Witam , mam problem, gdy odpalam zimny silnik to na początku dławi się na niskich obrotach( do 2000) wyżej już normalnie, i tak przez jakieś 10 sekund potem już jest wszystko ok.Co to może być?? Silnik to v6 2.5 litra oczywiście))
Witam , mam problem, gdy odpalam zimny silnik to na początku dławi się na niskich obrotach( do 2000) wyżej już normalnie, i tak przez jakieś 10 sekund potem już jest wszystko ok.Co to może być?? Silnik to v6 2.5 litra oczywiście))
Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 06-09-2009 o 16:29
Kolego ja miałem podobny problem z 1.7 TS koledzy holicy mieli racje w tym co mi pisali mi pękł wężyk od serwa, wymiana pomogła koszt u mechanika 60 PLN
W mojej Cromie V6 jest dokładnie identyczny objaw. Nie mam ostatnio czasu zająć się tym a i usterka wyjątkowo upierdliwa bo krótkotrwała. Poczekam , może w zimie będzie dłużej trwała. Oczywiście u mnie w ECU żadnych błędów. Ciekawa zbieżność , silniki są identyczne, Ecu chyba też.
Na marginesie: widzę że jesteś Bielska-Białej. Może będzie okazja kiedyś sprawdzić w którym modelu silnik lepiej gra. Mieszkam w Dankowicach.
LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii
Koledzy sprawdzcie czujnik temperatury. Nie gwarantuje że to to, ale podobne objawy są, co prawda dławi sie dopuki się nie nagrzeje i ogólnie więcej pali ;]
Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/
Ja Panowie mam podobnie na zimnym silniku poki na ssaniu jest ok a jak zaczynają spadać obroty w dół to zaczyna "pykać" z tłumika i dusi sie jak naciskam gazu.
Dodam jescze ze w lato ta usterka jest ostatecznie do zaakceptowania ale w zime robi sie juz masakra. nie idzie jechac dopuki silnik sie troche nie rozgerzeje.
borykam sie z tym problemem juz prawie rok i nie moge dojśc co jest![]()
Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc![]()
A świece i przewody??? Sprawdzał je ktoś, co do TS to objaw klasyczny jak opisał Slades - padnięte świece lub zalane ich gniazda, ewentualnie przewody WN. Co do V6 widziałem już ze trzy "szóstki" z tym objawem i za każdym razem winne były świece i przewody WN.
Świece mam "nowe" zrobiłem na nich moze z 10 tyś(ale to są świece NGK z Allegro za 200 zł komp wiec z jakością pewnie nie najlepiej.) Ale zmieniłem kiedyś na stare na których nie było takiego problemu i nadal ta usterka występowała. Przewody mam uzywki ale koleś odpalał samochód z którego je brałem i na zimnym nie było żadnego problemu wiec myśle ze to tez nie przewody. Cewki dodam ze też wymieniłem. Ja podejrzewam ze jest coś nie tak ze skłedem paliwa albo jest na początku za bogate lub za ubogie i dlatego tak sie dzieje, mysle ze któryś czyjnik za to odpowiedzialny przekłamuje![]()
Ostatnio edytowane przez Slades ; 23-09-2009 o 21:06
Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc![]()
Może Maćku masz rację. Bo sumie usterka jest na tyle krótkotrwała że trudno podejrzewać jakieś czujniki czy przepływkę. Jedynie co tak szybko łapie temperaturę to faktycznie komory spalania. Świeczki mam stare to popróbuje wymienić i zobaczymy co się stanie. Kabelki są dość drogie by tak w ciemno wymieniać ale może pożyczę na chwilkę z swojej Kappy.
LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii