Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dziwne dźwięki (brzęczenie) w okolicach poduszki pasażera schowka Alfa 156 SW 03'

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD, 2003r.

Domyślnie Dziwne dźwięki (brzęczenie) w okolicach poduszki pasażera schowka Alfa 156 SW 03'

Witam.
    Już od pewnego czasu mam problem z dochodzącym dziwnym dźwiękiem w mojej Alfie 156.

Jest coś w rodzaju brzęczenia, drgania jakiegoś elementu.
    Jest to wyraźnie słyszalne i dość głośne.

Wydaje mi się, że odgłos dochodzi z prawej strony deski rozdzielczej, w okolicach poduszki pasażera bądź schowka... Tak, jakby gdzieś tam pod spodem.

Słuchać to podczas przyspieszania (np. z małej prędkości na wysokim biegu), ale także i na większych nierównościach, czasem coś tam "zabrzęczy".

Znalazłem i przeczytałem kilka podobnych tematów, jednak głównie dotyczyły one starych modeli, jeszcze przed fl.

Owe dźwięki trochę mnie irytują, a nie mam pojęcia nawet, jak je zlokalizować.
    Może ktoś z użytkowników miał podobne objawy ?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

U mnie tez brzeczy z tym ze w moim przypadku to na 99% luzne nadkole wpadajace w rezonans... sprawdz czy masz dobrze przykrecone i nie jest nic tam luzne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Brzęczy Wam na 90% zawias schowka. Podczas jazdy po dziurach drzwiczki schowka wpadają w wibrację i klin, który je trzyma i jednocześnie jest odpowiedzialny za otwierania uderza o uchwyt. Ja wyregulowałem ten element przymocowany do kokpitu i teraz brak tam luzu i nic nie brzęczy. Sprawdzicie to wkładając np husteczkę higieniczną w to zamknięcie lub przytrzymując schowek na dziurach.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

A jak nie zawias schowka to sprawdźcie czy nie poluzowały się nakrętki od dolnej osłony pod schowkiem, taka jakby materiałowa osłaniająca kable U mnie jak się poluzowały to brzęczało niemiłosiernie.

Auto

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Bogatszy o nowe pomysły, zacząłem dziś sprawdzać wymienione przez kolegów potencjalne źródła dziwnych dźwięków

Niestety - to ani nie zawias schowka, ani nie nadkole, ani nie poluzowane nakrętki od osłony pod schowkiem

Nie wiem, czy słusznie, ale wydaje mi się, że ten dźwięk dochodzi gdzieś ze środka deski rozdzielczej, jakby pod poduszką pasażera... Jakiś czas temu przeczytałem, że brzęczeć może jakaś "klapka" od sterowania nawiewem, lub coś związanego z wentylatorem ? Czy to możliwe ? Jeśli tak, to w którym miejscu znajdują się owe "klapki" i jak mogę to zweryfikować ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Reloaded
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa 159 2,4

Domyślnie

Wentylator od nawiewów masz nad nogami pasażera, że się tak wyrażę. Musisz zdjąć tą osłonę pod deską.
    Może być też taka opcja, że mocowanie poduszki pasażera do metalowej ramy pod deską jest poluzowane, nie wiadomo kto i co tam wcześniej robił

Auto

Domyślnie

Sprawa rozwiązana. Po długich poszukiwaniach, okazało się, że owe dziwne dźwięki dochodzą z okolic lampki kokpitu.
    Dziękuję za wszystkie sugestie.