Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Temat: 1.9 JTDm 16V chwilowy spadek ciśnienia doładowania

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Nawet gdyby się dało, to są prostsze sposoby na sprawdzenie szczelności układów.
    jahu - wydaje mi się, że to sprawka wyciętego DPF. Doładownie mocno w górę i ECU steruje overboosta tak aby nad tym zapanować.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 15-08-2013 o 11:52
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Ja u siebie jeszcze nic nie modziłem poza wywaleniem klap i widze,że ciśnienie po wywaleniu jakby pardziej spada choc roznica w przyśpieszaniu jest praktycznie nie zauważalna. Przewalam troche neta w tym zakresie i wielu z nas boryka sie z powyższym problemem w swoich "dziewiątkach" i nikt nie znalazl jak dotej pory recepty na to. W PL wywale DPF-a i zobaczymy jakie będa wtedy wartośći doładowania.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Achaj
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V Distinctive 2006

Domyślnie

Odgrzewam kotleta. Borykam się z tym samym problemem a mianowicie nagłym spadkiem ciśnienia doładowania. Występuje między 2900-3100 obr tylko w momencie kiedy przyśpieszam dosyć delikatnie, najbardziej odczuwalne na 1,2 biegu. Gdy wciskam mocno w podłogę wskazówka bez problemu idzie do góry i żadnego falowania wtedy nie doświadczam. Wrzucam swój filmik https://www.youtube.com/watch?v=V_6T...ature=youtu.be - na drugim biegu ok 3k obr ciśnienie spada na 0.8 i już tak zostaje (gdybym po spadku wcisnął do oporu spowrotem powędruje do samej góry), później na 3cim biegu gaz opór i wszystko ok. Wiem, że ma to związek ze sterowaniem zmienna geometrią, zawór overboost albo zasyfione kierownice. Chciałbym zacząć od zaworu i w związku z tym potrzebuje porady, mam już ELM, wgrałem FESa, niestety nie wiem jakie wartości w nim wybrać i co kliknąć żeby to sprawdzić, tak jak moi poprzednicy tutaj zamieszczali swoje próbki. Przewody podciśnieniowe mam rozumieć to są tylko te dwa wychodzące z zaworu jak na załączonym obrazku http://www.forum.alfaholicy.org/atta...159_silnik.jpg ? Pozdrawiam. Dodam że turbo chodzi cicho, nie gwiżdże, oleju też nie degustuje.

EDIT

Zrobiłem jakieś logi, nie wiem czy to o to chodzi (pewnie nie ) ale wrzucę, mógłby ktoś zerknąć ? Rozbieżność między zadanym a zmierzonym olbrzymia ale to chyba wina MAF sensora bo on trochę kuleje.

http://przeklej.org/file/Bt6avN/FESE....16V.File2.csv
    http://przeklej.org/file/4pcHvS/FESE....16V.File5.csv
    http://przeklej.org/file/FIjUPC/FESE....16V.File6.csv
    Ostatnio edytowane przez Achaj ; 22-05-2015 o 15:04

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Z samą turbiną jest prawdopodobnie wszystko w porządku. U mnie też to zjawisko występowało. Bardzo dużo poprawiło się po wymianie końcówek wtryskiwaczy - teraz ten spadek mocy występuje baaardzo sporadycznie, gdy powoli przyspieszam. A było tak jak piszesz - na 1. i 2. biegu w okolicy 2900 rpm.
    Overboost wymieniłem, przepływomierz i czujnik ciśnienia doładowania również - nic nie zmieniło. Jeździłem z wyłączoną przepustnicą - też nie jej wina. Turbinę ściągałem - nie była zasyfiona, zmienna geometria pracowała i nadal pracuje bez zarzutu. Jedyne co jeszcze można wymienić, aby poprawić sytuację i na co stawiam najbardziej - siłownik turbiny, tj. "gruszka". Przez kilka dni po demontażu turbo spadek mocy w ogóle nie występował, ale pamiętam, że ręcznie trochę posiłowałem się z siłownikiem - może go obruszałem, a potem znowu się przymulił.
    Nie zajmowałem się tą sytuacją, bo zjawisko jest teraz niegroźne i rzadko występuje.
    Najbardziej byłem zaskoczony tym, że sytuacja tak bardzo poprawiła się po wymianie końcówek wtrysków - wcześniej na to raczej bym nie stawiał.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ostatnio walczyłem z tym w Oplu Signum 1.9, a więc z takim samym silnikiem. Pomagała zmiana sterowania overboostem. Zmniejszenie kąta kierownic. Ale finalnie znikło to po czyszczeniu turbo.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pj1812
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa 159 Sportwagon 1,9 jtdm 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Ostatnio walczyłem z tym w Oplu Signum 1.9, a więc z takim samym silnikiem. Pomagała zmiana sterowania overboostem. Zmniejszenie kąta kierownic. Ale finalnie znikło to po czyszczeniu turbo.
    Miałem dokładnie takie same objawy z doładowaniem jak koledzy piszą. Przez jakiś czas z tym jeździłem i nie zwracałem uwagi ale przy okazji wyjęcia turbiny (zerwało mi 2 szpilki przy kol. wydechowym), zakład który mi szlifował kolektor bo był krzywy, jednocześnie wyczyścił mi turbinkę. Po tym zabiegu sprężarka śmiga jak nówka, doładowanie idzie płynnie bez spadków itd.
    Dlatego sugestia kolegi @sdero moim zdaniem jest trafna i od tego trzeba zacząć

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    AR 159 1,9 16V

Domyślnie

Siemka odgrzeje kotleta mam podobny problem faluje ciśnienie przy pełny bucie, czasami szarpnie przy normalnej jeździe, czasem rano ciężko odpala i zakopci na biało, podejrzewam klapy wirowe i geometrie turbiny, od czego zacząć ??

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Tomaszów MAzowiecki
    Auto
    159 1.9 jtd 16v '08

Domyślnie

Cześć.
    Odgrzewam kotleta.

Borykam sie z wahaniem doładowania - wzrasta do 2.55 ( wartość zadana chyba ) , a spada w pewnym miejscu do 2.27
    Auto miało zrobione remap ( EGR off, DPF on ) w Cinsofcie 5 lat temu przez poprzedniego właściecla.
    Ja pojechałem po kupnie na hamownie bo wydawało mi sie że na 190 kucy powinno lepiej latać.
    Pomimo ze moc spadła tylko 10 koni najbardziej zainteresował mnie wykres doładowania turbiny.
    Tak jak widać na wykresie pdf: wrzucacz.pl/file/3951511090810 lata góra - dół. ( fioletowa linia )
    Wydaje mi się, że wpierw trzeba spojrzeć na
    - turbo ( oryginał pewne 166 tys ) - z naciskiem na łopatki [ turbo jak zimne juz wyraźnie swiszczy , jak cieplejszy to troche ciszej ]
    lub
    - overboost. 7.00607.00

Chyba, że macie inne pomysły ?
    Lepiej kupić wpierw overboosta ? bo tańszy ( 200 zł ) i samemu nawet można wymienić
    czy stawiacie bardziej na łopatki turbiny - ja bardziej obstawiam ku tej teorii ale wiadomo to juz wieksze koszta .

No i Najważniejsze : Ten spadek 0.3 to chyba nie jest bardzo wielki wiec to rodzi pytanie: Czy po zrobieniu tego bedzie jakas zauważalna różnica w przyspieszaniu czy nie specjalnie.

Z góry dzieki za odpowiedzi

P.s
    Tutaj wrzucam wykresy zaraz po remapie i teraz. Delikatnie charakterystyka lin zmieniona.
    Może komuś coś rzuci się w oko coś niepokojącego

zapodaj.net/a7bc41269967c.jpg.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

tak tylko uwaga, bo 2.55bar to zdecydowanie nie jest poprawna wartość, nawet po chipie. Ori wartość to +1.38 ponad ciśnienie atmosferyczne (powiedzmy 2.38) a po chipie to się robi w JTDMie +1.43. Niestety przyczyn przeładowania i potem znów oscylacji w dół może być całe mnóstwo, ale na mój gust chyba najczęściej to będą czujnik MAP do wymiany (czyszczenie najczęściej nic nie daje, polecam znacznie tańszego ok 90zł Bosch 0281006076, to samo co ori 0281002437 czy 0281002845, a nowsze i za mniej niż 50% ceny - w wątku o czujnikach MAP wklejałem datasheety, można porównać), może być zawór overbost albo blokująca się geometria turbiny.
    2.55bar w kompie to nie wiem czy to nie jest max zakres jaki zmierzy przetwornik A/D ECU dla tego parametru, tak więc kto wie, może masz i więcej chwilowo.

gwiżdżące turbo na zimnym to nic takiego, przy tym przebiegu normalka. u mnie w poprzedniej JTDm gwizdało, zrobiło się chip, od tego czasu 4.5 roku auto jeździ i nic mu się nie dzieje. Przebieg podobny. za regenerację to raczej szkoda się brać, bo czesto bardziej gwiżdżą po niż przed, a jeszcze coś tam źle ustawią i auto np nie ma momentu na dole w ogóle.

ja bym najpierw zaczął od sprawdzenia zmiennej geometrii turbiny - niech Ci mechanik sprawdzi czy chodzi gładko i tyle. potem ewentualnie MAP sensor - moze od kogoś pożyczysz - przekładka to 2 minuty roboty, a jak nie to kup tego co Ci polecałem.

potem ewentualnie droższy overboost - też może ktoś mógłby CI pożyczyć na próbę?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Sterowanie geometrią turbiny lub sama geometria. Typowy objaw.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 20-11-2017 o 09:40