ale jak kolega podłączył ecu to na kompie klima pokazała 0 bar. więc pewnie jest pusta.
ale jak kolega podłączył ecu to na kompie klima pokazała 0 bar. więc pewnie jest pusta.
U mnie też pokazuje 0 bar a gaz jest.
mi tez się nie włacza klima, ale mechanik gadał ze to normalka przez zime bo wszystko zależy od temp na zewnątrz i poniżej jakieś tam temp już się nie załączy
No dobra, to w takim razie wstawiam samochód do ciepłego garażu i zobaczymy co będzie. Sprawdzę też ciśnienie i dam znać.
Jeżeli czynnika byłoby mało zapewne widziałbyś słynny komunikat Air conditioner faulty na ICS. Myślę, że u ciebie wszystko jest w porządku, tylko elektronika nie pozwala na start klimy
Odgrzewam temat, gdyż znów mam problem z klimą. Nabiłem ją z miesiąc temu u "nabijacza", zaskoczyła i działała przez 3 dni, a później przestała. Dziś pojechałem do fachowców polecanych przez znajomego. Okazało się, żę czynnika było bardzo mało, ale ciśnienie jeszcze w układzie było. Nabiłem (wyszło 180pln, gdyż razem z barwnikiem), ale po nabiciu okazało się, że kompresor nie daje ciśnienia. Tzn. daje, ale za małe, na wolnych obrotach po stronie niskiego ciśnienia jest 8bar a wysokiego 10bar, jak silnik ma wyższe obroty to jest lepiej. Gościu stwierdził, że może jeszcze ten kompresor wstać, ale nie koniecznie. No i tutaj pojawiają się 3 pytania:
1. czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia?
2. Jaki jest mniej więcej koszt kompresora nówki/używki?
3. Może kojarzycie kto może mieć na sprzedaż 100% sprawny kompresor?
Ja właśnie tak miałem. Jakiś miesiąc temu wymieniałem. Nie ma szans żeby kompresor Ci się "polepszył"musisz wymienić. Koszt używki to od 100zł nawet do 200. Dobrze kupić "pewną" bo kompresor nie może leżeć "otwarty" dłużej niż kilka miesięcy. A najlepiej jakby od razu był zabezpieczony przed dostępem wilgoci. W bazarku są forumowicze z częściami. Popytaj.
- - - Updated - - -
Aha, ale i tak nie zmienia to postaci rzeczy że gdzieś Ci ucieka czynnik. I to szybko.
- - - Updated - - -
A i pamiętaj że możesz ściągnąć czynnik przed wymianą - nie wypuszczaj w eter![]()