Nawet nie zalalewaj tych płynów ani nie syp ptroszków do uszczelniania, bo sobie kłopotu narobisz
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
tak jak Maciek napisal!!!nie wsypuj zadnych uszczelniaczy itp.itd!!!nowa chlodnica (nie wiem jak 156-ale mysle ze podobnie)to koszt ok 400pln!
i masz spokoj na dluuuugi czas!a wsypiesz jakis uszczelniacz,przytka ci chlodnice...A DO TEGO KANALIKI!!!!!!!I DOPIERO BEDZIESZ MIAL PROBLEM!poooozdro![]()
Kolego Zbyszek odezwij sie do mnie na prv mam takie chłodniczki w zamienniku w dobrej cenie. Założysz sobie i bedziesz śmigał. Jak pisał Maciek nie lej ani nie wsypuj tam żadnego świństwa bo tylko zasyfisz cały układ !
GG: 1174414
slom22@gmail.com
607-501-542
Koledzy, nie dramatyzujcie tak bardzo. Ja kilka razy próbowałem różnych srodków (uszczelniaczy chłodnic) i nic się nie działo, a doraźnie pomogły mi w drodze. Ostatecznie producenci tych specyfików wiedzą, co piszą gwarantując, że nic się nie zatka. No, ale nowa chłodnica jest tu jak najbardziej wskazana.
Te Środki stosuje się tylko doraźnie (np. w trasie) żeby dojechać do warsztatu, a nie zamiast naprawy. Oczywiście zanim się zaleje układ nowym płynem to jest trochę płukania, a i tak nie wiadomo czy nagrzewnica będzie działać prawidłowo
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Pewnie mnie zlinczujecie)) ale ja mam inny sposób na wyeliminowanie drobnych przecieków chłodnicy - sprzedany przez starego fachurę - mechanika:
Do zbiornika z płynem wystarczy dodać 2 łyżki stołowe musztardy "gruboziarnistej". Nie pytajcie jak to działa ale z doświadczenia (w kilku samochodach juz to stosowałem) wiem, że jak są niewielkie dziurki w chłodnicy i codziennie plama płynu na podłodze/podjeździe to ten "specyfik" skutecznie zakleja te otwory. Nie stwierdziłem też wpływu musztardowego na pracę chłodnicy i chłodzenie silnika.
Tylko nie kopcie po twarzy![]()
To mniej więcej taki sam sposób, jak pończoszka zamiast paska klinowego doraźnie na drodze. Jak człowiek nie ma nic innego pod ręką to nawet musztardę do alfy zastosuje, aby tylko dojechać do jakiegoś warsztatu, albo wrócić do domu Na szczęście nasz kolega nie ma aż takich potrzeb, więc niech lepiej wymieni tę chłodnicę, a w ostateczności niech zastosuje specjalny preparat do uszczelniania chłodnic - na tych parę dni awaryjnego dojazdu do pracy. A potem przepłuka układ, wymieni płyn i chłodnicę i będzie OK.
Witam ponownie szanowni Alfoholicy...
Na wstepie przepraszam za kilku-dniowa absencje ale mialem pilny wyjazd .
Dziekuje wszystkim za rady i za poswiecony na odpowiedzi czas.
Co do mojego kolopotu to postanowilem juz ze chlodnice poprostu wymienie zamiast bawic sie w latanie dziur bo zalatam ta to pewnie zaraz pojawi sie nastepna i tak bede latal bez konca.
Jeszcze raz dzieki za pomoc.
Ps: Co do propozycji kolegi Slom-a to bardzo chetnie ale nie mieszkam w polsce wiec raczej by nam sie to nie oplacilo...![]()
A to zmienia postać rzeczyBo taką chłodniczkę miałbyś za jakieś 300 PLN z wysyłką oczywiście gdybyś przebywał w kraju
Pozdrawiam