U mnie jak wymieniałem sprzęgło to strasznie ciężko chodził pedał.
Powodem był uszkodzony docisk, po wymianie chodził jak piórko![]()
U mnie jak wymieniałem sprzęgło to strasznie ciężko chodził pedał.
Powodem był uszkodzony docisk, po wymianie chodził jak piórko![]()
Cześć,
Temat stary, więc i fotki poznikały. Pękła mi ta nieszczęsna sprężyna. Przyglądałem się temu i prócz sprężyny w dwóch częściach nic ciekawego nie zauważyłem. Wg rysunku powinna być tam też prowadnica. Zdarzyło Wam się, że ona też pękła czy tylko sama sprężyna? W ePer znalazłem zestaw (el. 3,4,8,9).
![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
No to i ja się podczepię. Ten sam problem. Jak alfka odstoi sprzęgięłko chodzi lekko i płynnie na całej długości skoku. I teraz uwaga, mam nowe: dwumasę, całe sprzęgło, wysprzęglik, pompę, płyn hamulcowy. Sprężynka cała. Oczywiście po wymianie jest wielka poprawa. Chodzi duzo lżej i lepiej ale nadal po nagrzaniu (zrobieniu paru kilometrów) troszkę twardnieje i pod koniec zaczyna być wyczuwalny "przeskok" - większy opór. Spędza mi to już sen z powiek! Co jeszcze może być nie tak?
Co ciekawe ten przeskok czuć na wyłączonym silniku. Jak się zgasi to prawie nie czuć tego przeskoku pod koniec.
Ostatnio edytowane przez adi.ldz ; 31-03-2014 o 09:59
Czołem, mam identyczny przypadek ze sprzęgłem tak samo wymienione na nowe ale dziwnie różnie pracuje. Zastanawia mnie jeszcze coś takiego jak tłumik drgań (taka puszka) na przewodzie od pompy do wyprzęglika? Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to działa? Z nazwy można się domyślić że tłumi drgania, ale jak jest zbudowany i czy czasem nie ma wpływu na chwilowe twardnienie pedału sprzęgła jakie u mnie występuje?
Ja znalazłem u siebie przyczynę. Problem tkwił w tulei nowej pompy sprzęgła. Była źle założona. Wyskoczyła mi ostatnio kompletnie. Po poprawieniu problem ustąpił.