Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Brak mocy przy ruszaniu

Użytkownik Pirat drogowy Avatar master007
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD Distinictive 2001r

Domyślnie

Dziury w dolocie nie znalazlem a szukalem. Wymienilem węzyk do overboostu, ale poprawy brak. Powiedzcie mi co sadzicie o pracy gruszki??? bo mam wrazenie ze nie koniecznie dobrze chodzi :/
    Alfa 145 1.4 TS
    Alfa 146 1.4 TS
    Alfa 147 1.9 JTD http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tinictive.html

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Gruszka jak gruszka. Pracuje i nie ocenisz jej "na oko" czy jest dobrze czy jest źle. Musiała by prawie w ogóle nie pracować.
    Na poprzedniej stronie znalazłem twoje logi. 300 mBar przeładowania już w niskim zakresie to nie wesoło. Popatrz na logi powietrza i jeśli w momencie przeładowania będa też się pokrywały (nie będzie ubytków), to masz zmienną do czyszczenia. Lub jeśli przeładowanie trwa długo, a nie w szpilkach, to overboost może być zabrudzony i tłoczek nie działa jak powinien.
    Zobacz też, że czasami ciśnienie na railu jest zbyt leniwe. Regulator ciśnienia zasyfiony ?

P.S. Po co ty tej dziury w dolocie szukałeś ? Bo nie doczytałem powodu. Coś ślepy jestem ostatnio i przyznam, że z lenistwa nie chce mi się jeszcze raz czytać
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Venomek
    Mieszka w
    Radzionków
    Auto
    AR 147 FL 1.9 JTD-M 16V 150KM +Q2 (188KM/405Nm)

Domyślnie

Jak mogę coś podpowiedzieć - ostatnio mi bella też zaczęła lipnie chodzić na obrotach poniżej 2 tys. i okazało się że czujnik ciśnienia (ten w kolektorze) był tak zasmarkany syfem że nawet nie było go widać. Gruntowne czyszczenie pomogło. Wnioskuje, że być może masz walnięty czujnik ciśnienia.
    Jak zrobiłeś wszystko co mówisz, to ja bym jeszcze zrobił tak:
    - zmienił wszystkie wężyki podciśnienia i na każdym końcu wężyków daj cybant (ale mówię tu również o tym wężyku do pompy vacum). Ja kupiłem dwie różne średnice i grubości tych węzyków (nie pamiętam średnic, ale jednego wężyka 1m a drugiego 2m i mi nawet trochę zostało) i do tego komplet małych cybantów. Na pewno nie zaszkodzi a koszty śmieszne.
    - wymiana zaworu podciśnienia (koszt około 200zł)
    - wymiana czujnika ciśnienia (map-sensor'a) - ja nie wymieniałem bo się okazało że mój działa dobrze po podmianie na inny ale koszt to chyba też około 200 zł.
    Jak to powyżej nie zadziała to na 85% zacierają się łopatki w turbinie i/lub grucha kończy żywot. Ale to już bez rozbierania chyba będzie ciężko stwierdzić co i jak
    Pzdr.
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 16V JTD-M Q2 (188KM/405Nm)
    ---------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...d_m_150km.html

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Popatrz na logi powietrza i jeśli w momencie przeładowania będa też się pokrywały (nie będzie ubytków), to masz zmienną do czyszczenia.
    To był mój pierwszy pomysłł jaki podałem Michałowi (nie odzywałem się w temacie bo po co sugerować innym, skoro mógł być błędny), ale z racji niższych kosztów diagnostyki i zmiany takich pierdół jak wężyki, nie warto zaczynać od tego ^^
    Przeładowanie raczej nie trwa długo, tylko ciśnienie wstaje powoli i są piki.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar master007
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD Distinictive 2001r

Domyślnie

A mam takie dodatkowe pytanko. Czy zapieczone lopatki albo problemy z overboostem maja jakikolwiek wpływ na odpalanie?? poniewaz zauwazylem ze jak samochod postoi- nawet 10 minut to przy odpaleniu jest takie jakby tupniecie (ciezko okreslic ten dźwiek) a jak np zgasze go i odpale po chwili odpala plynnie. Dodam ze nie zawsze tak ciezko odpala tylko powiedzmy co 2 raz.
    Alfa 145 1.4 TS
    Alfa 146 1.4 TS
    Alfa 147 1.9 JTD http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tinictive.html

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Nie, zapieczone łopatki nie maja wpływu na odpalanie.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał master007 Zobacz post
    ...- nawet 10 minut to przy odpaleniu jest takie jakby tupniecie (ciezko okreslic ten dźwiek) a jak np zgasze go i odpale po chwili odpala plynnie. ....
    Nie pali ci na wszystkie garnki, kłopoty ze świecą żarową, albo spręzaniem w którymś cylindrze (luz na zaworach do sprawdzenia), albo z lejacym wtryskiwaczem
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar BlackEvil
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 2002r.

Domyślnie

Witam nie zakladajac nowego tematu odświeżę ten. Mam identyczny problem z ruszaniem niemal gasnie czasami i nie ma mocy, nie wiem co jest grane, ale robi sie to bardzo niebezpiecznie szczegolnie dzisiaj kiedy ruszalem na skrzyzowaniu i omal nie spowodowalem wypadku bo prawie mi zgasl na srodku... jest tak slaby przy startowaniu ze nawet o zakreceniu kółkami nie ma mowy(tak tylko mowie ;>) poza tym smierdzi w srodku jakby spalonym olejem nie wiem czy ma to z tym jakis zwiazek i obroty lekko faluja na postoju i nie rowno pracuje silnik. Dodam ze byla montowana instalacja gazowa w maju, a problemy wystepuja nie zaleznie od tego czy jest przelaczony na gaz czy benzyne. filtry i olej byly wymieniane 5 tys temu, a rozrzad PODOBNO byl wymieniany przy 128 tys najlepsze jest to ze nie wiem czy z wariatorem czy bez. Zrabany wariator moze miec z tym cos wspolnego?? teraz ma najechane 150 tys. Prosze o pomoc! Nie chce z tym jeszcze jechac do mechanika bo w okolicy same maslaki, moze ktos zna jakiegos konkretnego specjaliste od TS-ow w okolicach Cieszyna, Żor, Jastrzebia lub Katowic?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

A masz kabel diagnostyczny??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar BlackEvil
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 2002r.

Domyślnie

Nie mam kabla ale byla podpinana u mechanika i nic nie wyszlo, przeplywka i sondy byly wymieniane przez poprzedniego wlasciciela jeszcze w tym roku.

- - - Updated - - -

sprzeglo kompletne tez a sondy te dwieprzy silniku trzecia nie byla wymieniana moze to ma jakis wplyw?