VIN ? Jakie mieli info ? Taki przebieg to dość dziwna sprawa, kupując samochód nawet nie patrzyłem na alfy z przebiegiem poniżej 180 k, bądźmy realistami nikt nie kupuje samochodu aby stał w garażu..
nie , tytuł powinien brzmieć ''kupiłem na perwera alfę'' albo '' jak się nie kupuje aut używanych'' ;
wnioskując po poście założyciela tematu , z całym szacunkiem do niego , nie zna się na kupowaniu aut używanych , i pomimo tego pojechał i kupił na hurrra w ciemno auto , wierząc na słowo handlarzowi ,nie zabrał ze sobą kumatego gościa ani nie pojechał do aso fiata na diagnostyke auta ; wzorcowy przykład jak nie kupować auta ;
niedawno pewien forumowicz z AK (autokącik) , kupił alfę 159 z tego forum od pewnego alfaholika , cena była rynkowa , średnia , i pomimo tego auto okazało się wtopą (silnik do wymiany) , tak więc w obydwu przypadkach problemem nie była cena auta , lecz brak umiejętności kupowania używki , obydwa kupione ''na słowo sprzedawcy''
Dodano po 8 minutes:
i to jest meritum sprawy
Ostatnio edytowane przez sedici ; 01-08-2014 o 14:52 Powód: Dodano
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Nie pastwmy sie nad kolega, bo i tak dostal niezla nauczkę. Mam nadzieje, ze uda sie to koledze pomyślnie załatwić. Trzymam kciuki i szczerze współczuję, bo to cholernie przykra sprawa. Potrafię sobie wyobrazić co kolega moze czuć... Czlowiek cieszy sie z zakupu, jest niesamowicie podekscytowany, ze jednak znalazł auto swoich marzeń (nawet pomimo ograniczonego budżetu), wraca do domu a tu taki gwałtowny i ogluszający cios w twarz. Cos mega nieprzyjemnego, przybijajacego i niewymownie smutnego. Następnym razem kolega będzie bardziej ostrożny, ale oby za te lekcje zaplacil możliwie najnizsza cenę. Za to trzymam kciuki.
Sent from my Lumia 925 using Tapatalk
Dokładnie tak Arco.To już kolejny temat gdzie ktoś prosi o pomoc a zostaje wyśmiany. Zamiast pomóc koledze to się z niego naśmiewamy. Takie zachowanie forumowiczów tylko zniechęca do zaglądania tutaj nowych osób.Przykre bo wydawać by się mogło że na forum takim jak to ludzie wyjdą z pomocną ręką. Mam tylko nadzieję że żadna z osób które udzieliły "dobrej rady" nie znajdą sie kiedyś w podobnej sytuacji. Kolego mimo wszystko nie zrażaj się do tego forum.Popytaj też w dziale regionalnym swoim może ktoś znajdzie się i zdiagnozuje co tam u ciebie w aucie się dzieje.
W 8V trzeba ręcznie regulować luzy popychaczy. Zbyt duże luzy mogą być przyczyną klekotania. Koszt takiej regulacji to 300-500 zł. Problem z odpalaniem może wynikać z otwartego EGR-u, zabitego DPF-a itp.
Nie mniej jednak nie naprawiaj auta na swój koszt. Odwieź je do handlarza, niech ten je naprawia. Wątpię, żeby chciał tak od razu zwrócić kasę za auto. Ale warto, a nawet trzeba walczyć o swoje. Nawet gdy kupujesz auto poniżej ceny rynkowej, nie może to być totalna padaczka niezdolna do jazdy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mysle, ze kolega juz dostal dosc informacji co trzeba zrobic, jakie ma prawa itd.
Ale ciagle zastanawia mnie jedno, jak trzeba nieudolnie jezdzic, jakim trzeba byc nieudacznikiem zyciowym, nie wiem, hultajem co o nic nie dba, zeby doprowadzic w sumie nie stary samochod, to takiego stanu... Jak sie dba to i 30latek jezdzi jak marzenie.
Normalnie jak mi cos nie tak raz stuknie w silniku, to ja latam jak z padaczka i patrze na samochod 100 razy w garazu i slucham, czy wszystko jest ok, a tu do takiego stanu doprowadzac taki samochod, który odziwo okazał sie udanym ledwo co awaryjnym dupowozem.... Ja nie potrafie sobie wyobraznic, zeby moj samochod tak mial dzialac.
Moze kredyt + niestac mnie jezdzic czyms wiecej jak tico = taki stan...
Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 01-08-2014 o 21:09
A mogłeś chwile poszukać w temacie Chrzanów, bym podjechał, podpiął, coś nie coś doradził, nie mówię, że jestem specem czy mechanikiem ale w końcu mam już 4 Alfę.