Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 187

Temat: Byla sobie Alfa ....

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Trzeba by rozróżnić dwa rodzaje ubezpieczenia, obowiązkowe OC, które wykupujesz nie dla siebie, tylko dla swej potencjalnej "ofiary" i dobrowolne AC, które wykupujesz dla siebie. O ile to pierwsze ubezpieczenie jest regulowane prawnie, o tyle to drugie jest umową, cywilno - prawną i co wynegocjujesz/podpiszesz, to masz. Jeśli chodzi o polisę OC, firmy ubezpieczeniowe próbują obniżać wartość odszkodowania o tzw. "ubytek merkantylny", czyli coś co nazywacie "amortyzacją", jest to oczywiście działanie całkowicie niezgodne z prawem i nie jest wcale prawdą, że jesteście wobec takiego postępowania bezsilni, bo "duży może więcej" - wiem co mówię, bo sam, bez żadnej pomocy prawnej, założyłem i wygrałem sprawę sądową z Wartą - dostałem wyrok z klauzulą natychmiastowej wykonalności, a że Warta nie śpieszyła się z wypłatą, oddałem sprawę do komornika - wypłacili wszystko co do złotówki, z odsetkami i kosztami klauzuli włącznie
    O bardzo dobrze! i Dobrze wiedzieć, bo ja w przeciwieństwie do szerokiego grona ludzi wiem, że pojęcie potrącania za wiek nie istnieje prawnie i nie raz sie powołałem podwyższając wycenę w negocjacjach z ubezpieczeniami to mi ucinali na orginalności części, ale zawsze zostawiałem sprawę profesjonalistą bo osobiście nie miałęm tyle czasu, ani nie jestem prawnikiem, aby się prywatnie w to bawić.
    Fakt taki, że sprawę zawsze do czysta zamiatali , podobnie jak Ty.

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał blackrave Zobacz post
    ... pojęcie potrącania za wiek nie istnieje prawnie....
    Nie istnieje w OC, w AC jak podpiszesz, że istnieje, to będzie istniał

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Jak mówi stare przysłowie - firma ubezpieczeniowa składa się z działu wyłudzania składek i działu odmów wypłaty świadczeń. Coś w tym niestety jest. W przypadku starszego samochodu dochodzi jeszcze coś co nazywają "amortyzacją części" - czyli np. za wymianę drzwi wypłacą ci w kilkuletnim samochodzie jedynie np. 40% ceny nowych, bo miałeś stare, teraz masz nowe i przecież "jesteś do przodu".
    Wraz z najnowszym (z bodajże 12 kwietnia 2012) orzeczeniem Sądu Najwyższego takie działanie jest bezprawne.
    http://auto.dziennik.pl/prawo-na-dro...ch-czesci.html
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Wraz z najnowszym (z bodajże 12 kwietnia 2012) orzeczeniem Sądu Najwyższego takie działanie jest bezprawne
    Zgadza się, przepisy zmieniły się na korzyść poszkodowanego, co prawda nie jest to to czego byśmy oczekiwali, ale krok w dobrym kierunku, minus jest taki, że składki ubezpieczeniowe powędrują w górę.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Wraz z najnowszym (z bodajże 12 kwietnia 2012) orzeczeniem Sądu Najwyższego takie działanie jest bezprawne.
    W przypadku OC tak jest. W przypadku AC masz to co podpisałeś w umowie - jak już zresztą ktoś pisał w tym temacie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    W przypadku OC tak jest. W przypadku AC masz to co podpisałeś w umowie - jak już zresztą ktoś pisał w tym temacie.
    I tu kolego się mylisz, takie zapisy, jeśłi byłyby Ci proponowane do podpisania traktowane byłyby jako klauzule abuzywne ze względu na wyrok sądu.
    Więc ZU nie może ich umieszczać w OWU.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 28-05-2012 o 20:08

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał kriswin Zobacz post
    I tu kolego się mylisz, takie zapisy, jeśłi byłyby Ci proponowane do podpisania traktowane byłyby jako klauzule abuzywne ze względu na wyrok sądu.
    Więc ZU nie może ich umieszczać w OWU.
    to nie są żadne klauzule abuzywne. Zawierając umowę ubezpieczenia AC masz po prostu dwie opcje do wyboru: droższa z wykupioną amortyzacją i tańsza ale z potrąceniem amortyzacji. Jeśli wybierzesz tańszą opcję to bierzesz dodatkowe koszty na siebie. Nie rozumiem całkowicie stwierdzeń jakie się tu pojawiają. Czy kupując w salonie auto bez klimy pójdziesz do salonu z pretensjami że w aucie jest zbyt gorąco? Fenomen ubezpieczeń jest taki że zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony, ale tak już chyba musi być...

Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    to nie są żadne klauzule abuzywne. Zawierając umowę ubezpieczenia AC masz po prostu dwie opcje do wyboru: droższa z wykupioną amortyzacją i tańsza ale z potrąceniem amortyzacji. Jeśli wybierzesz tańszą opcję to bierzesz dodatkowe koszty na siebie. Nie rozumiem całkowicie stwierdzeń jakie się tu pojawiają. Czy kupując w salonie auto bez klimy pójdziesz do salonu z pretensjami że w aucie jest zbyt gorąco? Fenomen ubezpieczeń jest taki że zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony, ale tak już chyba musi być...
    Tu nie chodzi o amortyzację części i korekty z tym związane tylko możliwość likwidacji szkody z wypłatą VAT. W chwili obecnej każdy ma możliwość zlikwidowania szkody z AC na podstawie rachunków lub kosztorysu i VAT będzie zwrócony.
    Faktycznie możesz wybrac tańszą opcję, czyli np. części zamienne - zamienniki o podobnej klasie. Przy opcji tańszej masz odliczoną amortyzację, ale to nie ma nic wspólnego z VAT o którym tu piszemy.

Tak więc pisząc o klauzulach niedozwolonych miałem na myśli zapisy, które uniemożliwiały by wypłatę z VAT. Myślałem, że jasno to napisałem.

Oczywiście dotyczy to osób, które ubezpieczyły samochód na watość brutto.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 29-05-2012 o 07:26

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kriswin Zobacz post
    Tak więc pisząc o klauzulach niedozwolonych miałem na myśli zapisy, które uniemożliwiały by wypłatę z VAT. Myślałem, że jasno to napisałem.

Oczywiście dotyczy to osób, które ubezpieczyły samochód na watość brutto.
    Sądziłem, że piszemy o tzw. "ubytku merkantylnym", czy jak to inni nazwali "amortyzacji" - generalna zasada jest taka, jak napisałem wcześniej, a przytoczony wyrok dotyczy wyłącznie ubezpieczenia obowiązkowego OC, ponieważ umowa o ubezpieczeniu w zakresie AC jest dobrowolną umową cywilną-prawną, a więc jeśli podpiszesz w umowie, że w przypadku zdarzenia, wartość odszkodowania będzie niższa o ubytek merkantylny, to nie będziesz miał prawa rościć z tego tytułu żadnych pretensji, to chyba jasne.

Moja sprawa z Wartą dotyczyła OC sprawcy i było to na długo, przez przytoczonym wyrokiem.
    Ostatnio edytowane przez janio ; 29-05-2012 o 08:10

Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Sądziłem, że piszemy o tzw. "ubytku merkantylnym", czy jak to inni nazwali "amortyzacji" - generalna zasada jest taka, jak napisałem wcześniej, a przytoczony wyrok dotyczy wyłącznie ubezpieczenia obowiązkowego OC, ponieważ umowa o ubezpieczeniu w zakresie AC jest dobrowolną umową cywilną-prawną, a więc jeśli podpiszesz w umowie, że w przypadku zdarzenia, wartość odszkodowania będzie niższa o ubytek merkantylny, to nie będziesz miał prawa rościć z tego tytułu żadnych pretensji, to chyba jasne.

Moja sprawa z Wartą dotyczyła OC sprawcy i było to na długo, przez przytoczonym wyrokiem.
    Wyrok dotyczył również zwrotu VAT z AC. Dopytaj w swoim ZU lub kogoś kto jest na bieżąco i na tym sie zna.