A jaki błąd masz teraz, po wymianie czujnika?
A jaki błąd masz teraz, po wymianie czujnika?
Jeżeli nadal masz błąd z czujnika obrotów to albo masz padnięty czujnik wałka rozrządu lub źle spięty rozrząd, a jak nie wymieniałeś w ostatnim czasie to może przeskoczył ?
Czujnik wałka do sprawdzenia- jego awaria najczęściej wyświetla błąd czujnika wału.
Dzisiaj o dziwo wszystko w porządku, ale sprawdzę czujnik wałka rozrządu, ewentualnie wymienię go na nowy. Dzięki za wskazówkę. Sam rozrząd wymieniałem 9000km temu.
Czujnik wałka jest dziwnie wpięty w instalację - kostką elektryczną, ale to nie mój patent tylko poprzedniego właściciela tak więc to również sprawdzę.
- - - Updated - - -
Jakie parametry powinien mieć sprawny czujnik rozrządu?
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 08-09-2012 o 10:11
To nie jest wina czujnika wałka rozrządu - czujnika Halla.
Bez tego czujnika silnik TS doskonale daje sobie radę i na pewno nie gaśnie, ale zapala marchewkę jako błąd istotny, a w ECU zostaje zapisany błąd PO340.
Czujnik Hala możesz sprawdzić tylko na oscyloskopie. Jest też metoda prostsza z użyciem diody LED -jak chcesz to poszukaj w tematach o Hallu, gdzie pisałem jak to zrobić. Nie próbuj go sprawdzać zwykłym multimetrem bo mozesz go uszkodzić.
Wymiana Halla wiąże się z koniecznością demontażu paska rozrządu i koła wałka wydechowego.
A jaki masz symbol liczbowy błędu?
Po przejechaniu 7km niestety silnik zamulił jak by mu zabrakło paliwa. Ruszając ze skrzyżowania zapaliła się marchewa, która po chwili zgasła po odjęciu nogi z gazu i można było kontynuować jazdę. Bądź tutaj mądry i pisz wiersze :/ Chyba kupię czujnik wałka rozrządu. Nie był wymieniany pewnie od nowego.
Przecież pisałem, że to nie jest wina czujnika wałka rozrządu - TS się nie zamula bez Halla.
Czujnik Halla to droga rzecz - nowy oryginał kosztuje ok. 500 zł, a podróbki ok. 1/2 tej ceny, więc trzeba dobrze sprawdzić zanim się wyda pieniądze, tym bardziej że jeszcze trzeba zrzucić rozrząd.
A ten czujnik wału korbowego, który wymieniłeś to jest na pewno sprawny?
Podaj symbol błędu, jaki jest obecnie w pamięci ECU.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 08-09-2012 o 17:27
Przed chwilką miałem podłączonego lapka do Alfy i komputer nie odnotował żadnego błędu O_o
Dzisiaj (wcześniej niż sprawdzenie błędów lapkiem) zdemontowałem kostkę łączącą czujnik rozrządu i zlutowałem przewody izolując je (każdy z osobna) koszulką termokurczliwą oraz na koniec taśmą izolacyjną.
Czujnik wału na pewno sprawny, nowy BOSH. Rezystancja 900 Ohm
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 08-09-2012 o 17:47
Nic nie rozumiem, jeśli zapaliła się marchewka to musi być błąd w pamięci ECU, chyba że wcześniej odłączyłeś akumulator.