Można, poprzez zmianę softu. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie przesadzić z programem w stosunku do możliwości sprzętu.
- - - Updated - - -
Po części masz rację. Ale każda przeszkoda w wydechu zwiększa ciśnienie gazów i jednocześnie zmniejsza prędkość wydobywania się go na zewnątrz - stąd na pewno trudniej osiągnąć np. wyższą prędkość obrotową wirnika turbosprężarki.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Prędzej wybuchł by ci silnik.
Wirnik turbiny nie rozkręca się przez powietrze opływające karoserię.
Wolny wydech w silniku turbo jest ok, nie jest ok w wolnossaku i absolutnie nie wskazany w dwusuwie.
nie ma czegoś takiego jak rozkręcone za bardzo turbo bo DPF nie było. Co za brednie.
na kolektorze ssącym masz czujnik cisnienia doładowania. W przypadkach zatartych kierownic zmiennej geometrii w turbinie dochodzi do przeładowań bo kierownice się blokują i zamiast skierować nadmiar spalin w wydech kierują na łopatki wirnika strony ciepłej turbiny. Wtedy turbina pompuje za dużo ciśnienia i miedzy innymi zadaniem czujnika na kolektorze jest ciągły pomiar tych wartości. Przekroczy wartość graniczną i auto przechodzi w tryb awaryjny i auto możesz pchać pod górkę bo mocy brak i max 3 tys obr.
U Ciebie został ściągnięty kaganiec albo granice doładowania przesunęli za wysoko dlatego rozwaliłeś turbinę. Obedcność dpfu i EGr nie ma tu nic do tego.
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
Wreszcie rozsądny głos.
Z tego co widziałem to awaria rozpoczęła się od ośki która zaczęła się zdzierać od temperatury zapewne. Przewody ok, tak samo olej świeży.
Mój mechanik twierdzi że to bardzo popularna awaria - ludzie wyciągają DPF i potem jeżeli jeżdżą w mieście to nic się nie dzieje a jeżeli autostrada to turbo szybko pada.
Z tego co mówił miał od groma takich przypadków i jest to ukręcenie turbo.
Dalej:
Zawór o którym piszecie jest wysterowany ciśnieniem a nie obrotami a więc nie powstrzyma takiej awarii.
Z tego co mówił to pracował przy silnikach lotniczych więc coś tam o tym wie.
Co więcej wraz z współpracownikiem jest rzeczoznawcą sądowym i dawał opinie w takich sprawach.
Jak zaradzić ? Obciążyć układ wydechu porównywalne z oryginałem z DPF. Wstawić katalizator i będzie ok. Zresztą to nie pierwszy ich taki przypadek i diagnoza i " lekarstwo" działa ponoć, tak że auta z tą awarią nie wracają ponownie.
Dodam jeszcze że gwarancja na turbo po regeneracji jest dawna w ten sposób że warunkiem jest układ wydechowy trzymający parametry oryginału, więc pewnie coś w tym jest.
To tyle co się dowiedziałem.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez altexperte ; 26-06-2015 o 19:05
oczywistym jest ze miał od groma takich przypadków bo najzwyczajniej w świecie turbina miała już dość albo została zregenerowana na podzespołach typu noname ( garrett nie udostępnia części zmiennych wiec każda regeneracja = części z nikąd ) w wyniku zużycia albo ciulatych części wirnik nie trzyma osiowości i szczelin pomiędzy obudowami. Dlatego ukręca się ośka. Spaliny napędzają ośkę powodując jednoczesne dociskanie do krawędzi obudowy strony zimnej elementy kompresora. Przy tej pradkosci obortoej i obciazeniu silnika po prostu się ukręciła z powodów jak wyżej.
ad zaworu - rozumiem że piszesz o zaworze sterującym pracą turbiny?? jeśli tak to masz 10000000% racji. Jest sterowany za pomoca info z czujnika na kolektorze który go infiormuje jakie cisnienie turbina pompuje do kolektora i czy przypadkiem nie zmienić kąta otwarcia kierownic zmiennej geo w turbinie a tym samym nie zmniejszyć cisnienia doładowania.
Ostatnio edytowane przez pampik ; 26-06-2015 o 20:43
Naprawa skrzyń M20, M32 ---> http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...ml#post2004527
https://www.youtube.com/watch?v=WztjfgsSgJU - polskie złomowisko.
Turbo było oryginalne i miało 171 tyś km.
Miało więc prawo być już zużyte.
Co do zaworu to dokładnie tak jak piszesz.
Pytanie czy faktycznie była to częściowo wina zbyt odciążonego układu wydechowego w skutek braku DPF, a więc zbyt szybkiego opuszczania gazów spalin z układu.
Generalnie regeneracja turbo już jest zrobiona, a wstawienie tam dodatkowo katalizatora zamiast DPF nie zaszkodzi a nawet pomoże - przynajmniej według tego warsztatu.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez altexperte ; 27-06-2015 o 10:12
Ja bym zmienil warsztat...
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
chyba w Łodzi masz typowy warsztat od alf tam podjedz